12.7.2021 alkaen Karigasniemen ja Nuorgamin rajapisteillä tehdään koronavirustestauksia vain satunnaisesti

Lapin aluehallintovirasto on 7.7.2021 päätöksellään kumonnut alueen rajanylityspaikkoja koskevan tartuntatautilain 16 §:n mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista.

Eduskunta on hyväksynyt tartuntatautilakiin tehdyt väliaikaiset muutokset, jotka tulevat voimaan 12.7.2021.

Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään 12.7.2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei hänellä ole Suomeen saapuessaan muita terveysturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia.

Velvollisuus esittää todistus tai osallistua testiin ei koske henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä. Valtioneuvosto on antanut asetuksen näistä maista ja alueista. Nämä ovat Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Malta, Puola, San Marino, Singapore, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Storfjordin, Kåfjordin, Nordreisan, Kautokeinon, Karasjoen, Tanan, Nessebyn ja Sör-Varangin kunnat. Asetusta voidaan muuttaa epidemiatilanteiden muuttuessa.

Mikäli maahan saapuvalla henkilöllä ei ole edellä mainittuja todistuksia täydestä rokotussarjasta tai sairastetusta koronavirustaudista, tulee hänellä olla

  • todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai
  • todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta.
  • molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan

Maahan tullessa on täytettävä Lapland Entry -lomake. Sen voi täyttää etukäteen sähköisesti.

12.7.2021 alkaen Karigasniemen ja Nuorgamin rajapisteillä tehdään koronavirustestauksia vain satunnaisesti.

Testauspaikka Utsjoella on

  • Utsjoen terveyskeskus, Seitatie 1A, 99980 Utsjoki (rajanylityspaikalta noin 800 metriä etelään Nelostietä pitkin Ivaloa kohti)
  • Testaus ympäri vuorokauden: arkisin puh. 040 181 0285, iltaisin ja viikonloppuisin puh. 040 181 0281

Jotta rajanylitys olisi mahdollisimman sujuvaa kaikille, pyydämme sekä täyttämään maahantulokaavakkeen ja huolehtimaan tarvittavat dokumentit, että käymään koronatestissä jo ennen maahantuloa, mikäli se on mahdollista.

Lisätietoja:

Vastaava lääkäri puh. 040 181 0284

Hoitotyön johtaja Päivi Kontio puh. 040 181 0280

 


Muita uutisia