Karanteeni ja eristys koronaviruksen aikaan
Tällä sivulla annetaan toimintaohjeita karanteeni- ja eristystilanteessa
Jos sinulla on terveyteen liittyvää kysyttävää tai terveydentilasi muuttuu karanteenin tai eristyksen aikana, ole yhteydessä terveydenhuoltoon
- virka-aikana (klo 8-16) Utsjoen terveyskeskus puh 040 1810285
- päivystysaikana (arki-ilta ja -yöt sekä viikonloput ja arkipyhät) Ivalon terveyskeskus puh 040 770 9187.
- mikäli yleistilasi on huono, niin soita suoraan 112. Ilmoita puhelussa mahdollinen koronavirusepäily tai -tartunta.
Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?
Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.
Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti.
Eristys tarkoittaa jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalassa tai kotona.
Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan karanteeniin tai eristykseen asukkaita voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Virallinen päätös karanteenista tai eristyksestä annetaan sinulle kirjallisena tai se toimitetaan postissa.
Ohjeita karanteenin tai eristyksen ajalle
On tärkeää noudattaa karanteeniin tai eristykseen joutuessaan siihen liittyviä ohjeita, eikä altistaa ylimääräisiä ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.
Mitä eristyksen ja karanteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?
- Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.
- Huomaa, että perheessäsi voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole karanteenissa tai eristyksessä. He voivat toimia normaalisti eikä seuraava ohjeistus koske heitä.
- Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka muihin ihmisiin.
- Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin eikä eristyksen aikana saa mennä.
- Muista hyvä käsihygieniä! Älä koske paljain käsin kotisi ulkopuolella kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.
- Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihasi yläosaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.
- Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voit sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle. Palvelua tarjoavat myös kauppiaat ja yritykset Utsjoen kunnassa.
Ruokahuolto karanteenin tai eristyksen aikana, jollei apua saa muutoin
Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta, ota yhteyttä avopalveluohjaajaan puh 040 843 6216 tai sosiaalityöntekijään 040 577 7045.
Lasten hoitaminen vanhempien sairastuessa
Siinä tilanteessa, että perhe on karanteenissa tai eristyksessä ja vanhemmat tai huoltajat ovat niin sairaana, etteivät pysty hoitamaan lapsia tai joutuvat itse sairaalahoitoon, eivätkä saa lastenhoitoa muutoin järjestymään, niin lastenhoidon järjestämisessä auttaa kunta. Yhteyttä voi ottaa:
- Virka-aikainen sosiaalipäivystys ma-pe klo 8-16 Utsjoen kunta puh 040 701 4440
- Virka-ajan ulkopuolinen sosiaalipäivystys ilta- ja yöaikaan klo 16-08 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä Lapin sosiaalipäivystys 040 726 6965
Tartuntatautipäiväraha varmistaa toimeentulon karanteenin ja eristyksen aikana
Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Voit saada tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi mennä töihin.
Tartuntatautipäivärahaa eristyksen ja karanteenin aikana maksaa Kela, jonka antamat ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan Kelan sivulta: Tartuntatautipäiväraha. Sivujen kautta voi myös täyttää hakemuksen päivärahasta sähköisesti.
Lisätietoja päiväraha-asioista sekä hakemuksen täyttäminen Kelan sivulta Tartuntatautipäiväraha