Samuel Ekko viihtyy Utsjoen lukiossa ja pohjoisen tuntureilla

Samuel Ekko viihtyy Utsjoen lukiossa ja pohjoisen tuntureilla

Nakkilasta kotoisin oleva Samuel Ekko (17) käy kolmatta vuotta Utsjoen lukiossa.

Samuel aloitti lukion Utsjoella samana vuonna, jolloin koko perhe vietti vuoden Utsjoella. – Opettajina työskentelevät vanhempani olivat kauan halunneet tehdä töitä Lapissa ja niin asuimme koko perhe vuoden täällä. Muu perhe palasi Nakkilaan, mutta minä halusin jatkaa lukion loppuun Utsjoella.

– Jäin, koska tunturiluonto vetää puoleensa juoksemaan ja hiihtämään. Onhan nämä maastot aivan toista kuin Nakkilan tasaiset peltomaisemat. Perheemme on reissannut Lapissa aina, joten minäkin olen ollut tuntureilla pikkulapsesta asti.

Pienen lukion iloja

– Meitä kolmasluokkalaisia on kymmenen ja meillä on mukava yhteishenki. Pienessä ryhmässä opetus on henkilökohtaista. Esimerkiksi fysiikan tunneilla olen vain minä, joten pystyn etenemään fysiikan opinnoissa omassa tahdissa. Olin viime vuonna muutaman kuukauden Nakkilan lukiossa ja ero ison ryhmän ja Utsjoen pienen ryhmän välillä on iso. Aloitin kirjoitukset jo viime keväänä, kun kirjoitin kemian. Jatkoin syksyllä biologialla ja saksalla ja keväällä kirjoitan äidinkielen, matematiikan, fysiikan, englannin ja ruotsin.

Kauempaa kotoisin oleville lukiolaisille tarjotaan asunto. – Asun lukion vieressä asuntolassa, jossa minulla on oma huone. Keittiö ja kylpyhuone on yhteinen muiden kanssa. Tällä hetkellä meitä on kaksi samassa asunnossa. Asuminen on meille ilmaista. Kotona Nakkilassa käyn lomilla.

Vapaa-aika kuluu luonnossa

– Vapaa-ajalla harrastan liikuntaa. Talvella hiihdän tunturissa: latuja en kaipaa, sillä hiihtäminen umpihangessa on parasta. Juoksen tuntureilla ja pyöräilen. Keltainen velomobiili, jota sanotaan myös kinneriksi, lienee monelle tuttu näky kylillä, sillä ajan sillä noin 10 000 kilometriä vuodessa. Retkeilen pyörälläni myös Norjan puolella ja olen ajellut sillä myös kotona Nakkilassa. Ajo kotiin vie kolmisen vuorokautta yhteen suuntaan. Lisäksi käyn pelaamassa sählyä ja lentopalloa. Uimahalli on lukiolaisille ilmainen ja käyn siellä saunomassa. Täällä olisi maksuton kuntosalikin, mutta sinne en ehdi.

Samuel Ekko viihtyy Utsjoen lukiossa ja pohjoisen tuntureilla 1

Ihmisiin tutustuu helposti

Utsjoella tutustuu helposti ihmisiin. – Olen huomannut, että täällä tutustuu paljon helpommin ihmisiin kuin etelässä. Ihmiset tulevat juttelemaan ja ovat kiinnostuneita, kuka olet ja mistä tulet.

Utsjokelaisista noin puolet on saamelaisia. – Saamen kieltä kuulee päivittäin, mutten valitettavasti osaa kieltä. Olisi kannattanut aloittaa saamen opiskelu silloin, kun aloitin lukion. Kielitaidosta olisi ollut hyötyä, kun tein pari kuukautta seurakunnassa kanttorin töitä. Mutta ilman saamen taitoakin Utsjoella pärjää.

Paras paikka Utsjoella

Mikä on paras tai mieleisin paikka Utsjoella? – Adolfin kammi Kaldoaivin erämaassa. Se on vesiputouksineen ja koivikoineen kuin pieni keidas puuttoman paljakan keskellä. Myös Kevon kanjoni on hieno paikka.

Kirjoitusten jälkeen on muutettava Utsjoelta opiskelemaan. – Tulevaisuuden ala on vielä epävarma, mutta täältä on pakko lähteä muualle opintojen perässä. Mutta haluaisin palata jossain vaiheessa takaisin pohjoiseen.

Samuel Ekko viihtyy Utsjoen lukiossa ja pohjoisen tuntureilla 2

Tervetuloa Utsjoen lukioon!

Samuel kannustaa hakemaan opiskelemaan Utsjoen lukioon, varsinkin jos luonto sekä liikkuminen ja retkeily luonnossa kiinnostavat. – Täällä on pienet ryhmät, joten yksilöllistä opetusta on saatavissa ja opinnoissa voi edetä joustavasti. Koulurakennus on uusi, joten meillä on terveet tilat opiskella. Utsjoen luonto on todella hieno tuntureineen ja erämaineen, joten Lapin uniikki luonto on kokemisen arvoinen.

Kuvat: Johanna ja Samuel Ekko

Samuel Ekko viihtyy Utsjoen lukiossa ja pohjoisen tuntureilla 3