”Rakastan tunturiluontoa” - Pirjo Seurujärven sydän on pohjoisessa

”Rakastan tunturiluontoa” - Pirjo Seurujärven sydän on pohjoisessa

Pirjo Seurujärvi aloittaa elokuun alussa Utsjoen kunnan hyvinvointijohtajana. Hän on aikaisemmin toiminut liki 30 vuotta Metsähallituksessa eri johto- ja esihenkilötehtävissä.

– Olen asunut Utsjoella parikymmentä vuotta, joten alue ja ihmiset ovat täällä ennestään tuttuja, sanoo Pirjo Seurujärvi. – Asumme perheen kanssa Tenon törmällä. Rakastan tunturiluontoa, joten pohjoisen maisema merkitsee minulle hyvin paljon.

Syntynyt ja kasvanut pohjoiseen

Pirjo on kotoisin Rovaniemeltä. – Isän puolen sukuni on Inarin Partakosta ja äidin puolen suku Ounasjokivarresta. Vietimme paljon aikaa Inarijärven rannalla ja pohjoisen luonto tuli läheiseksi jo lapsuudessa. Meillä on edelleen suvun paikka Partakossa ja siellä käydään usein.

– Opiskelin Oulun yliopistossa luonnontieteitä ja valmistuin filosofian maisteriksi 1990-luvun alkupuolella. Nuoruuden luontoharrastus ja partiojohtajuus vaikuttivat merkittävästi ammatinvalintaani. Lukion jälkeen vietin välivuotta päiväkodissa työskennellen ja pohdin, olisiko lastentarhanopettajan tai opettajan ammatti minun juttuni. Silloin luontopuoli vei kuitenkin pidemmän korren ja hakeuduin opiskelemaan biologiaa.

”Rakastan tunturiluontoa” - Pirjo Seurujärven sydän on pohjoisessa 1

Pitkä ura Metsähallituksessa

Pirjo on työskennellyt Metsähallituksessa pääosan työuraansa. – Aloitin kesätöissä kasvikartoituksilla ja vuodesta 1995 työskentelin vakituisena tehtävien vaihtuessa. Hakeuduin aika pian esihenkilötehtäviin ja toimin muun muassa toistakymmentä vuotta puistonjohtajana. Vastuullani oli mm. Urho Kekkosen ja Lemmenjoen kansallispuistojen sekä Kevon luonnonpuiston retkeilypalvelut sekä luontokeskus Siidan toiminta.

– Viimeinen Metsähallituksen luontopalvelujen organisaatiouudistus vuoden vaihteessa muutti omaa työtäni niin, että tehtäviin liittyvä vastuu rajautui luontopalvelujen sopimusasioihin, mutta maantieteellinen alue laajeni kattamaan koko valtakunnan. Tässä muutosvaiheessa ajattelin, että voisi olla sopiva hetki vaihtaa aivan uuteen – Kun tiesin hyvissä ajoin, että hyvinvointijohtajan paikka tulee hakuun, olin päättänyt hakea virkaa.

Nöyrin mielin uuteen tehtävään

– Olen toiminut aktiivisesti Utsjoen kunnan sivistyslautakunnassa, ja sitä kautta olen päässyt perehtymään sivistyksen toimialaan. Pitkä johtamis- ja esihenkilökokemukseni antaa uskoakseni vahvan pohjan hyvinvointijohtajan tehtävän hoidolle. Nyt odotankin innolla uutta tehtävää, jossa saa tehdä töitä Utsjoen kehittämiseksi. Uskon, että minulla on työhön paljon annettavaa, vaikka paljon on opeteltavaakin.

– Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat minulle tärkeitä arvoja, korostaa Pirjo Seurujärvi. – Saamen kielen ja kulttuurin edistäminen on kunnassamme tärkeää. Haluan olla omalta osaltani vahvistamassa Utsjoen kunnan roolia saamen kielen opetuksessa, jotta saisimme valtakunnallisesti toimivan etäopetushankkeen vakinaistettua pysyväksi toiminnaksi. Itse olen opiskellut saamea aikuisiällä.

”Rakastan tunturiluontoa” - Pirjo Seurujärven sydän on pohjoisessa 2

Harrastukset luonnossa

– Olen ehdottoman rakastunut tunturiluontoon. Paras juttu on perheemme tunturimökki, jossa pääsee nopeasti irti työarjesta, kuvaa Pirjo Seurujärvi. – Talvella hiihdämme, kelkkailemme ja kalastamme. Pilkkireissujen parasta saalista on rautu. Syksyisin käymme pyytämässä siikaa Inarista. Kesällä patikoimme, kalastamme ja poimimme marjoja. Ulkoilun lisäksi teen käsitöitä ja kuuntelen äänikirjoja.

– Elämä on kaikkinensa hyvää Utsjoella ja nyt on hienoa, että pääsen töihin omaan kotikuntaan.

 

Utsjoen kunta tuottaa Utsjokelaisten elämää -juttusarjaa, jossa syvennytään ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin elämästä Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimmassa kunnassa. Sarjaa julkaistaan tammikuusta 2023 lähtien. Löydät kaikki julkaistuneet osat täältä!


Muita uutisia