Kunnanjohtajalta: Uusi vuosi ja uudet tuulet Utsjoella
4.1.2023
Niin Utsjoella kuin muissakin kunnissa uusi vuosi alkoi uudessa sote-ajassa, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi Lapin hyvinvointialueelle. Kapulan vaihto näyttää sujuneen jouhevasti ja ainakin vuoden ensimmäisellä viikolla palvelut ovat toimineet Utsjoella kuten ennenkin.
Kunnan vastuulle jäävät elinvoiman, sivistyksen ja teknisen toimen tehtävät, mikä antaa mahdollisuuden miettiä kunnan tulevaisuuden painopisteitä. Utsjoella tähän tartuttiin jo syksyllä, kun käynnistimme kuntastrategian uusimistyön ja maapoliittisen ohjelman valmistelun.
Elinvoiman vahvistaminen korostuu kunnan tehtävissä entisestään äkillisen rakennemuutoksen tilanteessa Tenojoen lohestuskiellon seurauksena. Tätä tukeaksemme yhdistimme vuoden alussa elinvoima- ja teknisen lautakunnan yhdeksi lautakunnaksi. Teknisen ja elinvoiman toimialojen tiiviimpi yhteistyö on tärkeää, koska maapolitiikka, kaavoitus-, asunto- ja kiinteistöasiat kytkeytyvät vahvasti kunnan elinvoiman kehittämiseen.
Uusi vuosi alkaa yleisen epävarmuuden oloissa, mikä on supistanut kulutusta ja investointeja ja inflaatio on heikentänyt kuluttajien ostovoimaa. Vaikka Ukrainan sota on vaikuttanut myös meidän elämään muun muassa kohonneiden elinkustannusten kautta, synkkyyteen ei pidä vaipua.
Meidän kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa. Millaisessa kunnassa haluamme asua, yrittää ja elää? Miten mahdollistamme vahvemmalla yhteistyöllä parempaa tulevaisuutta kaikille? Näitä kysymyksiä olemme pohtineet yhdessä kuntalaisten kanssa tulevaisuusfoorumeissa, jotka jatkuvat vielä tammikuussa.
Utsjokelaiset pitävät kuntaa turvallisena, terveyspalvelut toimivat, ihmiset ovat avuliaita ja voimavaramme on upea luonto. Moni toivoo kuntaan lisää lapsiperheitä, lisää palveluita, asuntoja ja lähiulkoilureittejä sekä yhteistyötä Norjan kuntien ja norjalaisten yritysten kanssa. Muun muassa näihin toiveisiin on tärkeää pystyä vastaamaan uudessa kuntastrategiassa, joka valmistuu kesään mennessä.
On ollut ilahduttavaa huomata kuinka koronan jälkeen rajakauppa on palautumassa entiselleen ja asiakkaita tulee kauppiaiden mukaan yhä kauempaa Norjan puolelta. Ilahduttavaa on myös se, että ulkomaiset matkailijat ovat piristäneet kaamostalveamme ja matkailuyritysten näkymiä. Yhtä ilahduttavaa oli havaita loppuvuoden poroerotuksia seuranneena, että porotaloudella on ollut hyvä vuosi.
Eri elinkeinojen hyvä rinnakkaiselo on kestävän matkailun kehittymisen avain. Meidän on otettava tässä yhdessä selkeä kehitysloikka. Matkailun ja maankäytön pyöreän pöydän tapaamiset ovat käynnistyneet hyvässä yhteistyöhengessä ja jatkamme vuoropuhelua kevään edetessä. Valmistelussa oleva maapoliittinen ohjelma luo kunnan kaikelle maapolitiikalle tulevaisuuden raamit ja voi parhaimmillaan tukea kaikkien elinkeinojen kehittymistä. Vipuvoimaa on haettava myös uudenlaisista matkailun kehittämishankkeista.
Joulun alla ilahduimme eduskunnan joululahjarahasta, kun saimme Lohikeskuksen selvitystyöhön 150 000 euron rahoituksen. Lohikeskus toimisi Tenon lohenkalastuksen ja perinnetiedon asiantuntija- ja yhteistyöorganisaationa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Tenon ja lohen merkitys kuntalaisille on suuri ja olemme todella iloisia, että myös eduskunnassa on nähty tilanteemme. Toivomme että saamme selvitystyöhön mukaan laajan joukon alan parasta kansallista asiantuntemusta perinnetiedon osaajista, kalataloudesta ja tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta. Suomen lohikeskuksen paikka on Utsjoella Tenon rannalla!
Hyvää alkanutta uutta vuotta 2023!
Taina Pieski, kunnanjohtaja
Kirjoitus on julkaistu myös Inarilaisessa.