Poikkeusolot päättyivät tiistaina 16.6.2020

Hallitus arvioi maanantaina 15. kesäkuuta saamansa tilannekuvan perusteella, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin. Valtioneuvosto antoi yleisistunnossaan valmiuslain toimivaltuuksien käytön kumoamisasetukset ja totesi, että maassa eivät enää vallitse poikkeusolot. Poikkeusolojen päättyminen tulee voimaan tiistaina 16. kesäkuuta.

Hallitus totesi, että tautitilanne ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys ja tehohoidon kapasiteetti samoin kuin väestön suojaaminen eivät enää tässä epidemiologisessa tilanteessa tarvitse tuekseen valmiuslain toimivaltuuksilla tehtäviä toimia.

Valtioneuvoston tiedotteen kokonaisuudessaan voit lukea täältä.

Poikkeusolojen päättyminen ei tarkoita sitä, että tilanne ja epidemian uudelleen kiihtymisen uhka olisi ohi. Osa poikkeusolojen aikana annetuista ohjeistuksista on edelleen voimassa viranomaismääräyksin tartuntatautilain (1227/2016) perusteella, esim. suojautuminen riskiryhmille kotiin annettavissa palveluissa, terveyskeskuksessa sekä osastoilla ja hoiva- ja huolenpitoyksiköissä tapahtuvien vierailujen aikana.

Edelleenkin on siis tärkeää noudattaa suosituksia: pestä käsiä sekä huolehtia riittävästä turvavälistä!

Mikäli koet oireita sairastumisesta, otathan yhteyttä ensin PUHELIMITSE

  • arkisin klo 8-16 Utsjoen terveyskeskuksen vastaanottoon 040 181 0285
  •  Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä päivystys on Inarin terveyskeskuksessa Ivalossa puh. 040 770 9187. Lievemmissä tapauksissa voi olla yhteydessä myös Utsjoen terveyskeskuksen vuodeosastolle puh. 040 181 0281 tai 040 181 0282.

Alla sairaanhoitopiirin kesäviesti lappilaisille: Toimitaan koronaturvallisesti myös kesällä

 Voit lukea tiedotteen myös tästä.

Pidetään kaikki yhdessä Lappi koronavapaana. Tällä hetkellä tautitilanne on hyvä Lapin alueella, mutta tilanne voi muuttua. Jokainen meistä voi omalta osaltaan varmistaa, että koronatartunnat eivät meillä Lapissa leviä.

Meillä on takana hyvin poikkeuksellinen kevät rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Koronasta johtuvat poikkeusolot tulevat jatkumaan vielä jonkin aikaa ja siksi on tärkeää toimia niin lomalla, vapaa-ajalla kuin töissä koronaturvallisesti muut kanssaihmiset huomioiden.

Nautitaan kesästä, pidetään yhteyttä ja tavataan läheisiä turvallisesti, sillä kanssakäyminen ylläpitää henkistä jaksamista ja lisää turvallisuuden tunnetta. Muistetaan kuitenkin vapauden tuoma vastuu.

Tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesään

  1. Jos sairastut lievästikin, mene koronatestiin ja pysyttele eristäytyneenä, kunnes vastaus tulee. Näin havaitsemme yksittäisetkin tartunnat ja pystymme estämään epidemian.
  2. Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkokokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukkokokoontumisia.
  3. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.
  4. Suu-nenäsuojainta suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa: Kun tiedät kohtaavasi lähietäisyydeltä riskiryhmään kuuluvia, käytä suu-nenäsuojaa suojataksesi heitä. Tähän soveltuu kertakäyttöinen tai kankainen maski. Jos kuulut itse riskiryhmään, käytä suu-nenäsuojainta muiden varotoimien lisäksi esimerkiksi kaupoissa, julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikennevälineissä suojataksesi itseäsi. Ensisijainen on kirurginen suu-nenäsuoja. Maskin käyttö on huomaavaista muita kohtaan ja sitä kannattaa harjoitella. Lapin tartuntatilanteen muuttuessa annamme tarvittaessa lisäsuosituksia.
  5. Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!
  6. Pidetään huolta toisistamme: älä jää yksin, älä jätä läheistäsi yksin!
  7. Seuraa koronavirustiedotusta, eli ns. ”koronasäätiedotusta”. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.
  8. Ole läheisten kanssa ja riemuitse kesästä!

 


Muita uutisia