Kunnanjohtajalta: Ensimmäisen vuoden opit
7.3.2023
Viime viikolla tuli vuosi täyteen Utsjoen kunnanjohtajana. Aika on mennyt kuin siivillä, ja näin kevään kynnyksellä on pieni välilaskun paikka.
Utsjoki Suomen pohjoisimpana ja ainoana saamelaisenemmistöisenä kuntana on hieno kunta. Vaikka olemme äkillisen rakennemuutoksen kourissa Tenojoen lohikantojen romahdettua, ei tulevaisuutemme ole lohduton. Uuden elinvoiman rakentaminen ja uudistuminen edellyttää oikeita tekoja ja hyvää yhteistyötä. Utsjoki on sitkeä ja vahva luonnostaan.
Ensimmäiselle vuodelle luottamusjohdon kanssa asetetut tulostavoitteet ovat toteutuneet. Äkillisen rakennemuutoksen tilanteessa on painopiste ollut edunvalvonnassa, viestinnässä ja verkostoitumisessa. Johtamista on kehitetty ja toimintaa yhtenäistetty yli toimialojen. Sote-palveluiden järjestämisvastuun siirto hyvinvointialueelle oli iso urakka koko kunnalle. Hyvinvoinnin edistäminen ja henkilöstön kehittämistyö jatkuu, kun kuntaan saadaan uusi hyvinvointijohtaja. Elinvoiman kehittämistyö on hyvässä vauhdissa elinvoimajohtajan kanssa.
Utsjoen kunnan voimavara on sitoutunut ja joustava henkilöstö. Olen saanut kaiken tarvitsemani avun ja tuen työssäni niin kunnan työntekijöiltä kuin luottamushenkilöiltäkin. Tästä olen erittäin kiitollinen. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Väinö Guttorm on ollut erityinen tukiranka aloittavalle kunnanjohtajalle.
Kunnan luottamushenkilöt saavat lähiviikkoina arvioitavaksi ensimmäisen version uuden kuntastrategiamme painopisteistä. Strategian tehtävänä on viitoittaa tarvittavia monivuotisia muutoksia, joilla vahvistamme kunnan elinvoimaa ja saamme kunnan talouden vankemmalle pohjalle.
Edessä ei ole säästökuuria, vaan ehdotuksia toimista, jolla saamme lisää tuloja varmistaaksemme kunnan palvelut tulevaisuudessakin. Meillä on esimerkiksi upeat koulumonitoimitalot kolmessa kyläkeskuksessa, jotka haluamme pitää toiminnassa, vaikka oppilasennusteet ovat laskusuunnassa. Olemme investoineet tulevaisuuteen eli lapsiin ja nuoriin.
Kuntastrategia linjaa myös arvot, joilla kunta toimii ja millaiseksi se haluaa kehittyä. Kuntalaiset kokevat Utsjoen turvallisena ja yhteisöllisenä asuinpaikkana. Tästä on tärkeää pitää kiinni. Toivon näkeväni Utsjoen tulevaisuudessa mahdollistavana, luotettavana, moniarvoisena ja kestävästi kehittyvänä kuntana.
Kun vuosi sitten ajoin pienen muuttokuorman kanssa sukumme kotikylään Tenojokivarteen, en tiennyt silloin millainen matka on edessä. En ole katunut pohjoiseen Saamenmaalle muuttoa päivääkään. Minulta on moni kysynyt, miltä tuntuu asua pienen kunnan pienessä kylässä Helsingin jälkeen. En koe olevani keskellä ei mitään, vaan enemmänkin keskellä kaikkea. Minusta on tullut nopeasti maalainen ja utsjokelainen.
Rakastan kulkea tunturissa ja joella sukuni reittejä. Luonnossa lataan akkuni kuten useimmat muutkin täällä. Reppuni on aina palatessa kevyempi, vaikka kantaisin kotiin hilloja tai puolukoita. Ja kun haluan haistella kaukaisempia tuulia, suuntaan Norjan puolelle Jäämeren rannalle.
Sen olen oppinut, ettei kunnan keulan suuntaa muuteta vuodessa. Tämä ei ole pikamatka, vaan marathon, joka etenee joukkueena. Matka on monin tavoin vasta alussa, mutta repussa on hyvät eväät.