Päivitetyt koronaohjeet ja -suositukset Utsjoen kunnan alueelle – uusia ohjeita muun muassa kouluihin ja varhaiskasvatukseen

Päivitetty 17.8.2021

Olemme koonneet tälle sivulle Utsjoen kunnassa tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset, suositukset sekä yleisohjeet koronapandemian torjumiseksi. Suosituksia ja ohjeita päivitetään epidemiatilanteen mukaan.

Ohjeet kouluihin ja varhaiskasvatukseen

Sekä päiväkodeissa että kouluissa on edelleen käytössä joitain poikkeustoimia, joilla pyritään varmistamaan turvallinen koulunkäynti ja varhaiskasvatus sekä lapsille että henkilökunnalle. Poikkeustoimista, hygienian tehostamisesta ja fyysisten kontaktien välttämisestä huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen.

 1. Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei tule mennä oireisena
  Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Jos lapsella tai henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on infektio-oireita, ei kouluun tai varhaiskasvatukseen tule mennä. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Oireisena suositellaan käymään koronatestissä, ohjeet ajanvaraukseen löydät täältä. Erityisesti kiihtymis- tai leviämisalueelta tulleille suositellaan testausta kaikissa oireissa. Varhaiskasvatukseen tai kouluun voi palata, jos on oireeton tai oireet ovat hyvin lieviä ja väistymässä, ja koronatesti on negatiivinen. Selkeän flunssaisena ei kouluun tai päiväkotiin pidä mennä, vaikka koronatesti olisi negatiivinen.
 2. Hyvä käsi- ja yskimishygienia
  Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan kouluun tai varhaiskasvatukseen sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.
 3. Turvaetäisyydet
  Päiväkodeissa ja kouluissa oleskelu järjestetään niin väljästi kuin se on kyseinen toiminta huomioon ottaen mahdollista.
 4. Ryhmien eriyttäminen
  Ala- ja yläkoulun sekä lukion oppilasryhmiä pyritään pitämään erillään koulupäivän aikana mahdollisuuksien mukaan. Koulujen ruokailuja ja välitunteja porrastetaan mahdollisuuksien mukaan.
 5. Omat tavarat ja siivous
  Tavaroiden yhteiskäyttö minimoidaan ja välineet puhdistetaan kunkin käyttäjän jälkeen. Tilat ja pinnat puhdistetaan edelleen tehostetusti.
 6. Koulukuljetuksissa suositellaan maskin käyttöä, oppilaille on varattu maskeja koulutakseihin.
 7. Vanhempainillat järjestetään turvavälit huomioiden ja maskeja käyttäen. Mikäli turvavälejä ei ole mahdollista pitää (esim. riittävän ison tilan puuttuessa), suositellaan vanhempainillat järjestettävän etänä Teamsin välityksellä.
 8. Henkilökunnan sisäisissä kokoontumisissa huolehditaan turvaväleistä ja muista hygieniaohjeista. Jos turvavälin pitäminen ei ole mahdollista, suositellaan henkilökunnalle maskin käyttöä.
 9. Koulun ja varhaiskasvatuksen tapahtumat ja retket
  Tapahtumia ja retkiä voidaan järjestää epidemiatilanteen salliessa yleisiä hygieniaohjeita noudattaen. Koulujen tapahtumissa eri oppilasryhmiä pyritään pitämään erillään. Mahdollisia vierailijoita kouluun tai varhaiskasvatukseen otetaan toistaiseksi vain Lapin sairaanhoitopiirin ja Tenonlaakson alueelta. Vierailijoita suositellaan käymään koronatestissä 24 tunnin sisällä ennen vierailua. Jos vierailija on saanut kaksi rokotetta, testaus ei ole tarpeen. Pikatesti on mahdollista tehdä Utsjoen terveyskeskuksessa, ohjeet ajanvaraukseen löydät täältä. Vierailijat käyttävät vierailun ajan maskia.

Yleiset tapahtumat ja kokoontumiset

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole tällä hetkellä (17.8.2021) voimassa kokoontumisrajoituksia. Mahdollisia kokoontumisia ja tilaisuuksia koskevat kuitenkin edelleen tartuntalain mukaiset hygieniakäytännöt kuten mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpito sekä tilojen ja pintojen puhdistaminen. Jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, on suositeltavaa käyttää maskia. Yleisötapahtumissa suositellaan varmistamaan riittävä etäisyys esiintyjän ja yleisön välillä. Tapahtumat tulee järjestäjää vastuullisesti sekä annettuja hygieniaohjeita noudattaen.

Kunnanvirasto

Utsjoen kunnanviraston etuovi on kiinni, mutta ovessa näkyvään numeroon soittamalla virastossa voi asioida normaalisti arkipäivisin klo 9–15.

Muut yleisohjeet

Utsjoelle saapuminen rajan yli

Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään 12.7.2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei hänellä ole Suomeen saapuessaan muita terveysturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia.

Velvollisuus esittää todistus tai osallistua testiin ei koske henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä. Valtioneuvosto on antanut asetuksen näistä maista ja alueista. Nämä ovat Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Malta, Puola, San Marino, Singapore, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Storfjordin, Kåfjordin, Nordreisan, Kautokeinon, Karasjoen, Tanan, Nessebyn ja Sör-Varangin kunnat. Asetusta voidaan muuttaa epidemiatilanteiden muuttuessa.

Mikäli maahan saapuvalla henkilöllä ei ole edellä mainittuja todistuksia täydestä rokotussarjasta tai sairastetusta koronavirustaudista, tulee hänellä olla:

 • todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai
 • todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta.
 • Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan.

Maahan tullessa on täytettävä Lapland Entry -lomake. Sen voi täyttää etukäteen sähköisesti.

Karigasniemen ja Nuorgamin rajapisteillä tehdään koronavirustestauksia 12.7.2021 alkaen vain satunnaisesti. Testauspaikka on Utsjoen terveyskeskuksessa (Seitatie 1A 99980 Utsjoki, rajanylityspaikalta noin 800 metriä etelään Nelostietä pitkin Ivaloa kohti) ja palvelee ympäri vuorokauden: arkisin puh. 040 181 0285, iltaisin ja viikonloppuisin puh. 040 181 0281.

Jotta rajanylitys olisi mahdollisimman sujuvaa kaikille, pyydämme sekä täyttämään maahantulokaavakkeen ja huolehtimaan tarvittavat dokumentit, että käymään koronatestissä jo ennen maahantuloa, mikäli se on mahdollista.

Löydät lisää tietoa alueellisesta koronavirustilanteesta sekä Utsjoen koronatestauksista ja -rokotuksista kunnan koronasivustolta.


Muita uutisia