Utsjoella muistellaan 80 vuoden takaista evakkomatkaa Alavieskaan

6.11.2024

Lapin sota alkoi syksyllä 1944, kun jatkosodan aselepoehtojen mukaan saksalaiset oli häädettävä pois Suomen alueelta. Saksalaiset vetäytyivät pohjoiseen Pohjois-Norjan tukialueilleen. Koska Lappi jäi sotatantereeksi, oli kaikki Lapin asukkaat evakuoitava sodan jaloista.

Utsjokelaiset sijoitettiin Alavieskaan, jonne oli Utsjoen kirkonkylältä yli 800 kilometriä. Taipaleelle jouduttiin lähtemään käytännössä tyhjin käsin, koska saamelaisalue kuului evakuoinnin ensimmäiseen kiireellisyysvyöhykkeeseen eikä omaisuutta ehditty kerätä mukaan.

Sopeutuminen Pohjanmaalle ei ollut helppoa. Kaikki saamelaiset eivät osanneet suomea, joten yhteisen kielen puuttuminen vaikeutti elämää. Elämäntapa- ja kulttuurierot saamelaisten ja pohjalaisten kesken olivat huomattavat. Kuolemantapauksia oli paljon, sillä saamelaisten immuniteetin puute, erilainen ruoka ja rannikkoilmasto johtivat erityisesti lasten sairastumiseen ja menehtymiseen. Alavieskan hautausmaalla on utsjokelaisten evakkojen muistokivi muistona evakkoajan menetyksistä.

Evakkous vahvisti saamelaisten yhteisyyttä. Tämä johti siihen, että keväällä 1945 Alavieskassa syntyi ensimmäinen Suomen saamelaisten yhdistys Samii Litto.

Saamelaisalueen väestöä alettiin palauttaa kotiseudulleen keväällä ja kesällä 1945. Utsjoki säästyi saksalaisten tuhotöiltä ja miinoituksista muita kuntia paremmin. 900 utsjokelaisesta puolet palasi keväällä ja loput kesällä 1945.

(Lähde: Veli-Pekka Lehtola: Saamelainen evakko – rauhan kansa sodan jaloissa (1994))

_________________________

– Idea evakkomatkan muistelemiseen tuli utsjokelaiselta Niilo Aikiolta, kertoo Utsjoen kunnanjohtaja Päivi Kontio. – Tartuimme kunnassa toimeen ja järjestämme muisteluillan yhdessä Utsjoen Punaisen ristin ja Ohcejoga Gievrrat -yhdistyksen kanssa.

Illan ohjelmassa on muun muassa Alavieskan kunnan videotervehdys ja evakkomatkan muistelua Nilla Pieskin, Laura Holmbergin ja Niilo Aikion johdolla. Tilaisuuden kielenä on pohjoissaame, ja se tulkataan suomeksi. Ennen muistojen iltaa on mahdollisuus nauttia saamelaisista perinneruuista, kun tarjolla on kumpuksia, keittolihoja, poronkieliä ja ydinluita.

Muistojen ilta 

Sunnuntaina 24.11.2024 klo 17 alkaen Utsjokisuun koululla (Utsjoentie 48a).

Klo 14-17 saamelainen perinneruokailu (12 e aikuiset, 6 e lapset).

Vanhusneuvosto järjestää sunnuntaina 24.11.2024 Muistojen ilta -tapahtumaan kuljetuksen ikäihmisille Nuorgamista ja Karigasniemestä niin, että kuljetus on Utsjoella klo 15.30. Paluu tapahtuman päätyttyä n. klo 20. Ilmoittautumiset kuljetukseen Maritta Lukkarille 040 809 7466. perjantaihin 15.11. klo 15 mennessä. Ilmoittautumisten perusteella kilpailutetaan kuljetus.

Lisätiedot

Kunnanjohtaja Päivi Kontio, 040 744 7630, paivi.kontio@utsjoki.fi

 

Muistojen ilta - 80 vuotta evakkomatkasta Alavieskaan