Päivi Kontio aloitti Utsjoen kunnanjohtajana: "Haluan edistää iloista tekemisen meininkiä"

23.1.2024

Päivi Kontio aloitti Utsjoen kunnanjohtajana: "Haluan edistää iloista tekemisen meininkiä" 1

Utsjoen kunnanjohtaja Päivi Kontio. Kuva: Utsjoen kunta

Päivi Kontio on tänään tiistaina aloittanut Utsjoen uutena kunnanjohtajana.

Vaikka työ on Kontiolle uusi, on kunnan toimintakenttä jo entuudestaan hyvinkin tuttu. Tuore kunnanjohtaja on aiemmin toiminut muun muassa Utsjoen hyvinvointijohtajana, hoitotyön johtajana sekä vt. perusturvajohtajana. Kontio näkee sekä aiemmasta työkokemuksestaan että laajasta paikallistuntemuksestaan olevan suurta hyötyä myös kunnanjohtajan työssä.

– On hyvä, että tietää ja tuntee asioita. Suuret saappaat on täytettävänä, sitä en kiellä. Meillä on paljon asioita, joista pitää huolehtia. Se, mikä on korjattavissa, korjataan, mutta muuten katsotaan eteenpäin, Kontio tuumii.

Prioriteettinä kuntalaisten hyvinvointi

Utsjoen kunnanvaltuusto valitsi Päivi Kontion kunnanjohtajan tehtävään marraskuussa 2023. Valinta oli lähes yksimielinen, kun valtuutetut äänestivät hänet virkaan äänin 12–3.

Helsingistä kotoisin oleva Kontio muutti perheineen Utsjoelle vuonna 2013. Hän on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri, ja aiemmin elämänsä aikana työskennellyt muun muassa Norjassa sairaanhoitajana sekä Finnairilla kouluttajana ja erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä.

Ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat ovat aina olleet Kontiolla lähellä sydäntä. Niihin hän haluaa panostaa myös kunnanjohtajana.

– Kuntalaisten peruspalvelut ovat äärimmäisen tärkeitä. Vaikka ne ovat kalliita kunnalle, ne ovat elinehto. Ne mahdollistavat myös esimerkiksi kasvavan matkailun palvelemisen sekä uusien lapsiperheiden muuttamisen tänne. Meidän täytyy löytää keinoja, joilla tänne saadaan lisää asukkaita ja sitä kautta pysyvyyttä, Kontio painottaa.

Hyvä tekemisen meininki auttaa, taloudellinen tilanne jarruttaa

Utsjoen kunnan vahvuuksia ovat Kontion mielestä ehdottomasti hyvä tekemisen meininki ja saamenkielisten kulttuuripalveluiden kehittäminen eturintamassa.

– Utsjoen kunnassa uudistetaan asioita monella toimialalla, ja se on hyvä. Meillä on esimerkiksi paljon hyviä hankkeita ja toivon niiden tuottavan tuloksia, jotka jäävät elämään arjessamme.

Heikkouksina kunnanjohtaja sen sijaan näkee haastavan taloudellisen tilanteen sekä ammattitaitoisen työvoiman puutteen.

– Asioita pitäisi kehittää ja viedä eteenpäin, mutta vaikea taloudellinen tilanne asettaa tietyt raamit. Täytyy olla koko ajan askeleen edellä ja aktiivisesti seurata, mitä maailmalla, Suomessa ja muissa kunnissa tapahtuu.

– Meidän pitää myös pystyä löytämään keinoja, joilla saamme rekrytoitua ammattitaitoista, kaksikielistä henkilökuntaa. Emme voi kunnassamme jäädä luottamaan siihen, että joku ulkopuolinen tekijä, esimerkiksi Lapha, yksin pystyy rekrytoimaan meille saamen- ja suomenkielistä hoitohenkilökuntaa. Myös kunnan täytyy olla aktiivinen asiassa, jotta palvelut säilyvät, Kontio näkee.

Omat haasteensa asettavat myös sekä valtakunnalliset että globaalit muutokset.

– Esimerkiksi TE24-uudistus tulee näkymään kunnan työssä. Myös peruspalveluiden säilyvyys täällä sekä yhteistyö hyvinvointialueen ja Norjan puolen rajakuntien kanssa ovat tärkeitä, Kontio pohtii.

Luvassa kuntalaiset yhteen tuovia tapahtumia

Vaikka ilmassa on sekä pienempiä että suurempia haasteita, on uudella kunnanjohtajalla hyvä ja rauhallinen olo aloittaa uudessa työssään.

Päivi Kontio haluaa tuoda kuntalaisia enemmän yhteen muun muassa yhteisöllisten tapahtumien kautta.

– Meillä on suunnitteilla kuntalaisille suunnattuja tapaamisia, ja esimerkiksi loppuvuonna 2023 ensimmäistä kertaa ympäri kuntaa järjestetyt hyvinvointipäivät saavat jatkoa. Haluan ylläpitää yhteisiä kohtaamisia ja edistää iloista tekemisen meininkiä. Katse eteenpäin, asia kerrallaan, Kontio toteaa hymyillen.

Voit lukea Päivi Kontion ajatuksista lisää aiemmin julkaistusta Utsjokelaisten elämää -juttusarjamme artikkelista.


Muita uutisia