Utsjoen kunnan uusi hanke pyrkii keskittämään saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalveluita – Hanke kutsuu kaikki kääntäjät ja tulkit verkostoitumistilaisuuteen!

7.10.2021

Utsjoen kunnassa on käynnistynyt hanke, joka pyrkii keskittämään saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalvelut – Hanke kutsuu kaikki kääntäjät, tulkit sekä toiminnasta kiinnostuneet verkostoitumistilaisuuteen!

Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Saamelaiskäräjät

Utsjoen kunnassa on käynnistynyt syyskuussa uusi Saamen kielen taidosta työtä -hanke. Kyse on Leader Pohjoisin Lappi ry:n rahoittamasta hankkeesta, jonka tarkoituksena on kehittää saamelaisalueelle, ensisijaisesti Utsjoelle, osuuskuntamuotoisesti tai muilla yrittäjyyden tavoilla toimiva saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalveluiden keskittymä.

Hankkeen tavoitteena on sekä parantaa saamenkielisten käännöspalveluiden saatavuutta että kehittää matalan kynnyksen yrittäjyyttä. Hankkeella pyritään vastaamaan tulkkaus- ja käännöspalveluiden tilaajien tarpeisiin, ja tekemään palveluiden hankkimisesta heille joustavaa ja keskitettyä. Hankkeella varaudutaan myös siihen, että uuden hyvinvointialueen myötä tulkkausten ja käännösten tarve kasvaa.

Vastaavia käännös- ja tulkkiosuuskuntia on Suomessa jo ennestään useita. Näiden osuuskuntien puhujia tullaan kuulemaan hankkeen tilaisuuksissa.

Saamen kielen taidosta työtä -hanke kutsuukin nyt kaikki saamen kielen tulkit ja kääntäjät sekä tulkkaus- ja käännöstoimintaa harkitsevat ensimmäiseen verkostoitumisiltaan 29.10. Inariin! Illan ohjelman näet tästä. Tilaisuuteen voi ilmoittautua tästä linkistä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, voit saapua paikalle myös ilmoittautumatta.

Hanke järjestää tulkeille, kääntäjille sekä käännöstoiminnasta kiinnostuneille myös toisen verkostoitumistilaisuuden 25.11. Utsjoella. Tilaisuudesta tiedotetaan lisää myöhemmin. Utsjoen tapahtumaa on mahdollista seurata myös etänä.

Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Deanuleagis sámástit ja Saamen kielten tulkkaus -hankkeiden kanssa. Tervetuloa!

Lisätiedot:

Leena Niska
Projektipäällikkö, Saamen kielen taidosta työtä -hanke
leena.niska@utsjoki.fi
+358 40 1942954

 

Mikä Saamen kielen taidosta työtä -hanke?

Tällä hetkellä saamelaisalueen tulkit ja kääntäjät toimivat pitkälti yksin. Osa heistä toimii yksityisyrittäjinä, mutta suurin osa tekee käännös- ja tulkkaustöitä työsuhteisena, jolloin jokaista yksittäistä työtapahtumaa varten tulee laatia esimerkiksi päivän mittainen työsopimus. Palvelun tilaajalle tämä toimintamalli on hidas ja työllistävä, koska työaikaa menee useisiin kontakteihin.

Hankkeen tavoitteena on kehittää saamelaisalueelle, ensisijaisesti Utsjoelle, osuuskuntamuotoisesti tai muilla yrittäjyyden tavoilla toimiva saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalvelujen keskittymä. Tarkoituksena on sekä parantaa saamenkielisten käännöspalveluiden saatavuutta että kehittää matalan kynnyksen yrittäjyyttä. Hankkeella pyritään vastaamaan tulkkaus- ja käännöspalveluiden tilaajien tarpeisiin, ja tekemään palveluiden hankkimisesta heille joustavaa ja keskitettyä. Hankkeella varaudutaan myös siihen, että uuden hyvinvointialueen myötä tulkkausten ja käännösten tarve kasvaa.

Saamen kielen tulkkaus- ja käännöspalveluita tarvitaan esimerkiksi kielilain mukaisiin palveluihin, mutta myös muihin käännöstöihin kuten erilaisiin lausuntoihin, hanketekstien kääntämiseen sekä matkailuesitteisiin. Täten saamen kielen taito ja sen lisänä myös kulttuurin tuntemus ovat sellaista osaamista, joka on oivallinen pohja yrittäjyydelle eri muodoissaan.

Hanke toteutetaan ajalla 1.9.–15.12.2021. Rahoittajana toimii Leader Pohjoisin Lappi ry.


Muita uutisia