Tietoa Utsjoesta

Tervetuloa Utsjoelle, Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimpaan kuntaan!

kuntatietoa

Utsjoki – Ohcejohka on asukasluvultaan pieni, mutta mahdollisuuksiltaan suuri. Olemme ylpeitä noin 1200 asukkaan yhteisöstämme ja kahdeksasta vuodenajastamme. Kunnioitamme perinteitä, mutta samalla katsomme rohkeasti tulevaisuuteen.

Kuntastrategiamme 2035 sydämessä on halu taata kaikille Utsjoen asukkaille hyvä elinympäristö, mahdollisuus yrittää ja tehdä työtä. Uskomme vahvasti yhteiseen tekemiseen ja yhteisöllisyyteen, arvostamme ainutlaatuista luontoamme ja olemme omistautuneita saamen kielen ja kulttuurin elinvoimaisuuden tukemiseen. Utsjoki on moniarvoinen, mahdollistava ja vastuullinen kunta – sekä vahvasti pohjoisin, kuten sloganimmekin kuuluu!

Utsjoen kunta sijaitsee Ylä-Lapissa. Asutus keskittyy pääsääntöisesti Suomen ja Norjan välisen rajajoen, Tenon (Deatnu ~ iso virta) varrelle. Kunnassamme on kolme suurempaa kyläkeskusta:

  • Nuorgam (Njuorggán)
  • Utsjoen kirkonkylä (Ohcejohka)
  • Karigasniemi/Outakoski (Gáregasnjárga/Vuovdaguoika)

Naapurikuntamme ovat Inari sekä Norjan puolella Karasjoki, Tana ja Uuniemi.

Meillä Utsjoella historia, kulttuuri ja luonto kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Tenon ja sen sivujokien rannoilla on asuttu jo tuhansia vuosia, ja Utsjoen kunnan alueelta on löydetty useita kivikautisia asumapaikkoja. Saamelaiset olivat pitkään alueen ainoita asukkaita.

Tällä hetkellä kuntamme asukkaista noin puolet puhuu pohjoissaamea äidinkielenään, ja saamen kieli ja kulttuuri ovat vahvasti läsnä arjessamme. Saamelainen käsityö, musiikki ja perinteiset elinkeinot, kuten poronhoito, ovat tärkeä osa Utsjoen identiteettiä, ja ne kertovat tarinaa elämän kestävästä yhteydestä luonnon kanssa. Kunnan kaikissa kolmessa kyläkeskuksessa tuotetaan palveluita sekä suomen että saamen kielellä.

Utsjoki on tunnettu myös muun muassa kansainvälisestä elinkeinotoiminnastaan sekä vastuullisista kulttuuri- ja luontomatkailupalveluistaan. Tällä hetkellä Utsjoen alueen työpaikoista on alkutuotannossa joka kymmenes, ja yksityisten tai julkisten palveluiden piirissä on kolme työpaikkaa neljästä. Kaikkiin kolmeen kyläkeskukseen on viime vuosina rakennettu uudet koulu-monitoimikeskukset, jotka tarjoavat kuntalaisille turvalliset ja terveet työskentely-, varhaiskasvatus-, opiskelu- ja harrastustilat.

Arktinen upea luonto on kuntamme suurin vetovoimatekijä, ja haluamme pitää siitä huolta. Utsjoen luonto on monipuolinen ja kahdeksan vuodenajan mukaan alati muuttuva. Täällä voit vaeltaa tuntureilla, liikkua vesillä, hengittää puhdasta ilmaa, ihailla revontulia ja tähtitaivasta, nauttia luonnon antimista, tarkkailla eläimiä, ja kuunnella hiljaisuutta. Kesällä yötön yö kestää huikeat 74 vuorokautta ja talvella nautimme kaamoksen hämystä kokonaiset 52 vuorokautta.

Pienessä yhteisössä on sitkeyttä, voimaa ja halua rakentaa tulevaisuutta, kuitenkin säilyttäen sidoksen perinteisiin. Kunnassamme on laadukas julkinen terveydenhuolto, hyvät peruspalvelut, runsaasti harrastusmahdollisuuksia ja vireää yritystoimintaa. Utsjoki rajoittuu Norjaan ja myös rajakuntien palvelut, elämykset, nähtävyydet sekä Jäämeri ovat aivan kivenheiton päässä.

Suomen huipulla voi viettää sekä rentoa että aktiivista elämää. Utsjoella on tilaa rauhoittua ja hiljentyä – sekä inspiroitua ja tehdä! Tuletpa käymään tai jäämään, olet lämpimästi tervetullut Utsjoelle!

Utsjoki lukuina

Perustamisvuosi: 1876
Veroprosentti 2023: 8,36
Asukasluku 31.12.2022: 1180
Pinta-ala: 5370 km²

Välimatkat

Helsinkiin: 1267 km
Ivaloon: 164 km
Rovaniemelle: 453 km
Sodankylään: 325 km
Turkuun: 1289 km
Tampereelle: 1136 km

Kunnan yhteystiedot

Puhelinvaihde
Avoinna arkena klo 9–11 ja klo 12–15
+358 40 188 6111

Kunnanvirasto
Avoinna arkena klo 9–15
Utsjoen kunta, Luossa 1a, 99980 Utsjoki

Postiosoite
Utsjoen kunta, PL 41, 99981 Utsjoki

Koko henkilöstön yhteystiedot

Seuraa meitä Facebookissa!

Infokartta

Tutustu Utsjoen alueen InfoGIS-karttaan, josta löydät tietoa muun muassa kauppojen, retkeilyn ja matkailun palveluista!