Ohcejohka šearrá -kulttuurifestivaali järjestetään Utsjoella jälleen heinäkuun ensimmäisellä viikolla 30.6.-6.7.2025! Nyt neljättä kertaa järjestettävä kulttuuriviikko on täynnä monenlaista toimintaa, nähtävää ja koettavaa, kaikissa Utsjoen kyläkeskuksissa!
Saamen sillan kupeessa, Tenojoen upeissa maisemissa Onnelan törmällä järjestetään päätapahtuma Mu ráhkis Ohcejohka -musiikkifestivaali lauantaina 5.7.2025. Musiikkifestivaalipäivä on maksuton ja päihteetön kaikille avoin tapahtuma. Illalla järjestettävään Loktafeastaan on sisäänpääsymaksu ja anniskelualueen ikäraja on 18 vuotta.
Tutustu ohjelmaan alta. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, ellei toisin ilmoiteta.
-
OHJELMA NUORGAM
OHJELMA NUORGAM
Saamenkielinen runofestivaali
Pulmankijärvi (Pulmankijärventie 1041, Nuorgam)
Runofestivaali alkaa klo 18.00. Saamenkielinen runofestivaali tuo esille Tenojokilaakson rikasta kaunokirjallisuutta. Kirjailijat itse pääsevät ääneen lukemaan runoja kuvankauniin Pulmankijärven rannalla isossa laavussa.
Festivaalilla on myös avoin mikki, jolloin kaikki halukkaat pääsevät ääneen!
Huom! Runofestivaali on saamenkielinen, festivaalia ei tulkata suomeksi.
Ilmoittaudu festivaaliin etukäteen selja.puolitaival@utsjoki.fi
Inger-Mari Aikio
Runoilija Ima, Inger-Mari Aikio maalaa runoillaan hetkiä, jotka nostavat pintaan tunteita ja ajatuksia. Kuulija voi huomata, että näinhän myös voi tehdä. Vaikka elämässä on joskus aika vaikeita tilanteita, pinnan alta löytyy naurua ja uusia iloja. Ima asuu Pulmankijärvellä ja on kirjoittanut yhteensä 12 kirjaa. Hän on tuottanut 5 saamenkielistä lastenlevyä. Hän on ohjannut 12 musiikkivideota ja monia dokumenttielokuvia. Lisäksi Inger-Mari Aikio on osallistunut useille runofestivaaleille ja muihin kirjallisuustapahtumiin Saamenmaalla, Suomessa ja ulkomailla. Aikion runoja on käännetty n. 20 kielelle ja hän voitti Lastenkulttuurin valtionpalkinnon vuonna 2015.
Niillas Holmberg
Niillas Holmberg (s. 1990) on palkittu tenolainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko. Häneltä on julkaistu romaani, runokokoelmia sekä esseitä. Holmberg palkittiin Eino Leino palkinnolla 2023, lautakunnan perustelujen mukaan palkinto myönnetään Holmbergille hänen ansioistaan monikielisenä runoilijana, osuvana poliittisena taiteilijana sekä mielen, kielen ja luonnon yhteenkuuluvuuden kertojana. Holmberg on kirjoittanut pitkän fiktioelokuvan Je’vidan yhdessä Katja Gauriloffin kanssa. Holmberg tunnetaan saamelaisten ja alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeuden puolestapuhujana.
Niilo Aikio
Niilo Aikio, Járvvi Juhán Niillas (86-v) on kirjoittanut tietokirjan evakosta, neljä novellikokoelmaa, yhden romaanin ja nyt hän kirjoittaa myös runoja ja laulujen sanoituksia. Niilo Aikio tunnetaan parhaiten Nigá kirjasarjan novelleistaan. Niga-nimisen saamelaispojan lapsuuden ja nuoruuden tapahtumat ajoittuvat 1940–50-luvulle. Kirjan 25 novellia pohjaavat todellisiin tapahtumiin. Kirjailija Niilo Aikio on itse elänyt kirjan päähenkilön Nigan tavoin lapsuutensa ja nuoruutensa Pulmankijärvellä, mutta hän asuu nyt Utsjoella.
Saia Stueng
Norjan Kaarasjoella vuonna 1993 syntynyt Saia Stueng on valmistunut saamelaisen kirjallisuustieteen maisteriksi Norjan arktisesta yliopistosta (UiT). Nyt hän on tohtoriopiskelijana Koutokeinon Saamelaisessa korkeakoulussa. Hän on työskennellyt lukion saamen kielen opettajana ja osallistunut Saamen kirjailijayhdistyksen ja Saamelaiskäräjien kirjailijaopintoihin. Stueng julkaisi esikoisteoksensa Hamburgerprinseassa vuonna 2017. Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii on toinen kirja päähenkilö Márenista, ja se voidaan lukea myös itsenäisenä teoksena.
Beaska Niillas
Beaska Niillas on Norjan Hillágurrasta kotoisin. Hän on käsityöntekijä, metsästäjä ja ihmisoikeusaktivisti. Hän on lisäksi näytellyt elokuvissa ja teatterissa. Hän kirjoittaa runoja, joita on lukenut erilaisissa tapahtumissa Saamenmaalla.
-
OHJELMA KARIGASNIEMI
OHJELMA kARIGASNIEMI
Perjantai 4.7.2025
Kesäpäivä Karigasniemellä
Kylätalo Sáivu (Ylätenontie 33, 99950 Karigasniemi)
Tervetuloa viettämään kesäpäivää Karigasniemeen Kylätalo Sáivuun perjantaina 4.7.2025 koko päiväksi!
klo 13.00 Esitys koko perheelle, esiintyjä ilmoitetaan myöhemmin
klo 13.30 Ohjattua tekemistä lapsille, temppurata ja työpajoja
Vietnamilainen ruoka kohtaa Saamenmaan, ruokailun hinta 5 euroa
klo 16.00 Karigasniemen lapset esiintyvät yhdessä Suvi Niittyvuopion kanssa
-
OHJELMA UTSJOKI
ohjelma Utsjoki
Lauantai 5.7.202
Mu ráhkis ♥ Ohcejohka -festivaali
Onnelan törmällä (Nuorgamintie 1, Utsjoki)
klo 12.00 Utsjoen kunnan tervehdys
klo 12.15 Sámi Jienat kuoro
Sámi Jienat on yli 20 vuotta valtioiden rajojen yli toiminut kuoro, joka esittää perinteistä ja modernia joikua sekä saamenkielisiä virsiä eri muodoissa. Sámi Jienat on uudistanut saamelaista kuoromusiikkia ja se on tehnyt yhteistyötä useiden tunnettujen saamelaismuusikoiden ja säveltäjien kanssa.
klo 13.00 Laura Tapiola Utsjoen aarteet -joikukonsertti
Laura Tapiola vastavalmistunut utsjokelainen musiikkipedagogi, joka lopputyönään etsi arkistoista Utsjoen alueen sukujen joikuja ja palautti ne takaisin saamelaisyhteisölle. Hän on tuonut myös elävää joikuperinnettä näkyväksi opettelemalla Utsjoen ihmisten uusia joikuja. Joiut ovat kuin ajan kätkemiä, esivanhempien jättämiä aarteita, jotka vahvistavat menneiden ja tulevien sukupolvien välistä yhteyttä. Laura Tapiolan joikukonsertti yhdistää uudet ja vanhat joiut kokonaisuudeksi, joka johdattaa kuulijat menneisyydestä nykyisyyteen.
klo 13.30 Semen Bolshunov
Semen Bolshunov on Inarin Saariselällä useita vuosia asunut kildinsaamelainen muusikko, taiteilija, käsityöntekijä sekä poronhoitaja. Hän taitaa kildininsaamelaisten perinteisen luv’t-laulun sekä kurkkulaulun.
klo 14.00 Petra Laiti: Máilmmi Šuoŋat Café Kákáos
90-luvun saameradion kuulijoita viihdyttivät erilaiset alkuperäiskansa- ja maailmanmusiikkiohjelmat, joiden juontajana toimi Mihku Ilmára Mika. Vanhat päiväohjelmat tekevät paluun, kun Mihku Ilmára Mika Petra soittaa vanhoja, uusia ja uusvanhoja klassikoita Onnelantörmän kesäradiossa.
klo 15.00 Aleksi Ahlakorpi Stand-up
Home River Media tarjoaa “Jagi láddelaš” Stand Up shown MAAILMAN ENSI-ILLAN Ohcejohka Šearrá kulltturifestivaalissa. Aleksi Ahlakorpi on Utsjoelta kotoisin oleva kaksikielinen koomikko. Kahden kulttuurin keskellä kasvanut Ahlakorpi tarkastelee sekä suomalaista että saamelaista kulttuuria samanaikaisesti sisältäpäin ja ulkopuolisena. Ahlakorven standupissa yhdistyvät äkkiväärät sanaleikit lyhyiden onelinereiden muodossa sekä pitemmät, etelän ja pohjoisen eroja sekä miehisyyttä pohtivien juttujen muodossa. Rahoittajat: Home River Media ja ISFI (International Sámi Film Institute)
Huom! Esitys on pohjoissaamenkielinen, ei tulkkausta suomeksi. Esitys kuvataan ja julkaistaan myöhemmin SápmiFilm-striimauspalvelussa. Kuvauksessa yleisö voi näkyä. Osallistumalla hyväksyt, että saatat esiintyä tallenteessa.
klo 16.00 Lávre
Lávre Johan Eira on Koutokeinon kylästä kotoisin oleva nuori saamelainen artisti ja muusikko. Lávren musiikillinen ilmaisu pohjautuu vahvasti saamelaiseen joikuperinteeseen, mutta hän etsii myös jatkuvasti uusia impulsseja saamelaisen musiikin maailmasta.
Joiku ja laulu ovat hänen live-esiintymisensä keskipisteessä; joskus soolona kitaran ja efektien kanssa, toisinaan yhdessä monipuolisten muusikoiden kanssa. Lávren omaleimainen, tutkiva, mutta juurtunut soundi on saanut inspiraationsa sisäisestä levottomuudesta sekä elämän oudosta mosaiikista ja ammentaa teemoista, jotka ovat usein hieman näkökentän ulkopuolella.
klo 17.00 Girjái – dekoloniaalinen queer-utopia
Girjái on radikaali dekoloniaalinen queer-utopia: yhteisöllinen esityksellinen kokoontuminen, joka järjestetään laavussa. Eletään vuotta 2074, 50-vuotta vallankumouksen jälkeen. Kaikenlainen rakenteellinen sorto on päättynyt, eikä sitä maailmaa ole enää olemassa millaisena se ennen tunnettiin. Silti unelmointia ja radikaalia iloa tarvitaan edelleen. Me kutsumme sinut unelmoimaan kanssamme dekoloniaaliseen queer -lávvuun, jonka kanssa aloimme kulkea vallankumouksen jälkeen.
Girjái koostuu joiuista, tanssista, tarinoista, musisoinnista, alter-egoista ja yhdessä unelmoinnista. Se on omistettu erityisesti sateenkaarisaamelaisille ja BIPOC queereille kaikissa ajoissa; edeltäneille, nykyisille ja tuleville, mutta tervetulleita ovat aivan kaikki. Esityksessä puhutaan pohjoissaamea, suomea ja englantia.
We are still here – and we are still queer.
Esityksen kesto on noin 1,5h, kielinä pohjoissaame, suomi ja englanti.
Työryhmä: Ritni Ráste Pieski, Biret-Iŋgá Pieski, Pessi Jouste, Aju Jurvanen, Helmi Hagelin ja Kai Mikkel Balto.
klo 19.00 Ella Marie
Festivaalin pääesiintyjänä nähdään norjalainen laulaja, aktivisti ja Sámi Grand prix -voittaja Ella Marie. Ella Marie on hurmannut yleisöjä ISÁK-yhtyeen karismaattisena keulahahmona ja noussut tunnetuksi ympäri maailmaa voittaessaan Norjan Stjernekampin vuonna 2018. Pohjoismaiden kiertueellaan Ella Marie esittää rohkeita ja sydämestä kumpuavia kappaleitaan, joiden jokaisessa nuotissa, sanoituksessa ja esityksessä välittyy ylpeys saamelaisen kulttuurin rikkaasta perinnöstä. Utsjoella Ella Marielta kuullaan intiimi, puoliakustinen konsertti.
Mu ráhkis ♥ Ohcejohka -festivaalin aikana Pieni juurileipomo, Utsjoen Eränkävijät sekä Ohcejoga gievrrat myyvät ruokaa ja kahvilatuotteita.
21.00 Loktafeasta – Rap-musiikkia yöttömän yön alla
Suuren suosion saanut Loktafeasta-festivaali järjestetään jo toistamiseen Utsjoella. Loktafeasta on Ohcejohka Šearrá-festivaalin jatkotapahtuma, joka järjestetään Utsjoen Onnelan Törmällä 5. heinäkuuta 2025. Loktafeasta kerää yöttömän yön auringon alle Pohjois-Suomen kovimpia rap-artisteja, ja tänä vuonna tapahtumassa esiintyvät J Laitinen & Jouni J, Talonpoika Lalli sekä Yungmiqu. Loktafeastan liput 16€. Loktafeasta on ikärajaton festivaali, mutta anniskelualueen ikäraja on 18 vuotta.
Loktafeastan esiintyjät
J Laitinen & Jouni J
J Laitinen & Jouni J on iskelmää ja hiphop-musiikkia yhdistelevä lupsakka parivaljakko jostain Skandinavian koillislaitamilta. J Laitinen tunnetaan parhaiten balkan-iskelmästään Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtyeessä, Jouni J puolestaan Reindeer Kalashnikovin keulakuvana. Vuonna 2022 tämä parivaljakko yhdisti verbaaliset voimavaransa, ja loi duon, jota muistellaan lämmöllä ja intohimolla vielä 2090-luvulla.
Talonpoika Lalli
Lappiräpin kestosuosikki, lavavanerin suurkuluttaja ja vuoden lappilainen taiteilija parin vuoden takaa, Talonpoika Lalli on tehnyt räppärin uraa jo parikymmentä vuotta ja on nyt jos koskaan valmis Loktafeastan lavalle. Lalli on tekemässä parhaillaan uutta albumia joka julkaistaan Sompoka Records -labelin kautta vielä tänä vuonna. Jos joku on varmaa niin se että Talonpoka raidaa Hiluxilla ympäri kairaa!
Yungmiqu
Yungmiqu eli Mihkku Laiti on Utsjoelta kotoisin oleva saamelainen rap-artisti, jonka genrerajoja rikkova musiikki on soinut ympäri Pohjoismaita jo vuodesta 2019. Hän yhdistelee musiikissaan pohjoisen rajun rap-musiikin soundeja sekä elementtejä elektronisesta musiikista.
Uransa aikana Laiti on tehnyt musiikkia yhdessä suomen kovimpien saamelaisartistien kanssa, kuten Ailu Vallen, Amocin sekä Niillas Holmbergin kanssa.
Laiti on tullut suuren yleisön tietoisuuteen lukuisten TV-esiintymisten kautta, sekä tähdittänyt omassa dokumenttielokuvassa. Artisti vaikuttaa Suomen lisäksi myös ulkomailla, kuten Norjassa, Ruotsissa, Virossa sekä Ranskassa. Kevään 2025 aikana Yungmiqu julkaisee toisen albuminsa, joka kantaa nimeä ”Chapter”. Albumi käsittelee artistin menneisyyttä ja vanhan ajan jättämisestä taakse, ikään kuin luvun vaihtamista toiseen. Albumin kaikki 10 kappaletta ovat Yungmiqun äidinkielellä pohjoissaameksi.
-
TAPAHTUMAINFO JA SAAPUMISOHJEET
TAPAHTUMAINFO JA SAAPUMISOHJEET
Kaikki Utsjoen Lumo – Ohcejohka šearrá -kulttuuriviikon tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ellei tapahtumakuvauksessa muuta mainita. Huomioithan myös, että tapahtumamme ovat päihteettömiä ja festivaalialue on päihteetön, lukuunottamatta Loktafeastaa.
Nuorgam:
Runofestivaali järjestetään osoitteessa Pulmankijärventie 1041, 9990 Nuorgam. Ilmoittaudu festivaalille etukäteen selja.puolitaival@utsjoki.fi. Autot voi pysäköidä piha-alueelle.
Karigasniemi:
Kesäpäivä Karigasniemellä tapahtuma järjestetään Karigasniemen kylätalo Sáivun piha-alueella (Ylätenontie 33a Karigasniemi). Autot voi pysäköidä kylätalon piha-alueelle.
Utsjoki:
Mu ráhkis ♥ Ohcejohka -festivaali järjestään Utsjoen kylällä Onnelan törmällä (Nuorgamin tie 1, Utsjoki). Onnelan törmällä on jonkin verran parkkitilaa autojen pysäköintiä varten. Autot voi myös pysäköidä Utsjoen kunnantalon parkkialueelle (Luossa 1a) tai Utsjoen seurakuntatalon parkkialueelle (Tenontie 1).
Kuva Utsjoen parkkialueista:
Teemaviikon järjestää Utsjoen kunta. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa, Saamelaiskäräjät, Saamelaisneuvosto, Tanan saamen kielikeskus ja Samisk nærings- og utredningssenter, Ohcejoga gievrrat yhdistys, Kulttuurikeskus Kattila, Home River Media ja ISFI (International Sámi Film Institute), Pieni Juurileipomo sekä Lomatärppi.
Kulttuurifestivaalin hashtag on #ohcejohkašearrá, käytä sitä vapaasti myös omissa kanavissasi!
Nähdään heinäkuussa!
Lisätietoja:
Kaisa Tapiola-Länsman
Vapaa-aikasihteeri
0400 319 852
kaisa.tapiola-lansman@utsjoki.fi
Selja Puolitaival
Projektityöntekijä
040 723 9455
selja.puolitaival@utsjoki.fi