Kunnanjohtajan uuden vuoden terveiset

Mennyt vuosi jää mieleen erikoisena, mutta erityisenä vuotena. Koronavirusepidemia on yhteinen uhka ja se uhka on määrittänyt elämäämme viime keväästä saakka. Siirryimme etätyöskentelyyn, etäopetukseen, etäkokouksiin – etäelämään, etäälle ja eristyksiin läheisistä ja ystävistä. Poikkeusaika on nostanut vahvasti meissä pintaan ihmisyyden perusolemukseen kuuluvan kaipuun ja ikävän toisen luo.

Kevään juhlapyhät, kesä ja nyt päättymässä oleva joulunaika ovat muistuttaneet meitä miten tärkeitä läheiset ovatkaan – niin ilossa kuin surussakin ja aivan tavallisessa arjessa.

Tuttuun elämäntapaamme eivät koronarajoitukset tuoneet niin suuria muutoksia kuin kaupungeissa asuville. Suurimmat rajoitukset koettiin, kun kokoontumista meille niin tärkeisiin perhe- ja sukujuhliin rajattiin.

Mieleeni on jäänyt erityisesti eräs lehden otsikko: ”Korona opetti meidät kaipaamaan” – kaipaamaan mitä? Kaipaamaan yhteisöllisyyttä, perhe- ja sukujuhlia, teatteria, kirkonmenoja, elokuvia, konsertteja, työkavereiden kanssa vietettyjä kahvihetkiä ja lounasseuraa, lähikokouksia ja jopa kaupassa käyntiä. Monia asioita, mitä aiemmin olimme oppineet pitämään itsestään selvinä.

Elämä jatkuu ja kun ensijärkytyksestä tavaran hamstrauksineen oli selvitty palasi myös luottamus, että yhteiskuntamme toiminta jatkuu poikkeusoloista huolimatta. Tänään tiedämme, kiitos ensiluokkaisen ja maailmanlaajuisen tutkimustyön, epidemiasta paljon enemmän. Rokotteen kehittämisen myötä voimme uskoa siihen, että lähitulevaisuudessa voimme palata turvalliseen ”lähielämään.”

Olemme selvinneet kuluneen vuoden haasteista vähintäänkin kohtuullisen hyvin. Sairaat ja apua tarvitsevat on hoidettu, lapset on opetettu ja kunnallinen päätöksenteko on sujunut hyvin. Etätyöskentely on ollut mahdollista hyvien tietoliikenneyhteyksien avulla ja asiantuntevien avustajien kärsivällisellä opastuksella. Monia uusia ja tehokkaita työskentelytapoja on otettu käyttöön ja Utsjoki monien muiden etäällä sijaitsevien kuntien tavoin on yhdenvertaistunut kasvukeskusten kuntien kanssa. Voimme osallistua moniin tärkeisiin tapahtumiin ja kokouksiin yhdenvertaisesti muiden toimijoiden kanssa, kiitos toimivien etäyhteyksien. Kuitenkin samalla, kun useat meistä ovat voineet siirtyä etätyöskentelyyn, yhtä monet ovat joutuneet tekemään työtään tavanomaisissa työskentelyolosuhteissa, tartuntariskistä ja sairastumisen uhasta huolimatta, siitä heille erityiskiitos.

Kiitos kaikki kunnan työntekijät ja kuntalaiset. Yhdessä olemme onnistuneet kuluneen vuoden haasteissa ja noudattamalla annettuja ohjeita olemme rajanneet koronan leviämistä kunnassamme. Korona on nostanut meistä ihmisistä esiin uusia piirteitä. Auttamisen halu ja vastuu lähimmäisistä ovat erityisen arvostettavia piirteitä. Kiitos kaikille heille, jotka ovat osaltaan auttaneet muita apua tarvitsevia lähimmäisiä selviämään arjen haasteista. Kiitos yrittäjille, jotka ovat tarjonneet virkistäytymismahdollisuuksia terveydestämme huolehtiville työntekijöille ja vanhuksille. Kiitos Utsjoen seurakunnan työntekijöille, että olette tuoneet koteihimme rukoushetket ja jumalanpalvelukset.

Vuoden aikana on monesti tuntunut siltä, että keskitymme ainoastaan koronan torjuntaan, mutta eihän asia todellakaan ole ollut vain sitä. Monia hyviä asioita on vuoden aikana tapahtunut. Utsjokisuun ja Karigasniemen monitoimitalojen käyttöönotto syksyllä toi erityistä iloa monien opiskeluun ja työhön. Rakennusprojekti on vielä kesken, sillä vastoinkäymiset Nuorgamin monitoimitalon rakennusurakan kanssa ovat viivästyttäneet viimeisen monitoimitalon valmistumista, mutta sekin valmistuu aikanaan. Samoin vielä keskeneräiset kunnostustyöt tehdään valmiiksi.

Karigasniemeen ikäihmisille ja muille tuettua asumista tarvitseville rakennettavan palvelutalon suunnitelmat ovat valmiit ja päätöksenteko etenee kuluvan vuoden alussa.

Monet hankkeet; Kielikeskus-hanke, Vastuullinen matkailuhanke ja tulevan vuoden alussa alkava Työhyvinvointia saamelaisalueella -hanke ovat esimerkkeinä jatkuvasta kehittämistyöstä.

Kuntalaisten palveluiden turvaaminen toteutumassa olevassa sote-ja maakuntauudistuksessa on tärkeää, kuten niin moni muukin ylikunnallinen edunvalvontaa vaativa hanke.

Saamenkielen etäopetushake sai arvostetun huomionosoituksen, Cygnaeus-palkinnon. Monia kuntamme kulttuurivaikuttajia palkittiin erinäisin huomionosituksin. Onnittelut heille saavutuksistaan.

Talousarvio tulevalle vuodelle on laadittu ennennäkemättömän hankalasti ennustettavassa tilanteessa. Käyttötalouden menot on saatu pysymään kurissa ja investointirahaa on varattu tärkeimpiin kohteisiin. Joudumme toki elämään tiukan talouden aikaa, mutta siitä huolimatta suuria palvelujen karsintoja ei ole jouduttu tekemään.

Korona on kurittanut erityisesti matkailualan yrityksiä, mutta mennyt kesä toi pohjoiseen kotimaan matkailijat. Nuoret ihmiset ovat kiinnostuneet mökkeilystä ja kotimaan matkailu on elpynyt ennennäkemättömällä tavalla. Hiihtokeskukset ovat täyttyneet kotimaan matkailijoista juhlapyhinä ja varmasti meidän alueemme elämykset ja erityispiirteet houkuttavat uusia matkailijoita kohteisiimme. Uskomme siihen, että tulevaisuus avaa rajat ja matkailun edellytykset palaavat. Perinteisten elinkeinojemme toimintaedellytykset ovat jatkossakin vahvat. Ihmisten kaukokaipuu ja halu nähdä uutta ei poistu mihinkään. Rokotusohjelman aloittamisen myötä usko tulevaisuuteen on kaikesta huolimatta vahva.

Hyvää alkavaa vuotta kaikille Utsjoen kuntalaisille!

Terveisin,
kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio

 

 

 

 

 


Muita uutisia