Kelan ja kunnan etuudet taloudellisen tilanteen heikentyessä

Tällä sivulla kerrotaan Kelan ja kunnan toiminnasta toimeentuloasioiden hoidossa poikkeusoloissa

Kela korvaa karanteeniajan ansiot ja varautuu koronavirusepidemiaan

Lue ajankohtaiset tiedot koronaepidemian vaikutuksista etuuksiin, hakemusten käsittelyyn ja asiointiin Kelan sivulta  täältä.

Tartuntatautipäiväraha

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi tehdä töitä.

Jos teet työsi etätyönä eikä ansionmenetystä synny, et voi saada päivärahaa. Päivärahaa ei makseta myöskään loman ajalta.

Tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä.

 • Jos olet palkansaaja, päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka olisit saanut, jos sinua ei olisi määrätty olemaan poissa työstä.
 • Jos olet yrittäjä, päiväraha määräytyy sen YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella, joka on voimassa, kun poissaolo alkaa.
 • omavastuuaikaa ei ole

Lisää tietoja ja hakuohjeet täältä.

 

TOIMEENTULOTUKI

Perustoimeentulotukea haetaan KelastaPerustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Mikäli jäät työttömäksi tai sairastut, niin sinulla tulee olla ensin haettuna työttömyysetuus tai sairaspäiväraha.

Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.  Samalla hakemuksella voit hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea, jolloin Kela siirtää hakemuksen kuntaan käsiteltäväksi. Muista laittaa tästä maininta hakemuksen lisätieto kohtaan.

Perustoimeentulotuki tulee olla haettuna ennen kuin haet täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Mikäli hakemuksesi käsittely viivästyy Kelan ruuhkautumisen vuoksi, ole yhteydessä Utsjoen sosiaalitoimeen.

Perustoimeentulotuen myöntämiseen ja määrään vaikuttavat kaikki käytettävissäsi olevat tulot ja varat. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet.

Kelan sivuilla on toimeentulotukilaskuri, jonka avulla voit arvioida oikeuttasi toimeentulotukeen.

Toimeentulotukea voit hakea Kelan sivuilta tulostettavalla lomakkeella tai omilla sivuillasi sähköisesti. Liitteet voit myös laittaa omien sivujen kautta.

 

Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää

 • asumisesta aiheutuviin menoihin, joihin et voi saada perustoimeentulotukea.
 • menoihin, jotka aiheutuvat sinun tai perheesi erityisistä tarpeista tai olosuhteista, jotka katsotaan tarpeellisiksi toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi.

Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa:

 • turvaamaan asumista
 • lieventämään vaikeuksia, jotka aiheutuvat taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä
 • edistämään muulla tavoin itsenäistä elämää

Perustoimeentulotuen lakisääteinen käsittelyaika on 7vrk, mutta vallitsevassa poikkeustilanteessa määräajoista voidaan poiketa.

Asiointi

Koronaviruksen takia Kela sekä Utsjoen kunta suosittelevat asiakkaille asiointia verkossa www.kela.fi  ja puhelimessa. Jonottaminen Kelan puhelinpalveluun on maksullista. Puhelinpalveluun voi myös varata ajan Kelan sivuilta.

Hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa asiointipalvelussa. Asiointipalvelusta näkee myös, jos jokin liite puuttuu tai hakemusta pitää muuten täydentää.

Jos verkkoasiointi ei ole mahdollista, hakemukset ja liitteet voi lähettää Kelaan postitse osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 Kela. Hakemuslomakkeita voi tulostaa Kelan verkkosivuilta.

Puhelinnumeroita:

KELA

 • Toimeentulotuki 020 692 210
 • Sairastaminen 020 692 204
 • Työttömyys 020 692 210

UTSJOEN KUNTA

Sosiaalityöntekijä Riitta Kumpulainen  040 577 7045

Sosiaaliohjaaja Jonna Lähteenmäki  040 676 5004


Muita uutisia