Rakkaus poromieheen toi Tiinan Utsjoelle 17 vuotta sitten ja nyt hän pyörittää matkailubisnestä Tenojoen törmällä: "Täällä puhutaan toisille ja tehdään yhdessä"

Rakkaus poromieheen toi Utsjoelle 17 vuotta sitten: Tänä päivänä Tiina pyörittää revontulimatkailubisnestä Tenojoen törmällä

Kuva: Sonja Sistonen / Utsjoen kunta

Tiina Salonen on asunut Utsjoella 17 vuotta. Hän asettui paikkakunnalle aikoinaan parisuhdekuvioiden myötä.

– Olin tavannut utsjokelaisen miehen. Puolisoni on poromies, eikä ollut vaihtoehtona, että hän muuttaisi Turkuun, joten minun oli tultava Utsjoelle, Tiina kertoo hymyillen.

Silloin vielä sairaanhoitajana työskennellyt Tiina sai melko pian töitä Norjan puolelta. Aluksi hän työskenteli Nessebyn terveyskeskuksessa, sen jälkeen Pulmangin vanhainkodissa ja lopulta Tanan terveyskeskuksessa, jossa vierähtikin yli 10 vuotta hoitajan työssä. Koska hoitajan 3-vuorotyö ja sairaanhoitajan arki on kaikkialla melko samankaltaista, elämä muuttui Utsjoelle asetuttua yllättävän vähän. Maisemanvaihdos toki oli suuri ja elämisen kulttuuri erilainen kuin Turussa.

– Täällä ihmiset tapaavat toisiaan ja käyvät kylässä. Kaupungeissa kaikki elävät enemmän omissa oloissaan ja kalentereiden kanssa sovitaan tapaamiset. Utsjoella eläminen on paljon rennompaa, Tiina pohdiskelee.

Matkailun kivijalkana aitous

Siirtyminen hoitoalalta matkailubisnekseen tapahtui pikkuhiljaa. Aluksi Tiina autteli appivanhempiaan Utsjoella majoituspalveluja tarjoavassa yrityksessä.

– Tein hoitajana koko ajan vain puolikasta virkaa ja sen ohessa pystyin olemaan majoitustoiminnassa mukana yhä enemmän. Pikkuhiljaa vastuut majoitusyritystoiminnassa lisääntyivät. Vuonna 2015 yrityksen toimintaa alettiin kehittämään ja laajentamaan myös talvikausille, ja siinä yhteydessä aloimme mieheni kanssa pyörittelemään ajatusta omasta yrityksestä, Tiina kertoo.

Ja niin vuonna 2016 Utsjoelle perustettiin matkailualan yritys Aurora Holidays. Yritys tarjoaa majoitus- ja ohjelmapalveluita, ja palveluvalikoima on laajentunut pikkuhiljaa vuosien mittaan. Yritys sijaitsee upealla paikalla Tenojoen törmällä, noin kahdeksan kilometrin päässä Utsjoen kylältä.

Rakkaus poromieheen toi Utsjoelle 17 vuotta sitten: Tänä päivänä Tiina pyörittää revontulimatkailubisnestä Tenojoen törmällä 2

Kuva: Jonna Wood

– Aluksi tarjosimme vain kesämatkailupalveluita ja majoitusta, mutta sitten aloimme tehdä myös talvikausia, ja ravintolan avasimme myös vuonna 2019. Erilaiset pakettilomat ja erityisesti revontulimatkailu ovat nyt päätuotteemme.

– Teemme kovasti töitä, jotta asiakkaat näkisivät unelmansa toteutuvan tanssina taivaalla. Olemme hioneet palvelun niin, että se oikeasti tuottaa myös tulosta – toki aina on olemassa myös riski, ettei niitä kelin puolesta näy. Mutta nyt on kuudes vuosi putkeen niin, että kaikki ryhmämatkalaisemme ovat nähneet revontulet!

Tiina korostaa, että aitous on heidän yrityksessään matkailubisneksen perusta. Se näkyy esimerkiksi markkinoinnissa, jossa panostetaan autenttiseen kuvamateriaaliin, eikä käytetä kuvapankkikuvia.

Aitouteen panostetaan myös palvelukokemuksen tuottamisessa. Tiinalle on ehdottoman tärkeää, että työtä tehdään henkilökohtaisella otteella.

– Haluamme, että asiakkaillamme on oikeasti kivaa ja hyvä olla lomallaan. Pyrimme siihen, että ihmiset kokevat tulleensa aidosti kohdatuiksi ja nähdyiksi. Asiakkaat arvostavat sitä, että heistä välitetään, Tiina painottaa.

– Asiakkaat ovat meillä myös poikkeuksetta tosi tyytyväisiä. Monet ovat sanoneet, että ovat kokeneet meillä parhaan loman, mitä ikinä on ollut. Se tuntuu hyvältä, ja asiakkailta saatu hyvä palaute motivoi itseäkin ajoittain raskaassa yrittäjän työssä.

Norjan läheisyys tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia liiketoiminnan laajentamisen

Tiina Salonen on yrityksessään monitoiminainen, joka hoitaa niin sähköposti- ja kirjanpitoliikenteen kuin tarvittaessa kokin ja oppaankin työt.

– Työtä riittää aamusta iltaan ja aina yötä myöten. Tällä hetkellä meillä ei ole kokkia, joten suunnittelen ja hoidan myös ruoanlaiton. Teen myös jonkin verran retkiopastuksia itse ja väliajat juoksen hoitamassa asioita, Tiina luettelee.

Rakkaus poromieheen toi Utsjoelle 17 vuotta sitten: Tänä päivänä Tiina pyörittää revontulimatkailubisnestä Tenojoen törmällä 3

Kuva: Jonna Wood

Yrityksessä on Tiinan lisäksi kaksi työntekijää: opas ja markkinoinnista vastaava henkilö. Eniten asiakkaita tulee Amerikasta, ja jonkun verran on myös brittejä ja muita eurooppalaisia. Kielitaitoinen opas puhuu englannin lisäksi jonkin verran venäjää ja saksaa, ja Tiina itse osaa norjaa.

– Teemme pääasiassa töitä englanniksi, mutta lähikuntien eli norjalaisten asiakkaiden palveleminen norjaksi on myös yksi kilpailuvalttimme, Tiina avaa.

Norjan läheisyys on liiketoiminnallisesti tärkeä ulottuvuus: se mahdollistaa myös palveluiden laajentamisen Norjan puolelle.

– Esimerkiksi kuningasrapusafari Pykeijassa on uusi ohjelmapalvelutuotteemme. Testattuamme sen ensin itse päätimme ottaa sen säännölliseen ohjelmapalvelutarjontaamme. Safarin kokeminen itse ensin oli tärkeää, koska tarjoamme vain sellaisia palveluita, jotka voidaan kaikin puolin hyvällä omalla tunnolla myydä myös asiakkaille.

Tiina kokee, että Utsjoki yrittämisympäristönä on samaan aikaan ainutlaatuinen ja haasteellinen. Sijainti, luonto ja sen luomat mahdollisuudet ovat huikeat, mutta Utsjoki ei kuitenkaan ole matkailijoiden keskuudessa vielä niin tunnettu kuin se voisi olla.

– Haasteena on saada ihmiset ymmärtämään, että tänne kannattaa matkustaa. Tunnettavuus luodaan pitkälti aluemarkkinoinnilla ja sitä voitaisiin yhdessä vielä vahvistaa. Se, että matkailu kasvaa, tuo paikkakunnalle myös lisää palveluita. Ne taas hyödyntävät paitsi matkailijoita myös paikallisia asukkaita, Tiina jatkaa.

Tiinan päivät yrittäjänä ovat pitkiä ja repaleisia. Vapaa-aikaa ei juurikaan jää, mutta jos jää, Tiina viettää sen mielellään luonnossa, luonnon elämysten ja rauhoittumisen äärellä.

– Kuljen mielelläni luonnossa. Jos on vaikka hienot revontulet tai upea auringonlasku, saatan mennä niitä myös kuvaamaan myöhempää markkinointikäyttöä varten.

Yrittäjyyden ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on ollut myös omat haasteensa. Tiinan onneksi appivanhemmat auttoivat paljon, kun lapset olivat pieniä. Toisinaan lapset pääsevät myös mukaan työpaikalle.

– Nyt lapset ovat jo isompia ja molemmat puhuvat hyvää englantia. He tykkäävät toisinaan olla mukana retkillä, tulistelemassa ja revontulia bongailemassa, ja nauttivat kun saavat jutella asiakkaiden kanssa englanniksi. Lapsille se on todella hyvä oppimiskokemus ja he pääsevät samalla tutustumaan äidin työhön, Tiina hymyilee.

“Upea luonto, hyvät peruspalvelut ja vahva yhteisöllisyys tekevät Utsjoesta ainutlaatuisen”

Utsjoen upea luonto on selkeä matkailun vetovoimatekijä, mutta se on myös yksi tärkeimmistä pitovoimatekijöistä Utsjoella jo 17 vuotta viihtyneen Tiinan elämässä.

– Vuodenaikojen vaihtelu sekä se rauha ja hiljaisuus mikä täällä on, tekee tästä paikasta ainutlaatuisen. Utsjoki tarjoaa paljon mahdollisuuksia monenlaiselle tekemiselle, ja luontoihmiselle tämä on ihan huippupaikka.

Rakkaus poromieheen toi Utsjoelle 17 vuotta sitten: Tänä päivänä Tiina pyörittää revontulimatkailubisnestä Tenojoen törmällä 1

Kuva: Jonna Wood

Arkikin sujuu Tiinan mielestä Utsjoella hyvin.

– Tykkään siitä elämisen rentoudesta ja helppoudesta, mikä täällä on. Vaikka on siinä tietysti omat haasteensa esimerkiksi kelien suhteen. Kaikki peruspalvelut on helposti saatavilla kilometrin säteellä kotoa: kauppa, posti, peruskoulu, päiväkoti, autokorjaamo ja terveyspalvelut. Palvelut eivät yleisesti ottaen ole luonnollisestikaan yhtä kattavia kuin muualla, mutta sen kanssa oppii elämään. Ja nelostie on kaksisuuntainen, täältä pääsee käymään minne tahansa, Tiina naurahtaa.

Tiinalle parasta on ollut perheen perustaminen Utsjoelle. Sen myötä on tullut toimiva arki, paikkaan sitoutuminen ja Utsjoelle juurtuminen. Utsjoella on mennyt jo 17 vuotta ja aikomuksena on viihtyä paikkakunnalla myös jatkossa.

– Täällä on kaikki mitä tarvitsen, en kaipaa mitään muuta. Lapset toki kasvavat ja sen myötä tulee mahdollisesti uusia koulutarpeita – en tiedä, muuttuuko suunta niiden myötä. Toistaiseksi olemme kuitenkin täällä, kehitämme omaa bisnestä ja seuraamme, kun lapset kasvavat.

Tiina kuvaa kotikyläänsä Utsjokea kauniiksi ja rauhalliseksi asuinpaikaksi, joka tarjoaa paitsi omaa rauhaa myös toimivaa yhteisöllisyyttä. Hän haluaa lausua kiitoksensa tästä paikallisille ihmisille.

– Mielestäni Utsjoella ihmiset ovat yleisesti ottaen tosi mukavia ja tänne on helppo jäädä asumaankin, jos löytää oman piirinsä ja porukkansa, minkä mukana elo menee. Täällä puhutaan toisille ja tehdään yhdessä. Jos jollakin jää vaikka auto kiinni jonnekin, häntä mennään auttamaan. Yhteisöllisyys on täällä vahvaa, Tiina kiittelee utsjokelaisia.

 

Utsjoen kunta tuottaa Utsjokelaisten elämää -juttusarjaa, jossa syvennytään ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin elämästä Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimmassa kunnassa. Sarjaa julkaistaan tammikuusta 2023 lähtien. Löydät kaikki julkaistuneet osat täältä!


Muita uutisia