Ajankohtaiset koronaohjeet, -suositukset ja -rajoitukset Utsjoen kunnan alueella

Olemme koonneet tälle sivulle Utsjoen kunnassa tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset, suositukset sekä yleisohjeet koronapandemian torjumiseksi. Tiedot päivitetään epidemiatilanteen mukaan.

Utsjoen saamelaislukio siirtyy etäopetukseen ja maskisuositus laajenee Utsjokisuun koululla alakoululaisiin – kunnan koronaryhmältä uusia suosituksia myös kotitestaukseen

Utsjoen saamelaislukion muutamalla oppilaalla on todettu koronavirustartunta tiistaina 18.1.2022. Lukion oppilaista noin kolmannes on määrätty karanteeniin. Tämän vuoksi Utsjoen kunnan koronaryhmä on päättänyt, että saamelaislukio siirtyy etäopetukseen ajalle 20.1.2022–4.2.2022. Erityisen tuen opiskelijoille järjestetään kuitenkin mahdollisuus lähiopetukseen. Etäopetusaikana suositellaan vahvasti, että lukiolaiset eivät osallistu myöskään sisätiloissa tapahtuvaan vapaa-ajan ryhmäharrastustoimintaan.

Utsjokisuun koulun maskisuositus laajennetaan koskemaan kaikkia koulun oppilaita 1. luokasta lähtien. Utsjokisuun koulun henkilökunnalle ja yläkoululaisille suositellaan käytettäväksi FFP2-maskia. Alakoululaisille suositellaan tavallista kirurgin maskia. Oppilaat saavat maskit koululta. Maskisuositus on voimassa 4.2.2022 saakka. Utsjokisuun koululle ei suositella tänä aikana myöskään ulkopuolisia vierailuja.

Muissa Utsjoen kunnan kouluissa maskisuositus koskee edelleen vain yli 12-vuotiaita, eli oppilaita 6. luokasta eteenpäin.

Lisäksi suositellaan vahvasti, että alla mainitut ryhmät tekevät kotitestejä päivittäin 11.2. saakka:

 • Saamelaislukion ja Utsjokisuun yläkoulun oppilaat
 • Saamelaislukion ja Utsjokisuun koulun henkilökunta
 • Kirjaston henkilökunta
 • Uinninvalvoja
 • Nuorisotyöntekijä

Lisäksi kotitestejä suositellaan tehtäväksi kaksi kertaa viikossa (maanantai- ja keskiviikkoaamuisin) seuraaville ryhmille 11.2. saakka:

 • Karigasniemen yläkoululaiset
 • Karigasniemen ja Nuorgamin koulujen henkilökunta
 • Kunnan muut työntekijät

Oppilaiden kotitestejä jaetaan kouluilla. Kunnan työntekijät voivat kysyä testejä lähiesimiehiltään.

Utsjoen kunnassa voimassa yli 20 hengen kokoontumisrajoitus, etätyösuositus ja laaja kasvomaskisuositus kaikissa julkisissa sisätiloissa

Koronatilanne jatkuu vaikeana, minkä vuoksi Lapin aluehallintovirasto kieltää edelleen kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuudet ovat yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, esimerkiksi konsertit tai urheilutapahtumat. Yleinen kokous tarkoittaa mielenosoitusta tai muuta kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestettyä tilaisuutta. Määräykset ovat voimassa 23.1.–22.2.2022 ja koskevat kaikkia Lapin kuntia. Samalla aluehallintovirasto jatkaa tartuntatautilain pykälän 58 d mukaisia asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen käyttöä koskevia velvoitteita, joilla ehkäistään lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Päätöksen voi lukea kokonaisuudessaan AVI:n verkkosivuilta.

Aikaisemmin Lapin aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ajalla 23.12.2021–22.1.2022.

Lisäksi Utsjoen kunnassa on ajalla 22.12.2021–22.2.2022 voimassa etätyösuositus ja laaja kasvomaskisuositus kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Utsjoen kunta suosittaa, että myös yksityistilaisuuksissa noudatetaan kokoontumisrajoituksia ja pyritään vähentämään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä.

Koko Lapin maakunnassa muutoksia ravintoloiden aukioloaikoihin ja koronapassin käyttöön

Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Jatkossa kaikki ravintolat tulee sulkea klo 18. Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17.  Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät annostele alkoholijuomia (mm. kahvilat ja pikaruokalat). Lisäksi koronapassin käytön rajoituksia jatketaan tammikuun loppuun.

Sekä ravintoloiden aukioloa että koronapassia koskevat rajoitukset ovat voimassa 12.1.–31.1.2022.

Lisätietoa rajoituksista löydät valtioneuvoston nettisivuilta.

Vuodeosastolla vierailevien tulee käydä koronatestissä ennen vierailua – lisäksi Dorvun ja Seitakartanon vierailijoille testisuositus

Kaikkien vuodeosastolla vierailevien tulee tällä hetkellä käydä koronatestissä ennen vierailua. Pyydämme vierailijoita ottamaan yhteyttä ennen aiottua käyntiä ja sopimaan testiajan puhelimitse numerosta 040 181 0281.

Lisäksi Dorvun ja Seitakartanon vierailijoita suositellaan käymään testissä ennen vierailuja.

Tutustu ennen vierailuasi vuodeosastolle, Dorvuun, Seitakartanoon tai Aspaan myös korona-ajan yleisiin vierailuohjeisiin.

Utsjoen kunta muistuttaa uimahallin sekä liikunta- ja kuntosalien kävijöitä koronaturvallisuuskäytännöistä – kuntosaleilla kävijärajoitus

Utsjoen kunta muistuttaa laajalti heikentyneen koronatilanteen vuoksi kaikkia yleisiä liikuntatiloja käyttäviä koronaturvallisuuskäytännöistä.

Utsjoen kunnan kuntosaleja voi käyttää viisi henkilöä kerrallaan. Kuntosalit ovat tiloiltaan niin pieniä, että niihin ei mahdu kovin montaa ihmistä kerrallaan niin, että turvavälit toteutuisivat. Pyydämme kaikkia liikuntatilojen käyttäjiä huomioimaan kävijärajoituksen ja mahdollistamaan näin turvallinen liikuntahetki kaikille.

Lapin aluehallintovirasto on kieltänyt Lapin maakunnan kuntien alueella kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Tämä koskee myös sisäliikuntapaikkoja. Lisäksi aluehallintovirasto edellyttää, että tiloja on käytettävä niin, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Tartunnan riskiä voi sisäliikuntapaikoissa alentaa esimerkiksi kasvomaskin käytöllä ja turvaväleillä. Myös tilojen tuulettamisesta kannattaa huolehtia.

Uimahalliin ja liikunta- ja kuntosaleille ei saa tulla lievissäkään koronavirusinfektioon viittaavissa oireissa. Jos sinulla on jonkinlaisia oireita, hakeudu omaehtoiseen karanteeniin ja testiin (puh. 040 682 2348). Muista pitää liikkuessasi turvaväli muihin, mielellään pari metriä. Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Puhdista laitteet ja välineet hyvin sekä ennen että jälkeen käytön. Suosittelemme käyttämään liikuntatiloissa maskia.

Edellä mainittujen toimien lisäksi Utsjoen kunta suosittaa liikuntasaleja käyttäviä urheiluseuroja pitämään kirjaa vuoroille kulloinkin osallistuvista henkilöistä sekä kuntosalien käyttäjiä merkitsemään salien vihkoihin nimensä, käyntipäivämäärän sekä kuntosalilla vietetyn kelloajan. Myös uimahallissa kirjataan kävijät. Vapaaehtoiset, mutta suositeltavat listaustoimet helpottavat mahdollisten koronavirusinfektioiden altistusten jäljitystyötä.

Suomen rajoilla on käytössä sisärajavalvonta 31.1.2022 saakka – poikkeuksia muun muassa rajayhteisöjen asukkaille

Suomen rajoilla on käytössä sisärajavalvonta 31.1.2022 saakka.

Sisärajavalvonta on palautettu kattavasti Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Lisäksi maahantulon rajoituksia ja terveysturvallisuustoimia on kiristetty niin, että kaikilta Suomeen ulkomailta saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista sekä näiden lisäksi todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee 1.1.2022 alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Edellä mainitusta poiketen muun muassa Suomen ja Norjan rajayhteisöjen asukkaat voivat saapua Suomeen, jos heillä on mukanaan joko todistus hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta, EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista tai todistus enintään 7 vuorokautta ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta.

Negatiivista koronatestitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä.

Lisäksi helpotuksia on myönnetty henkilöille, jotka eivät lääketieteellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta. Sisärajavalvonnan päätöksestä voi lukea lisää valtioneuvoston nettisivuilla.

Ohjeet kouluihin ja varhaiskasvatukseen

Sekä päiväkodeissa että kouluissa on käytössä joitain poikkeustoimia, joilla pyritään varmistamaan turvallinen koulunkäynti ja varhaiskasvatus sekä lapsille että henkilökunnalle. Poikkeustoimista, hygienian tehostamisesta ja fyysisten kontaktien välttämisestä huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen.

 1. Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei tule mennä oireisena
  Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Yli 12-vuotiaita koskevat samat ohjeet kuin aikuisia. Voit harkintasi mukaan viedä lapsen koronatestiin, kun epäilet koronavirusinfektiota, ohjeet ajanvaraukseen löydät täältä. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Lisää tietoa ja ohjeita löydät THL:n verkkosivuilta.
 2. Hyvä käsi- ja yskimishygienia
  Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan kouluun tai varhaiskasvatukseen sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.
 3. Turvaetäisyydet
  Päiväkodeissa ja kouluissa oleskelu järjestetään niin väljästi kuin se on kyseinen toiminta huomioon ottaen mahdollista.
 4. Ryhmien eriyttäminen
  Ala- ja yläkoulun sekä lukion oppilasryhmiä pyritään pitämään erillään koulupäivän aikana mahdollisuuksien mukaan. Koulujen ruokailuja ja välitunteja porrastetaan mahdollisuuksien mukaan.
 5. Omat tavarat ja siivous
  Tavaroiden yhteiskäyttö minimoidaan ja välineet puhdistetaan kunkin käyttäjän jälkeen. Tilat ja pinnat puhdistetaan edelleen tehostetusti.
 6. Koulukuljetuksissa suositellaan maskin käyttöä, oppilaille on varattu maskeja koulutakseihin.
 7. Vanhempainillat järjestetään turvavälit huomioiden ja maskeja käyttäen. Mikäli turvavälejä ei ole mahdollista pitää (esim. riittävän ison tilan puuttuessa), suositellaan vanhempainillat järjestettävän etänä Teamsin välityksellä.
 8. Henkilökunnan sisäisissä kokoontumisissa huolehditaan turvaväleistä ja muista hygieniaohjeista. Jos turvavälin pitäminen ei ole mahdollista, suositellaan henkilökunnalle maskin käyttöä.
 9. Koulun ja varhaiskasvatuksen tapahtumat ja retket
  Tapahtumia ja retkiä voidaan järjestää epidemiatilanteen salliessa yleisiä hygieniaohjeita noudattaen. Koulujen tapahtumissa eri oppilasryhmiä pyritään pitämään erillään. Mahdollisia vierailijoita kouluun tai varhaiskasvatukseen otetaan toistaiseksi vain Lapin sairaanhoitopiirin ja Tenonlaakson alueelta. Vierailijoita suositellaan käymään koronatestissä 24 tunnin sisällä ennen vierailua. Jos vierailija on saanut kaksi rokotetta, testaus ei ole tarpeen. Pikatesti on mahdollista tehdä Utsjoen terveyskeskuksessa, ohjeet ajanvaraukseen löydät täältä. Vierailijat käyttävät vierailun ajan maskia.

Kunnanvirasto

Utsjoen kunnanviraston etuovi on kiinni, mutta ovessa näkyvään numeroon soittamalla virastossa voi asioida normaalisti arkipäivisin klo 9–15.

Muut yleisohjeet

Rajanylitys

Tietoa Suomeen saapumisesta koronapandemian aikana löydät rajavartiolaitoksen nettisivuilta. Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä myös puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8–16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos@raja.fi.

Päivittyvät ohjeet Norjaan saapumisen osalta löydät Norjan hallituksen nettisivuilta.

Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- tai testivaatimuksista, ota yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535 tai käy THL:n verkkosivuilla.

Löydät lisää tietoa alueellisesta koronavirustilanteesta sekä Utsjoen koronatestauksista ja -rokotuksista kunnan koronasivustolta.


Muita uutisia