Energiatehokkuusvinkit kotitalouksille
13.3.2025
Energiatehokkuus on tärkeä osa kestävää arkea, ja pienilläkin teoilla voi säästää sekä rahaa että ympäristöä. Tässä kattava kokoelma vinkkejä, joilla voit parantaa kotisi energiatehokkuutta ja vähentää turhaa kulutusta.
– Isoimmat vuosittaiset säästöt saat aikaan kahdella ensimmäisellä vinkillä, sisälämpötilan alentamisella ja vedenkulutusta vähentämällä, kertoo Tuuli Pohjola Pohjois-Suomen Energianeuvonnasta.
– Esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä veden ja energian säästö kertautuvat nopeasti, koska suihkukertoja on vuodessa useita. Kertautuminen on sitä nopeampaa, mitä enemmän asukkaita taloudessa on. Lämmityskausi Utsjoella on pitkä, joten sisälämpötilan vaikutuksella on talven mittaan iso vaikutus, Pohjola selventää. – Muuten kannattaa valita omaan kotiin ja elämäntapaan parhaiten soveltuvat vinkit.
Sisälämpötilat kohdalleen
Oikea sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi energiankulutukseen. Yhden asteen lasku huonelämpötilassa vähentää lämmönkulutusta noin viisi prosenttia. Suositeltava lämpötila oleskelutiloissa on 20–21 astetta, makuuhuoneessa 18–20 astetta, porrashuoneissa 17–18 astetta, varastoissa 12 astetta ja autotalleissa 5 astetta.
Vedenkulutuksen vähentäminen
Suomalainen kuluttaa keskimäärin 120 litraa vettä päivässä. Vuotavat vesikalusteet tulee korjata viipymättä. Pyykit ja astiat kannattaa pestä täysissä koneellisissa. Suihkuaikaa voi lyhentää ja veden juoksuttamista välttää tarpeettomasti.
– Jos ajatellaan, että yksi asukas käy suihkussa joka toinen päivä ja hän lyhentää suihkuaikansa 15 minuutista 5 minuuttiin, säästöä kertyy vuodessa 140 euroa keskimääräisillä kylmän ja lämpimän veden hinnoilla laskettuna, Tuuli Pohjola kertoo.
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen
Vedon tunne voi saada nostamaan sisälämpötilaa turhaan. Hyvä tapa parantaa asumismukavuutta on tarkistaa ja tiivistää ikkunat ja ovet vuosittain.
Lämmityksen optimointi
Pattereita ei kannata peittää verhoilla tai huonekaluilla, sillä se estää lämmön jakautumisen tasaisesti. Termostaattien toiminta on hyvä testata säännöllisesti kiertämällä niitä ääriasentoon ja takaisin – näin niiden mahdolliset toimintahäiriöt huomaa nopeasti. Kylpyhuoneen lattialämmitys kuluttaa paljon sähköä, joten se kannattaa säätää tuntumaan vain kevyesti lämpimältä.
Tuuleta oikein
Tuuletus on tehokkainta niin, että patterien termostaatit säädetään kiinni ennen tuuletusta ja avataan useampi ikkuna muutamaksi minuutiksi. Ikkunoita ei kannata pitää jatkuvasti raollaan, sillä se lisää energiankulutusta.
Ilmalämpöpumpun käyttö energiatehokkaasti
Automatiikka-asetuksen sijaan kannattaa valita lämmityskaudella lämmitystoiminto ja jäähdytyskaudella jäähdytystoiminto. Muiden lämmitysjärjestelmien asetuksia on hyvä säätää 2–4 astetta pienemmälle ilmalämpöpumpun vaikutusalueella, jotta huonetilat lämpiävät ensisijaisesti ilmalämpöpumpun avulla. Lämpö leviää tasaisesti, kun väliovet pidetään avoimina. Puhdistamalla karkeasuodattimen kerran kuukaudessa ja ulkoyksikön tarpeen mukaan varmistat pumpun tehokkuuden.
Ilmanvaihdon merkitys
Korvaus- ja tuloilmaventtiileitä ei tule tukkia, sillä se voi aiheuttaa epäpuhtauksien pääsyn sisäilmaan. Venttiilit on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Liesituulettimen rasvasuodattimen voi pestä astianpesukoneessa, poistoilmaventtiilit irrottaa ja pestä varoen keskikartiota ja tuloilmaventtiilit imuroida. Koneellisen ilmanvaihdon asetuksia kannattaa säätää poissaoloasentoon, kun koti on tyhjillään. Tuloilman jälkilämmityksen suositeltava lämpötila on 17–18 astetta.
Kodinkoneiden käyttö
Kylmälaitteiden suosituslämpötila jääkaapille on +5 astetta ja pakastimelle -18 astetta. Kylmälaitteet on hyvä sulattaa ja puhdistaa huolellisesti 1–2 kertaa vuodessa. Vanhojen kodinkoneiden vaihto uusiin energiatehokkaisiin malleihin on suositeltavaa teknisen käyttöiän päätyttyä.
Sähkön säästäminen valaistuksessa ja kodinkoneissa
LED-valaisimet ja liiketunnistimet tai aikaohjaus auttavat vähentämään turhaa sähkönkulutusta. Auton esilämmityksen kestoa säädetään ulkolämpötilan mukaan. Polttoainetoimiselle esilämmittimelle suositellaan 10–15 minuutin käyttöä nollasta viiteen asteessa, 15–20 minuutin käyttöä -5…-10 asteessa ja 20–30 minuutin käyttöä alle -10 asteessa. Sähkötoimiselle esilämmittimelle sopiva aika on 0,5–1 tuntia nollasta viiteen asteessa, 1–2 tuntia -5…-10 asteessa ja 2–3 tuntia alle -10 asteessa.
Energiamerkinnät ja ekosuunnittelu
Energiamerkinnät uudistuivat vuonna 2021, jolloin plus-luokat poistettiin. Kaikissa tuoteryhmissä ei vielä ole parasta A-luokkaa. Uuden ekosuunnitteluasetuksen myötä varaosia on oltava saatavilla vähintään 7–10 vuoden ajan viimeisestä markkinoille tuodusta mallista.
Pienillä teoilla on suuri vaikutus
Näillä vinkeillä voit pienentää kotisi energiankulutusta ja säästää samalla rahaa.
– Säästöjen suuruus euroissa on aina rakennuskohtaista ja vaihtelee lähtötilanteen mukaan. Keskimäärin kotitalouksissa energiankulutuksesta 61 % käytetään lämmitykseen ja 15 % veden lämmitykseen. Näihin keskittymällä voi optimoida valtaosa kodin energiankäytöstä ja saada aikaan suurimman säästön, Tuuli Pohjola kiteyttää.
Lisätiedot:
Lisää energiatehokkaasta arjesta voit lukea Motivan sivuilta osoitteesta https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiatehokas_arki
Artikkeli on julkaistu Rakennemuutoksen koordinaatio Utsjoella -hankkeen tuotoksena.