Tervetuloa saamen kielten tulkkien ja kääntäjien osuuskunnan suunnitteluiltaan torstaina 25.11. netin välityksellä!

5.11.2021

Utsjoen kunnassa on käynnistynyt hanke, joka pyrkii keskittämään saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalvelut – Hanke kutsuu kaikki kääntäjät, tulkit sekä toiminnasta kiinnostuneet verkostoitumistilaisuuteen!

Kuva: Ville-R iiko Fofonoff / Saamelaiskäräjät

HUOM. TILAISUUS ON PÄÄTETTY JÄRJESTÄÄ VÄHÄISTEN PAIKALLE ILMOITTAUTUMISTEN VUOKSI KOKONAAN NETIN VÄLITYKSELLÄ. LINKIN TILAISUUTEEN VOIT PYYTÄÄ PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEENA NISKALTA, YHTEYSTIEDOT ALLA.

 

Saamen kielen taidosta työtä -hanke järjestää yhteistyössä Deanuleagis sámástit -hankkeen kanssa osuuskunnan suunnitteluillan kaikille saamen kielten kääntämistä ja tulkkausta tekeville tai sen aloittamista harkitseville henkilöille.

Tilaisuus järjestetään Hotel Utsjoessa torstaina 25.11. klo 17–20. Tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös etänä netin välityksellä.

Tule mukaan kuuntelemaan asiantuntijaesitelmiä, keskustelemaan osuuskunnan mahdollisuuksista sekä vahvistamaan verkostojasi. Illan päätteeksi kartoitetaan osuuskunnan perustamisesta aktiivisesti kiinnostuneita ja sovitaan seuraava tapaaminen. Tapahtuman ohjelman näet tästä.

Lisätiedot:

Leena Niska
Projektipäällikkö, Saamen kielen taidosta työtä -hanke
leena.niska@utsjoki.fi
+358 40 1942954

 

Mikä Saamen kielen taidosta työtä -hanke?

Tällä hetkellä saamelaisalueen tulkit ja kääntäjät toimivat pitkälti yksin. Osa heistä toimii yksityisyrittäjinä, mutta suurin osa tekee käännös- ja tulkkaustöitä työsuhteisena, jolloin jokaista yksittäistä työtapahtumaa varten tulee laatia esimerkiksi päivän mittainen työsopimus. Palvelun tilaajalle tämä toimintamalli on hidas ja työllistävä, koska työaikaa menee useisiin kontakteihin.

Hankkeen tavoitteena on kehittää saamelaisalueelle, ensisijaisesti Utsjoelle, osuuskuntamuotoisesti tai muilla yrittäjyyden tavoilla toimiva saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalvelujen keskittymä. Tarkoituksena on sekä parantaa saamenkielisten käännöspalveluiden saatavuutta että kehittää matalan kynnyksen yrittäjyyttä. Hankkeella pyritään vastaamaan tulkkaus- ja käännöspalveluiden tilaajien tarpeisiin, ja tekemään palveluiden hankkimisesta heille joustavaa ja keskitettyä. Hankkeella varaudutaan myös siihen, että uuden hyvinvointialueen myötä tulkkausten ja käännösten tarve kasvaa.

Saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalveluita tarvitaan esimerkiksi kielilain mukaisiin palveluihin, mutta myös muihin käännöstöihin kuten erilaisiin lausuntoihin, hanketekstien kääntämiseen sekä matkailuesitteisiin. Täten saamen kielen taito ja sen lisänä myös kulttuurin tuntemus ovat sellaista osaamista, joka on oivallinen pohja yrittäjyydelle eri muodoissaan.

Hanke toteutetaan ajalla 1.9.–15.12.2021. Rahoittajana toimii Leader Pohjoisin Lappi ry.


Muita uutisia