Tietoa koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta poikkeustilanteesta


Jos epäilet koronavirusinfektiota

Koronavirusinfektion oireita ovat muun muassa nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, päänsärky, lihaskivut, väsymys, pahoinvointi, ripuli sekä maku- ja hajuaistin häiriöt.

Jos epäilet koronavirusinfektiota ja olet oireinen, tulee sinun jäädä kotiin sairastamaan ja välttää kontakteja muihin ihmisiin, kunnes oireet helpottavat. Halutessasi voit tehdä kotitestin.

Jos altistut koronavirukselle

Tartunnanjäljitystä ei enää tehdä. Sairastunut informoi itse lähikontakteja tartunnasta ja pyytää heitä välttämään tarpeettomia kontakteja viiden vuorokauden ajan. Töissä tai koulussa voi käydä. Kotitestejä voi halutessaan tehdä viiden vuorokauden ajan. Altistunutta suositellaan käyttämään maskia sekä huolehtimaan käsihygieniasta.

Jos sairastut koronavirusinfektioon

Tartuntatautilääkäri ei enää aseta koronavirusinfektoon sairastunutta viralliseen eristykseen, vaan tilanteessa toimitaan normaalin sairauspoissaolokäytännön mukaan.

  • Koronatartuntaa epäileviä kehotetaan tekemään kotitesti ja positiivisen tuloksen saatuaan jäämään omaehtoiseen viiden vuorokauden eristykseen.
  • Vältä kontakteja ja jää pois työpaikalta, koulusta tai päiväkodista vähintään viiden vuorokauden ajaksi.
  • Palaa normaaliin arkeen vasta, kun oireet ovat selvästi helpottamassa.
  • Mikäli tarvitset virallisen todistuksen poissaoloon työstä tai opiskelusta tai alle 16-vuotiaan hoidosta kotona, ota yhteyttä terveyskeskukseen, puh. 040 181 0285. Huom. terveydenhuollon tekemään koronatestiin tulee varata aika etukäteen numerosta 040 181 0285.

Lue lisää toimintaohjeista täältä.

KORONAROKOTUKSET

Koronarokotukseen voi varata ajan puhelimitse:

  • Utsjoki–Nuorgam 040 758 2073
  • Karigasniemi 040 758 2076

Utsjoen kunnan koronavirustiedotteet

Korona-info