Yrityselämää Utsjoella: Autentic Boreal tuottaa metsästys-, kalastus-, valokuvausretkiä ja muita luontoelämyspalveluja

Yrityselämää Utsjoella: Autentic Boreal

Arthur Hager, Jarmo Helander, Mika Koskenniemi ja Pekka Pikkujämsä evästelemässä.

Metsästys-, kalastus-, valokuvausretkiä sekä muita luontoelämyspalveluja järjestävä Autentic Boreal perustettiin Utsjoelle viime vuonna. Yritys tuottaa ohjelmapalveluja erikokoisille ryhmille Utsjoella ja Inarissa.

Yrityksen omistaa neljä kaveria, joista kaksi asuu Utsjoella. – Tapasin utsjokelaisen Jarmo Helanderin aikoinaan työasioissa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pekka Pikkujämsä. – Tutustuimme ja ystävystyimme. Luonto, metsästys ja kalastus ovat molemmille tärkeitä ja kävimme puolin ja toisin vierailuilla toistemme metsästysmaisemissa. Kun omat työkuviot menivät uusiksi, oli oikea hetki toteuttaa yhdessä suunniteltu yritysidea.

Oulussa asuva Pikkujämsä korostaa, että paikallisten omistajien myötä yrityksen on ollut helpompi aloittaa toimintansa Utsjoella. Tenon rannassa syntynyt, saamelainen Jarmo Helander on toiminut kalastus- ja metsästysoppaana Utsjoella pitkään ja hän tuntee Utsjoen maisemat ja luonnon tarkkaan. Yrityksessä on mukana myös utsjokelainen Mika Koskenniemi, ahkera metsästyksen ja kalastuksen harrastaja. Nelikkoa täydentää ammattilaisvalokuvaaja Harri Tarvainen, joka vetää valokuvausretket.

– Järjestämme retkiä 1-10 hengen ryhmille, jolle räätälöimme ohjelman tarpeen mukaan, kertoo Pikkujämsä. – Tärkeä osa ohjelmaa on myös ruuan valmistaminen saadusta saaliista.

Tukikohdat Paistunturilla ja Inarijärven rannalla

– Metsästysalueeksi olemme vuokranneet Utsjoen yhteismetsän 13 000 hehtaarin alueen ja kehitämme alueen infrastruktuuria yhdessä Yhteismetsän kanssa. Meillä on myös omat tukikohdat Paistunturilla ja Inarijärven rannalla, joita kehitämme edelleen yrityksemme tarpeisiin . Ostamme palveluja paikallisilta yrittäjiltä, kuten majoitus-, ruoka- ja opaspalveluja. Tämän tapainen liiketoiminta vaatii onnistuakseen ja kasvaakseen hyvää ja toimivaa yhteistyötä alueen muiden yritysten kanssa – ilman hyvää verkostoa toiminta on lähes mahdotonta.

– Yleensä ryhmät liikkuvat kanssamme kolme päivää, kertoo Pikkujämsä. – Metsästämme hirviä, metsoja ja riekkoja, karhuakin lupatilanteen mukaan. Riekkojen osalta lupapolitiikka on haastava, sillä lupia myydään henkilökohtaisina. Matkailuyrittäjien pitäisi pystyä ostamaan matkailulle tarkoitetusta kiintiöstä, jotta riekonmetsästys onnistuisi asiakkaiden kanssa jouhevasti. Kalastuksen osalta mahdollisuuksia on todella paljon, vaikka Tenon lohta ei saakaan pyytää.

– Kohdemarkkinamme on Keski-Euroopassa, josta löytyy paljon tällaisesta matkailutarjonnasta kiinnostuneita, iloitsee Pikkujämsä. – Markkinointia tarvitaan ja olemmekin järjestäneet mediavierailuja tänne. Erityisesti Ranskassa on paljon potentiaalia. Ranskalainen metsästysalan julkaisu kirjoitti meistä monen sivun jutun, jota on luettu paljon harrastajien piireissä. Tällaisia ulostuloja tarvitaan lisää. Yhteiset kansainväliset messut kiinnostaisivat myös.

Yhteistyö on todella tärkeää

– Yhteistyö on todella tärkeää. Toivonkin, että saisimme Utsjoelle koottua verkostoa ja puhallettua yritysten kanssa yhteen hiileen. Kasaamaan voimia ja näin tukemaan toisiamme, tekemään yhteisiä paketteja ja yhdessä täydentämään alueen ohjelmatarjontaa.  En näe yhtäkään paikallista yritystä kilpailijanamme, vaan potentiaalisena yhteistyökumppanina. Kilpailijamme tulevat ihan muualta päin maailmaa kuten vaikkapa Afrikasta tai Kanadasta.

Yhteistyötä on jo viritelty myös Norjan suuntaan, Finnmarkin alueelle. – Osallistuin viime viikolla Norjan Pykeijassa järjestettyyn Cross Border Business Lab -tapahtumaan, jossa luotiin suhteita norjalaisten kanssa. Tapahtuma oli tosi hyvin järjestetty ja norjalaiset yrittäjät tulivat tutuiksi. Alustavasti jo keskusteltiin norjalaisten kanssa yhteistyöstä. Työtä pitää nyt jatkaa sinnikkäästi yhteistyön saamiseksi puheista tekoihin.

Pekka Pikkujämsä uskoo, että viiden vuoden kuluttua yritys menestyy, sen brändi tunnetaan ja yritys tekee merkittävää liiketoimintaa. – Uskon, että saamme kansainvälisesti tunnetun jalansijan metsästys- ja kalastusmatkailun parissa ja saamme tuotua merkittävästi matkailueuroja Utsjoelle.  Mutta kuten todettiin – tämä vaatii onnistuakseen myös muita alueen yrittäjiä mukaan yhteisiin talkoisiin.


Muita uutisia