Lukiolainen Leo muutti etelästä pohjoiseen seitsemän vuotta sitten: “Utsjoella parasta on kiireettömyys, rento elämänmeno ja kelkkailumahdollisuudet”

Lukiolainen Leo muutti etelästä pohjoiseen seitsemän vuotta sitten: “Utsjoella parasta on kiireettömyys, rento elämänmeno ja kelkkailumahdollisuudet” 1

Kuva: Meri Luoma / Utsjoen kunta

Leo Laukkanen on 19-vuotias lukiolainen ja päättää tällä viikolla Utsjoen saamelaislukion kolmannen luokan. Savonlinnassa syntynyt Leo muutti perheensä kanssa Utsjoen Nuorgamiin seitsemän vuotta sitten, kun äiti sai töitä Norjan puolelta. Alun perin suunnitelmissa oli viettää pohjoisessa vain vuosi, mutta perhe viihtyi niin hyvin, että pohjoiseen myös jäätiin.

– Me haluttiinkin sitten jäädä tänne, täällä oli niin mukavaa. Se oli myös oma päätökseni, olisin voinut palata etelään. Halusin kuitenkin jäädä tänne käymään koulut loppuun, ja olin saanut täältä myös kavereita.

Erityisesti Utsjoella Leoa viehättävät luonto ja pohjoisen rauhallinen elämänmeno.

– Täällä ei ole kiire mihinkään. Se sopii omaan elämäntyyliini hyvin. Tykkään myös olla luonnossa, kalastaa ja metsästää sekä kelkkailla, se on sellaista, jota ei oikein muualla voi tehdä, lukiolainen pohdiskelee.

Lukiolainen Leo muutti etelästä pohjoiseen seitsemän vuotta sitten: “Utsjoella parasta on kiireettömyys, rento elämänmeno ja kelkkailumahdollisuudet” 3

Kuva: Leo Laukkanen

Nuorgamista Leo muutti reilun 40 kilometrin päähän Utsjoen kirkonkylään lukion alkaessa. Kaksi ensimmäistä vuotta meni koulun asuntolassa, mutta tällä hetkellä Leo asuu omassa asunnossa.

– Asuntolassakin oli ihan mukavaa asua, mutta onhan se kiva, kun nyt on ihan oma kämppä.

Lukiolainen Leo muutti etelästä pohjoiseen seitsemän vuotta sitten: “Utsjoella parasta on kiireettömyys, rento elämänmeno ja kelkkailumahdollisuudet” 4

Kuva: Meri Luoma / Utsjoen kunta

Leo tekee opiskelun ohessa myös töitä paikallisessa yrityksessä.

– Työskentelen Pub Rastigaisassa viikonloppuisin ja joskus viikollakin. Teen siellä baarimikon ja pitsanpaistajan hommia, ja tykkään tosi paljon työstäni. Täällä melkein kaikki tuntevat toisensa, kaikki tykkää jutella mulle ja minä juttelen kaikille. Siitä tulee tunne, että musta tykätään täällä. Välillä työ ei edes tunnu työltä, vaan sellaiselta mukavalta ihmisten kanssa hengailemiselta ja jutustelulta.

Utsjoen saamelaislukiossa Leo on myös viihtynyt hyvin.

– Pienet ryhmäkoot auttavat tutustumaan muihin ja opettajat ovat mukavia. Meillä on kiva ryhmä ja koulussa saa yksilöllistä opetusta.

Entä jääkö nuorella miehellä opiskeluilta ja töiltä aikaa myös harrastaa?

– Niin kuin tuossa aiemmin mainitsinkin, niin kelkkailu on semmosta mitä tykkään tehdä talvella. Kelkkailen omalla kelkalla. Välillä olen käynyt myös hirvimetällä. Vapaa-ajalla tykkään käydä myös uimassa ja salilla, ja tietokonepelaamisen parissakin menee jonkin verran aikaa, Leo luettelee.

Leolla on liikuntaharrastuksiin liittyen myös omakohtaisia tavoitteita ja saavutuksia.

– Penkistä menee tällä hetkellä 92,5 kg, ja tavoitteena on saada sata kiloa rikki!

– Sitten mulla on paikallisen frisbeegolfradan rataennätys hallussa, Leo naurahtaa, ja jatkaa, että frisbeegolfharrastajalle Utsjoen rata on hyvä rata.

Lukiolainen Leo muutti etelästä pohjoiseen seitsemän vuotta sitten: “Utsjoella parasta on kiireettömyys, rento elämänmeno ja kelkkailumahdollisuudet”

Kuva: Meri Luoma / Utsjoen kunta

Harrastusmahdollisuuksia Utsjoella siis riittää. Mutta mikä on Leon mielestä Utsjoella asumisessa ihan parasta?

– Mä tykkään tästä ilmapiiristä mikä täällä on, se on semmonen positiivinen ja rento. Täällä on myös hyvällä tavalla omanlaista porukkaa. Lisäksi Utsjoella melkein kaikki tuntee toisensa, missä on tietysti hyvät ja huonot puolensa, Leo hymähtää.

Leo käy Utsjoelta etelässä aina lomilla, jos se on mahdollista.

– Sukulaisia ja tuttuja tietysti kaipaa, ja etelässä tulee käytyä myös kaupoilla.

Jos Leo kuvaisi Utsjokea kolmella sanalla, ne olisivat rento, pieni ja samaan aikaan tilava.

– Täällä sulla on niinku tilaa olla, Leo selventää.

Lukiolainen Leo muutti etelästä pohjoiseen seitsemän vuotta sitten: “Utsjoella parasta on kiireettömyys, rento elämänmeno ja kelkkailumahdollisuudet” 8

Kuva: Leo Laukkanen

Utsjoen seutuvilla jo kaikkiaan seitsemän vuotta viihtynyt Leo näkee Utsjoen yhtenä mahdollisena asuinpaikkana myös tulevaisuudessa.

– Seuraavaksi aion valmistua lukiosta, ja sitten on aikomuksena käydä armeija Sodankylässä. Armeijan jälkeen tulen varmaankin takaisin tänne joksikin aikaa, ennen kuin lähden sitten opiskelemaan muualle. Mutta voisin hyvin ajatella, että palaan asumaan tänne vielä myöhemmin, sitten kun on sen aika, Leo suunnittelee.

Mitä Leo haluaisi sanoa jollekin ikäiselleen, joka mahdollisesti harkitsee muuttoa Utsjoelle tai opiskelua saamelaislukiossa?

– Täällä viihtyy hyvin, jos ottaa sen asenteen, että juttelee ja tutustuu mahdollisimman paljon ihmisiin. Jos täällä on ihan yksin, niin ei varmaan viihdy niin hyvin. Kannattaa myös olla avoin kaikelle uudelle ja tutustua kaikkeen mitä täällä on mahdollista tehdä, esimerkiksi ulkoilumahdollisuuksin ja myös Utsjoen yöelämään, Leo naurahtaa.

Utsjoen ajastaan paljon hyviä kokemuksia jo nyt kerännyt Leo kiteyttää lopuksi vielä ajatuksensa yhteen lauseeseen.

– Olen hyvin tyytyväinen täällä enkä kadu hetkeäkään, että jäin tänne opiskelemaan, piste!

 

Utsjoen kunta tuottaa Utsjokelaisten elämää -juttusarjaa, jossa syvennytään ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin elämästä Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimmassa kunnassa. Sarjaa julkaistaan tammikuusta 2023 lähtien. Löydät kaikki julkaistuneet osat täältä!


Muita uutisia