Utsjoen kunta tiedottaa koronapandemian mahdollisista uusista toimista ensi viikolla – tällä hetkellä käytössä ovat aiemmat määräykset ja suositukset

26.2.2021

Suomen hallitus linjasi keskiviikkona 24. helmikuuta koronapandemian torjunnan tiukemmista toimista ja tason kaksi käyttöönotosta. Voit lukea uutisen kokonaisuudessaan valtioneuvoston nettisivuilla. Tason kaksi mukaiset rajoitukset ohjataan otettavaksi käyttöön myös Lapin sairaanhoitopiirissä. Tiukempien rajoitusten tavoitteena on pyrkiä estämään koronaepidemian nopeaa kiihtymistä ja tartuttavampien virusmuunnosten yleistymistä.

Utsjoen kunta tiedottaa koronaviruksen mahdollisista uusista torjuntatoimista (kuten yläkoulujen siirtymisestä etäopetukseen, yli kuuden hengen kokoontumisrajoituksista sekä tilojen sulkemisista) ensi viikolla sen jälkeen, kun muun muassa Lapin aluehallintovirasto on tehnyt sen toimivaltaan kuuluvat päätökset.

Lapin alueellisen koordinaatiotyöryhmän tänään antamat uudet suositukset voi lukea täältä.

Utsjoen kunnassa on voimassa AVI:n määräys sekä suosituksia

Utsjoen koronatilanne on pysynyt rauhallisena. Kunnassa on todettu koronavirustartunta viimeksi joulukuussa.

Utsjoen kunnassa on voimassa aluehallintoviraston maanantaina 22.2. antama määräys, jonka mukaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä on kielletty 21.3. saakka. Aluehallintoviraston nettisivuilta näkee, millaisia yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia määräys koskee.

Kokoontumisrajoituksen lisäksi kunta otti maanantaina 22.2. käyttöönsä Lapin alueellisen koordinaatiotyöryhmän antamat suositukset, jotka ovat voimassa edelleen. Niiden pohjalta Utsjoen kunta suosittelee:

  • kasvomaskin käyttöä yläkouluissa ja lukiossa sekä henkilökunnalle että oppilaille.
  • etätyötä työpaikkoihin, joissa se on mahdollista.
  • yli 16-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämistä 14.3. saakka.
  • , että yli 20 hengen kokoontumisrajoitusta noudatettaisiin myös urheiluharjoituksissa sekä yksityistilaisuuksissa.

Utsjoen kunta muistuttaa myös seuraavista yleisohjeista:

  • Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviäkään koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin.
  • Huolehdi edelleen vähintään kahden (2) metrin turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi sen antamien ohjeiden mukaan.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvaväliä ei voida pitää, kuten joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, yleisötapahtumat/-tilaisuudet jne. Lisäksi riskiryhmään kuuluville ja heitä tapaaville suositellaan kasvomaskin käyttöä aina, kun ei voida pitää turvaväliä.

Voit lukea lisää koko Lapin alueen suosituksista ja rajoituksista Lapin sairaanhoitopiirin nettisivuilta.

Jos epäilet itselläsi tai lähipiirissäsi koronavirusinfektiota, ota yhteyttä Utsjoen terveyskeskukseen päästäksesi koronavirustestaukseen (arkisin klo 8–16 040 181 0285, viikonloppuisin, iltaisin ja arkipyhien aikana 040 181 0281).

Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat muun muassa kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus sekä haju- ja makuaistin menetys. Lapsilla oireet voivat olla lieviä ja lyhytkestoisia. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustaudin oireista muuten kuin koronavirustestillä.


Muita uutisia