Utsjoen saamelaislukio

Utsjoella sijaitsee Suomen ja koko EU:n pohjoisin lukio! Utsjoen saamelaislukio on toiminut jo yli 40 vuotta, vuodesta 1977 lähtien. Lukiomme on pieni ja lämminhenkinen. Kuluvana lukuvuonna saamelaislukiossa opiskelee 27 oppilasta.

Utsjoen saamelaislukiossa voi suorittaa normaalin lukion oppimäärän. Kaikkien kurssien opetusta annetaan suomenkielellä, mutta opiskelijalla on mahdollisuus opiskella myös saamen kieltä sekä joitakin kursseja saameksi. Saamen kielestä voi suorittaa ylioppilaskokeen joko äidinkielen tai lyhyen vieraan kielen oppimäärän mukaan.

Lukio pyrkii mahdollisimman laajaan opintojakso- ja kurssitarjontaan. Omaa valikoimaa täydennetään tarpeen mukaan ottamalla vastaan etäopetusta muualta. Kurssitarjontaan on hiljattain liitetty uusia saamelaisuuden ja pohjoisuuden teemojen ympärille rakennettuja kursseja, jotka yhdessä saamen kielen kurssien kanssa tarjoavat kattavasti pohjoisuutta käsittelevän opetuskokonaisuuden. Kaksois- tai kolmoistutkinnon suorittamismahdollisuus on järjestetty yhteistyössä Inarissa sijaitsevan Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa.

Lukio tekee yhteistyötä muun muassa Utsjoella toimivien Turun yliopiston Kevon tutkimusaseman, Lapin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (LUKE) kanssa. Yhteistyötä tehdään myös rajan yli Norjaan ja muualle maailmaan.

Saamelaiskulttuuri elää vahvana Utsjoella. Kieltä kuulee päivittäin, ja lisäksi kylässä on monipuolista saamenkielistä kulttuuritoimintaa. Saamelaisalueen koulutuskeskus järjestää Utsjoella saamelaiseen perinteeseen liittyviä kursseja, kuten musiikin ja saamen käsityön kursseja, joita hyväksytään myös lukion soveltaviksi kursseiksi.

Kauempaa tuleville opiskelijoille on tarjolla lukion opintojen ajaksi lukion omia soluasuntoja.

Voit tutustua Utsjoen saamelaislukion opetussuunnitelmaan tästä sekä oppilashuollon suunnitelmaan tästä.

oppilaskunta

Utsjoen saamelaislukiossa toimii oppilaskunta, joka tekee esityksiä koulua koskevista asioista ja osallistuu lukiosta tiedottamiseen sosiaalisessa mediassa. Saamelaislukion oppilaskunta toimii oppilaiden etujärjestönä ja järjestää myös vapaa-ajan toimintaa.

Harrastusmahdollisuuksia

Koulukeskuksen tiloista lähes saman katon alta löytyvät:

 • kuntosali, johon voi lunastaa oman avaimen tai käydä siellä uimahallin ollessa auki
 • uimahalli
 • liikuntasali, jossa mm. kunnan vapaa-aikatoimen, Utsjoen Kuohu -urheiluseuran ja seurakunnan vuoroja sekä kansalaisopiston kursseja
 • kirjasto, jossa mm. lehtien lukusali, nettikoneita ja lainattavia harrastusvälineitä
 • kansalaisopiston kursseja (tarjonta vaihtelee vuosittain, ks. tarkemmin kansalaisopiston kohdalta)
 • elokuvateatteri Dávvenásti, teatteriesityksiä, konsertteja yms. ohjelmaa koulun salissa

Koulukeskuksen lähimaastosta löytyvät:

 • valaistu pururata/latu
 • urheilukenttä
 • jääkiekkokaukalo
 • nuorisotila
 • merkitty reitti Gálgujoen lammen laavulle, pituus n. 3 km
 • kylän keskustan palveluihin (kaupat, pankki, Postin asiamies, kylätalo Giisá) 1,5 km.
 • Norjan rajalle 2 km
 • opiskelija-asunnossa asuvan on mahdollista käydä 1 km päässä ruokailemassa iltapäivällä avopalvelukeskuksessa (maksettava erikseen)
Esi- ja perusopetus

Yhteystiedot

Utsjoentie 44, 99980 Utsjoki

Laura Arola
Rehtori
laura.arola@edu.utsjoki.fi
+358 40 525 8049

Solja Magga
Apulaisrehtori
solja.magga@edu.utsjoki.fi
+358 45 504 4547

Pilvi Guttorm
Kanslisti
pilvi.guttorm@edu.utsjoki.fi
+358 40 624 9468

Löydät Utsjoen saamelaislukion koko henkilöstön yhteystiedot täältä.