Ranskalaisen Rayannin oli tarkoitus käydä Utsjoella vain kuvausreissuilla, mutta sitten kaikki muuttui – ”Elämä täällä on kaikin puolin miellyttävämpää kuin muualla”
Ranskalainen Rayann Elzein on 40-vuotias Hollannista Utsjoelle asumaan asettunut yrittäjä. Miehen juuret ovat synnyinmaassa Saksassa, mutta perhe muutti Ranskaan asumaan Rayannin ollessa 6-vuotias. Ranskassa hän kävi koulua ja opiskeli, ja muutti heti yliopisto-opintonsa päätettyään Hollantiin töihin.
Hollannissa Rayann vietti kaikkiaan 17 vuotta, kunnes vuonna 2020 muutti Utsjoelle. Mutta mikä ihme toi miehen aikoinaan Utsjoelle asti?
– Vietin Hollannin-vuosieni aikana pari vuotta Venäjällä Pietarissa, jossa olin töissä samassa hollantilaisessa yrityksessä, jolle työskentelin Hollannissakin. Pietarista käsin kävin ensimmäisen kerran Suomessa jo vuonna 2011. Silloin halusin nähdä Suomesta kaksi asiaa: revontulet ja Nightwishin keikan, Rayann naurahtaa.
– Tulin ensin konserttiin Helsinkiin ja sen jälkeen lensin Inariin katsomaan revontulia! Inarissa viivyin neljä yötä. Öisin oli jopa -25 astetta pakkasta, mikä oli kylmintä mitä olin kokenut. Olin onnekas, sillä näin kahtena yönä todella upeita revontulia!
Ensimmäisen pohjoisen reissunsa jälkeen Rayann alkoi käydä Inarissa ja Utsjoella vuosittain alkuvuoden paikkeilla. Pian hän halusi nähdä myös yöttömän yön ja matkusteli pohjoisessa myös kesäisin. Lintuvalokuvauksen myötä reissuja alkoi tulla myös toukokuulle.
– Useampien pohjoiseen tehtyjen kuvausreissujen jälkeen Utsjoki osoittautui mielestäni parhaaksi paikaksi nähdä ja kuvata revontulia. Tutustuin reissuillani paikallisiin ihmisiin ja sain myös ystäviä täältä. Osa heistä on edelleen parhaita ystäviäni!
”Utsjoki oli minulle juuri oikea paikka korona-aikana”
Rayann oli Utsjoella kuvausreissullaan myös koronapandemian alkaessa alkuvuodesta 2020. Ennen korona-aikaa hänellä oli ollut unelma siitä, että voisi kenties vielä joskus asua Pohjois-Lapissa. Koska korona sulki kulkuyhteydet, Rayann jäi olosuhteiden pakosta joksikin aikaa Utsjoelle. Lopulta hän päätti jäädä paikkakunnalle vuoden loppuun saakka.
– Uskon, että Utsjoki oli juuri oikea paikka viettää korona-ajan sulkua ja tehdä etätöitä. Olin paljon rentoutuneempi ja työskentelin tehokkaammin verrattuna siihen, että olisin viettänyt sen ajan jossain Etelä-Euroopassa, Rayann pohtii.
Kun töistä pyydettiin, että Rayann alkaisi suunnitella paluuta, alkoikin mielessä kehittyä ajatus jäämisestä. Koronan ansiosta hän teki suuren elämänmuutoksen.
– Laitoin asuntoni Hollannissa myyntiin, jätin työni hollantilaisessa yrityksessä ja jäin Utsjoelle. Olihan se iso päätös jättää vakituinen työ kuukausipalkalla ja muuttaa asumaan maahan, jonka kieltä et itse osaa, Rayann naurahtaa.
– Mutta en olisi jäänyt tänne, jos en olisi etukäteen tuntenut täältä ihmisiä. Olin jo ystävystynyt paikallisten kanssa ja saanut aina tarvittaessa apua ihmisiltä täällä. Minulla on Utsjoella maailman paras tukiverkosto! Ja vaikken osannut suomea, monet puhuvat täällä englantia ja sillä pärjää hyvin.
Yritteliäs ihminen tarjoaa nyt pohjoisessa konsultti-, valokuvaus- ja opaspalveluita
Rayann asuu kaksikymmentä kilometriä Utsjoelta Karigasniemelle päin. Koska kylien ulkopuolella on vähemmän valosaastetta, asuinpaikka tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös revontulien kuvaamiseen. Pelkkä valokuvaaminen ei kuitenkaan miestä Utsjoella elätä.
– Nykyinen elämäni Utsjoella on vaatinut paljon työtä ja vaivannäköä, mikään ei ole tapahtunut itsestään. Olen perustanut yrityksen, jonka kautta tarjoan konsultti-, valokuvaus- ja opaspalveluitani. Konsulttipalvelut liittyvät koulutukseeni rakennusinsinöörinä, ja valokuvaus- ja opaspalveluita tarjoan paitsi paikallisesti myös pohjoisempana.
Vaikka eri töiden yhdistäminen on välillä haastavaa, pitää Rayann töidensä vaihtelevuudesta.
– Teen kahdenlaisia oppaan töitä: revontuliretkiä ja muita luontoretkiä, kuten vaellusta ja lumikenkäilyä. Teen oppaan töitä myös Jäämerellä kulkevilla laivoilla. Joillakin opasreissuilla talvella laiva lähtee Tromssasta, olemme viikon laivalla, ja bongailemme valaita ja revontulia. Kesäisin taas bongaillaan muun muassa jääkarhuja. Pidän myös valokuvaustyöpajoja yhteistyössä Aurora Holidaysin kanssa.
Kielihaasteet ovat selättyneet Utsjoelta löytyneiden ystävien avustuksella
Suomen kielen osaamattomuus on aiheuttanut Rayannille jonkin verran haasteita Suomeen ja Utsjoelle asettumisessa. Vaikka lähes kaikki osaavatkin englantia, toisinaan esimerkiksi yrityksen asioita hoitaessa papereita on joutunut täyttelemään myös suomeksi. Silloin Rayann on pyytänyt ja saanut apua ystäviltä. Haaveissa on kuitenkin oppia suomea tai saamea, jotta hän tuntisi itsensä todella osaksi yhteisöä.
Utsjoella asuessa on saanut totutella myös sellaisiin käytännön haasteisiin, joihin isommalla paikkakunnalla ei välttämättä törmäisi.
– Jos esimerkiksi valokuvaajana kadotan muistikortin, ainoa vaihtoehto on tilata uusi, sillä korttia ei saa ostettua paikan päältä. Myös pitkät etäisyydet lääkäriin Ivaloon tai sairaalaan Rovaniemelle mietityttävät, Rayann pohtii.
”Utsjoella on paljon tarjottavaa, jopa enemmän ja paremmin kuin monella muulla kohteella”
Rayann kokee omien sanojensa mukaan, että elämä Utsjoella on joistain haasteistakin huolimatta kuitenkin kaikin puolin helpompaa, rennompaa, miellyttävämpää ja kiireettömämpää kuin muualla.
– Parasta Utsjoella on tasapainoinen elämäntyyli. On aikaa monelle asialle. Esimerkiksi töihin kulkeminen ei vie kahta tuntia päivässä niin kuin isossa kaupungissa. Säästyneen ajan voi käyttää tekemällä kivoja asioita.
– Olen myös tavannut Utsjoella hyvin ystävällisiä ja avoimia ihmisiä. Jos täällä tarvitsee apua johonkin, sitä on helppoa pyytää puolitutuiltakin, ja apua saa aina, Rayann kiittelee.
Kehuja Rayannilta saavat Utsjoella myös hyvä internetyhteys ja vuodenaikojen selvä vaihtelu. Silti Utsjoki ei välttämättä ole hänen mielestään kaikkien juttu.
– En olisi itsekään pärjännyt täällä, jos en olisi jo valmiiksi tuntenut paikallisia ja saanut heiltä tukea. Olen lisäksi kuullut tarinoita ihmisistä, jotka tulevat Utsjoelle, mutta pelästyvät esimerkiksi kaamoksen pimeyttä.
– Jos harkitsee Utsjoelle muuttoa, täytyy tietää, mitä on tekemässä ja mitä haluaa. Täällä täytyy lisäksi pärjätä perusjuttujen kanssa, kuten osata kolata lunta – ulkoilmaihminen pärjää täällä hyvin. Tulee myös ymmärtää, että tämä ei ole kaupunki, jossa saa kaikkia palveluita saman päivän aikana.
Entä kaipaako Rayann jotain mitä Utsjoelta ei saa?
– Toisinaan kaipaan Ranskasta hyvää leipää ja juustoa, ja ylipäätään tuoretta ruokaa. Toisaalta täällä on helpompaa ylläpitää kestävämpää elämäntapaa, syödä esimerkiksi paikallista poroa ja kalaa, Rayann pohtii.
Seuraavat vuodet ja työtilanne näyttävät, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Rayannilla on haaveissa asettua Utsjoelle vakituisesti ja ostaa täältä myös talo. Se edellyttäisi, että esimerkiksi valokuvausretkien vetämistä olisi enemmän tarjolla. Rayann yrittääkin oman toimintansa kautta saada Utsjoelle lisää näkyvyyttä. Esimerkiksi viime vuonna hän kuvasi Utsjoen luontoa ja revontulia Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Hän toivoo, että upeat revontulet televisiossa houkuttelisivat ihmisiä tulemaan paikan päälle Utsjoelle.
– Utsjoella on paljon tarjottavaa, jopa enemmän ja paremmin kuin monella muulla kohteella, Rayann tiivistää ja haluaa lopuksi vielä kiteyttää ajatuksensa Utsjoella olemisesta ja asumisesta:
– Elämä täällä voi olla uskomatonta, mutta ei pidä odottaa mitään romantisoitua talven ihmemaata. Jos on valmis seikkailuun, niin tänne vaan – tämä voi olla mahtavin seikkailu maailmassa!
Utsjoen kunta tuottaa Utsjokelaisten elämää -juttusarjaa, jossa syvennytään ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin elämästä Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimmassa kunnassa. Sarjaa julkaistaan tammikuusta 2023 lähtien. Löydät kaikki julkaistuneet osat täältä!