Utsjoen Lumo

Utsjoen Lumo – Ohcejohka šearrákulttuuriviikko järjestetään Utsjoella kolmannen kerran heinäkuun ensimmäisellä viikolla 1.-7.7.2024! Kulttuuriviikko on täynnä monenlaista toimintaa, nähtävää ja koettavaa, kaikissa Utsjoen kyläkeskuksissa!

Luvassa on kaikenlaisia tapahtumia ja etenkin saamelaismusiikkia ja -kulttuuria kaikenikäisille, tulitpa sitten läheltä tai kauempaa!

Voi ehdottaa omaa ohjelmaa kulttuuriviikolle toukokuun loppuun asti vapaa-aikasihteerille osoitteeseen kaisa.tapiola-lansman@utsjoki.fi

Kaikki tapahtumat ovat päihteettömiä, maksuttomia ja kaikille avoimia, ellei toisin ilmoiteta.

 • OHJELMA NUORGAM

  Perjantai 5.7.2024

  Saamenkielinen runofestivaali, Pulmankijärvi

  Saamenkielinen runofestivaali tuo esille Tenojokilaakson rikasta kaunokirjallisuutta. Kirjailijat itse pääsevät ääneen lukemaan runoja kuvankauniin Pulmankijärven rannalla isossa laavussa. Festivaalilla on myös avoin mikki, jolloin pöytälaatikkorunoilijoilla on mahdollisuus päästä ääneen. Runofestivaalille on rajoitettu osallistujamäärä tilan pienuuden vuoksi, ilmoittautumisohjeet julkaistaan myöhemmin.

  Inger-Mari Aikio

  Runoilija Ima, Inger-Mari Aikio maalaa runoillaan hetkiä, jotka nostavat pintaan tunteita ja ajatuksia. Kuulija voi huomata, että näinhän myös voi tehdä. Vaikka elämässä on joskus aika vaikeita tilanteita, pinnan alta löytyy naurua ja uusia iloja. Ima asuu Pulmankijärvellä ja on kirjoittanut yhteensä 12 kirjaa. Hän on tuottanut 5 saamenkielistä lastenlevyä. Hän on ohjannut 12 musiikkivideota ja monia dokumenttielokuvia. Lisäksi Inger-Mari Aikio on osallistunut useille runofestivaaleille ja muihin kirjallisuustapahtumiin Saamenmaalla, Suomessa ja ulkomailla. Aikion runoja on käännetty n. 20 kielelle ja hän voitti Lastenkulttuurin valtionpalkinnon vuonna 2015.

   

  Helga West

  Helga West (s. 1986), saamelaiselta nimeltään Doavtter-Piera Helga, on Utsjoen Tenojokilaaksosta kotoisin oleva runoilija ja teologi. Hän työskentelee väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa. Teologian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan hän tutkii sovintoon liittyviä ajankohtaisia saamelaisaiheita, joita hän usein hyödyntää runoissaan ja esseissään. Kirjallisuudessa häntä kiinnostaa taiteen mahdollisuus sanoittaa kipeitä ylisukupolvisia kertomuksia. Kaunokirjallisissa töissään hän usein yhdistää elementtejä saamelaisuudesta ja länsimaalaisesta popkulttuurista keskittyen kolonialismin aiheuttamiin absurditeetteihin ja säröihin suhteissa.

   

  Niillas Holmberg

  Niillas Holmberg (s. 1990) on palkittu tenolainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko. Häneltä on julkaistu romaani, runokokoelmia sekä esseitä. Holmberg palkittiin Eino Leino palkinnolla 2023, lautakunnan perustelujen mukaan palkinto myönnetään Holmbergille hänen ansioistaan monikielisenä runoilijana, osuvana poliittisena taiteilijana sekä mielen, kielen ja luonnon yhteenkuuluvuuden kertojana. Holmberg on kirjoittanut pitkän fiktioelokuvan Je’vidan yhdessä Katja Gauriloffin kanssa. Holmberg tunnetaan saamelaisten ja alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeuden puolestapuhujana.

   

  Siri Broch Johansen

  Juho-Sire, Siri Broch Johansen on Tenojokilaakson kirjailija, joka asuu Tanassa. Hän kirjoittaa sekä kirjoja,  näytelmäkappaleita ja runoutta, joita hän esittää lavarunoutena. Hänen uusimmat kirjat ovat kuvakirja Ujus Unii ja Asiaproosakirja Reivvet kommišuvdnii – Kirjeet komissiolle, jossa on 70 kirjettä Norjan totuus- ja sovintokomissiolle. Siri mahdollisesti lukee ääneen Reivvet kommišuvdnii kirjasta. Tai varmaankin kirjoittaa aivan uuden kirjeen komissiolle –ja esittää sen lavarunoutena?

   

  Niilo Aikio

  Niilo Aikio, Járvvi Juhán Niillas (86-v) on kirjoittanut tietokirjan evakosta, neljä novellikokoelmaa, yhden romaanin ja nyt hän kirjoittaa myös runoja ja laulujen sanoituksia. Niilo Aikio tunnetaan parhaiten Nigá kirjasarjan novelleistaan. Niga-nimisen saamelaispojan lapsuuden ja nuoruuden tapahtumat ajoittuvat 1940–50-luvulle. Kirjan 25 novellia pohjaavat todellisiin tapahtumiin. Kirjailija Niilo Aikio on itse elänyt kirjan päähenkilön Nigan tavoin lapsuutensa ja nuoruutensa Pulmankijärvellä, mutta hän asuu nyt Utsjoella.

 • OHJELMA KARIGASNIEMI

  Sunnuntai 7.7.2024

  Saamelaiselokuvafestivaali

  Utsjoen Lumo kulttuuriviikko päättyy elokuvafestivaaliin Karigasniemen liikuntahalli Njállaan. Elokuvafestivaali järjestetään yhteistyössä Saamelaiskäräjien elokuvakeskus Skábman kanssa. Festivaalilla on kolme elokuvaesitystä. Näytettävät elokuvat ilmoitetaan myöhemmin.

 • OHJELMA UTSJOKI

  Lauantai 6.7.2024

  Mu ráhkis ♥ Ohcejohka -festivaali

  Onnelan törmällä (Nuorgamintie 1, Utsjoki)

  Jiella & Trio Boogiemen

  Utsjoen oma, takavuosina ihastuttanut Jiella esiintyy yhdessä Trio Boogiemenin kanssa. Jiella perustettiin noin 25-vuotta sitten. Yhtye esittää popmusiikkia pohjoissaameksi laulaen ja musiikin keskeisiä teemoja ovat saamelaisuus, luonto, maailman muuttuminen sekä Tenojoki. Lauluntekijä on Niilo Rasmus. Yhtye oli hurjan suosittu 2000-luvun alussa ja se keikkaili ahkerasti. Jiellan musiikkia esittävät nyt Jenna Rasmus Pulk, Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen sekä Titta Rasmus.

   

  Emil Kárlsen

  Emil Kárlsen on nuori muusikko, lauluntekijä, tuottaja ja näyttelijä Norjan Omasvuonosta. Emil Kárlsen kirjoittaa musiikkia pohjoissaameksi sellaisella soundilla, jota ei olla aikaisemmin kuultu Saamenmaalla: moderni bänditausta melodisella laululla ja runollisilla sanoilla kietoutuu huimaaviin äänimaisemiin. Utsjoen Lumossa Emil Kárlsen esiintyy duona yhdessä Espen Mortensenin kanssa.

   

  Suõmmkar

  Suõmmkar on yhtye, joka yhdistää vanhaa, kolttasaamelaista perinnemusiikkia (leuʹdd, katrilli) nykyaikaiseen maailmanmusiikkiin. Yhtyeen kappaleet vaihtelevat reippaasta katrilli-ilottelusta runollisiin, surumielisiin balladeihin ja elävää elämää suorasanaisesti kuvastaviin melodisiin tositarinoihin, leuʹddeihin. Yhtyeessä laulavat ja leuddaavat kolttasaamelaiset Anna Lumikivi ja Hanna-Maaria Kiprianoff. Suõmmkarissa soittavat lisäksi Marko Jouste (mandoliini, kitara), Pessi Jouste (viulu, koskettimet), Uula Jouste (basso, koskettimet) ja Elias Nieminen (rummut, perkussiot).

   

  Ulla Pirttijärvi & Ulda

  Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtye esittää modernia saamelaista musiikkia. Yhtyeen musiinkin keskeinen ajatus on käydä musiikillista vuoropuhelua niin perinteisen saamelaiskulttuurin ja modernin kulttuurin kuin menneen ja nykyisen maailman välillä. Ulla Pirttijärvi aloitti taitelijauransa 16-vuotiaana Beaivvaš-teatterissa ja toimi perustajajäsenenä Angelin tytöt- yhtyeessä, minkä jälkeen hän on jatkanut soolo-uralla työskennellen yhteistyössä lukuisten muusikkojen kanssa. Uldassa soittavat Marko Jouste (kitara), Pessi Jouste (viulu), Elias Nieminen (rummut), Uula Jouste (basso ja koskettimet).

   

  Jalvvi Niillas

  Taiteilija Jalvvi Niillas (Niillas Holmberg) vie kuulijat jokiveneeseen kuulemaan oman sukunsa joikuja vanhasta Tenonlaaksosta. Nämä joiut välittävät rakkautta, vaikeuksia ja kirjavia elämäntarinoita. Vanhojen joikujen lisäksi Niillas on laittanut joikuja myös nykyajan ihmisille Tenon alueella, ja näytäkin joikuja kuullaan.

   

  Hildá Länsman

  Hildá Länsman on Utsjoelta kotoisin oleva joikaaja ja lauluntekijä. Hän on kasvanut poronhoidon, saamenkäsityön ja saamelaisen musiikin perinteiden parissa ja yhdistää taustansa nykymaailman musiikkiin ja opintoin Sibelius Akatemian Global Music -ohjelmassa. Hildá on esiintynyt laajasti sekä Suomessa että kansainvälisesti ja erottuu joukosta ainutlaatuisen eteerisellä, räikeällä, murisevalla ja selkeällä äänellään. Hän on saamelaiskulttuurin ja joikuperinteen ylpeä ylläpitäjä. Hildá Länsman esiintyy monilla eri kokoonpanoilla, kuten Solju, VILDÁ, Gájanas ja yhteistyössä Tuomas Norvion kanssa.

   

  Tanssi- ja sirkusesitys: #raja23

  Itä-rajan historian siirtolaisuudessa suurimmista joukoista, Karjalan evakoista, jokunen ajautui Utsjoelle asti. #raja23 nimisessä tanssi- ja sirkusteoksessa käsitellään rajalla olemista, kulttuurista katoamista ja tiedonkulkua.

  Esiintyjinä tanssija-koreografi Riikka Kosola, nuorallatanssijat Sanja Kosonen ja Veera Alaverronen, sekä laulava lapsiesiintyjä Ilona Poncelet Kosola.

 • TAPAHTUMAINFO JA SAAPUMISOHJEET

  TAPAHTUMAINFO JA SAAPUMISOHJEET

  Kaikki Utsjoen Lumo – Ohcejohka šearrá -kulttuuriviikon tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ellei tapahtumakuvauksessa muuta mainita. Huomioithan myös, että tapahtumamme ovat päihteettömiä ja festivaalialue on päihteetön.

  Nuorgam:

  Pulmankijärven runofestivaalille saa saapumisohjeet ilmoittautumisen jälkeen.

  Karigasniemi:

  Karigasniemen elokuvafestivaali järjestetään liikuntahalli Njállassa (Ylätenontie 330, Karigasniemi). Autot voi pysäköidä piha-alueelle.

  Utsjoki:

  Mu ráhkis ♥ Ohcejohka -festivaali järjestään Utsjoen kylällä Onnelan törmällä (Nuorgamin tie 1, Utsjoki). Onnelan törmällä on jonkin verran parkkitilaa autojen pysäköintiä varten. Autot voi myös pysäköidä Utsjoen kunnantalon parkkialueelle (Luossa 1a) tai Utsjoen seurakuntatalon parkkialueelle (Tenontie 1).

   

  Kuva Utsjoen parkkialueista:

Utsjoen Lumo

Teemaviikon järjestävät Utsjokisuun kyläyhdistys ja Utsjoen kunta. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Taiteen edistämiskeskus, Ohcejoga gievrrat yhdistys, Saamelaiskäräjien musiikkikeskus ja elokuvakeskus Skábma, Leader Pohjoisin Lappi ry sekä paikalliset yritykset ja yhdistykset tapahtumien järjestäjinä.

Kulttuuriviikon hashtagit ovat #utsjoenlumo #ohcejohkašearrá, käytä niitä vapaasti myös omissa kanavissasi!

Nähdään heinäkuussa!

Lisätietoja:

Kaisa Tapiola-Länsman
Vapaa-aikasihteeri
0400 319 852
kaisa.tapiola-lansman@utsjoki.fi


Muita uutisia