Utsjoen kunnan terveys- ja sosiaalipalvelut koronainfektiotilanteen aiheuttamien poikkeusolojen aikana (päivitetty 28.5.)

Päivitetty 28.5.2020

Alkuvuonna Kiinan Wuhanissa todettiin keuhkokuumetta aiheuttava uusi koronavirus. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen vuoksi maailmanlaajuisen pandemian 11.3.2020. Suomessa otettiin 16.3.2020 käyttöön valmiuslaki, jonka perusteella rajoitettiin yhteiskunnan toimintoja. Tämä tarkoitti mm. koulujen ja oppilaitosten sulkemisia, julkisten kokoontumisten ja  liikkumisen rajoituksia. Myös vierailuja terveydenhuollon yksiköihin rajoitettiin. Yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia kehoitettiin pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Näillä toimenpiteillä on saatu epidemiaa hillittyä ja nyt Suomen hallitus on alkanut hiljalleen avaamaan yhteiskuntaa.  Tästä linkistä aukeaa hallituksen tiedote 4.5.2020 asiasta.

 

Lapsiperheiden, aikuisten ja vammaisten sosiaalipalvelut

toimivat normaalisti kuitenkin niin, että asioita hoidetaan mahdollisimman paljon puhelimitse tai videoneuvotteluina.

Avosairaanhoidon palvelut

Yleiset ohjeet terveydenhuollossa asioinnille

Koronavirus Covid-19 tarttuu pisara-ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös käsien ja pintojen välityksellä. Koronapandemian aikana on keskeistä estää uusien tartuntojen syntymistä terveydenhuollon yksiköissä.

  • Mikäli sinulla on hengitystieinfektio-oireita, ole etukäteen puhelimitse yhteydessä terveyskeskukseen ohjeiden saamiseksi
  • Turhaa oleskelua terveydenhuollon toimipisteessä tulee välttää
  • Pese kätesi ja käytä käsidesiä tullessasi terveydenhuollon tiloihin
  • Terveydenhuollon toimipisteessä ollessa käytetään kirurgista suu-nenäsuojainta (henkilökunta ohjeistaa suojaimen laiton)

Lääkäreiden vastaanotto

Kiireetön vastaanottotoiminta toimii normaalisti, ajanvaraus: 040 1810285.

Pyrimme hoitamaan potilaita niin paljon kuin mahdollista puhelimitse tai etäyhteydellä.

Päivystys- ja kiireelliset potilaat hoidetaan virka-aikana klo 8-16 Utsjoen terveyskeskuksessa puh 040 1810285.

Mikäli yleistilasi on huono, niin soita suoraan 112.

Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä päivystys on Inarin terveyskeskuksessa Ivalossa puh  040 770 9187. Lievemmissä tapauksissa voi olla yhteydessä myös Utsjoen terveyskeskuksen vuodeosastolle tel 040 1810281 tai 040 1810282.

Hengitystieinfektio-oireisia pyydetään olemaan ensin PUHELIMITSE yhteydessä terveyskeskukseen, josta saa jatko-ohjeita. Terveyskeskukseen tullessa pyydetään hengitystieinfektio-oireisia käyttämään Utsjoen terveyskeskuksen pääoven oikealla puolella olevaa ovea. Ovessa lukee HENGITYSTIEINFEKTIO-OIREISET. Tullessa hengitystieinfektio-oireisia pyydetään ottamaan kasvoilleen kirurginen suunenäsuojain ja laittamaan käsiinsä käsidesiä.

Laboratorio ja näytteenotto

Laboratorion näytteenotto toimii  AJANVARAUKSELLA.

Utsjoella laboratorion ajanvaraukset arkisin klo 12-15: puh 040 1810286.

Näytteenottoajat ovat ma-to klo 8-10 välisenä aikana. Arkipyhää edeltävänä päivänä ei ole näytteenottoa.

Karigasniemellä näytteenotto on maanantaisin klo 8-10 AJANVARAUKSELLA. Ajan voi varata Karigasniemen terveydenhoitajalta puh 040 7582076.

Fysioterapia

Fysioterapia toimii normaalisti, lukuunottamatta fysioterapian ryhmiä, joiden aloituksesta tiedotetaan erikseen. Koska fysioterapeutin huone sijaitsee vuodeosaston käytävällä, pyydetään asiakkaita odottamaan terveyskeskuksen odotustilassa, että fysioterapeutti hakee asiakkaan huoneeseensa. Lisätietoja fysioterapeutti Jaana Reinola puh 040 181 0287.

 

Kotisairaanhoito ja kotipalvelu

Kotisairaanhoito ja kotipalvelu toimivat normaalisti. Asiakkaita pyydetään kuitenkin ilmoittamaan kotisairaanhoitoon ja kotipalveluun mahdollisista hengitystieinfektio-oireistaan.

Ateriapalvelut toimivat normaalisti. Kauppakassipalvelua eli päivittäistavaroiden kotiinkuljetusta järjestetään niille väestöryhmille, jotka eivät itse kykene käymään tai ei ole suositeltavaa käydä kaupassa.

Seniori- ja muistineuvola

Toimii normaalisti.

Äitiysneuvola

Toimii normaalisti.

Lastenneuvola

Toimii normaalisti

Ehkäisyneuvola

Toimii normaalisti.

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto

Toimii normaalisti.

Oppilaat voivat olla mieltä askarruttavissa asioissa yhteydessä terveydenhoitajiin puhelimitse, sähköpostitse tai Wilman kautta.

Utsjoki-Nuorgam alueen terveydenhoitaja Emmi Kautonen puh 040 758 2073

Karigasniemi terveydenhoitaja Indira Niittyvuopio puh 040 758 2076

sähköposti: etunimi.sukunimi@utsjoki.fi. Terveydenhoitajiin voi olla yhteydessä myös kesäaikana.

 

Psykiatrinen hoitaja

Psykiatrinen sairaanhoitaja: puh 040 7494216.

Psykiatrisen sairaanhoitajan yhteydenottoa varten ei tarvitse lääkärin lähetettä. Voit olla mieltäsi askarruttavissa asioissa psykiatriseen hoitajaan suoraan yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollossa on pikku hiljaa palattu normaaliin toimintaan. Toki edelleenkin flunssaisena tai muuten kipeänä ei pidä tulla hoitoon. Tällä hetkellä pyritään hoitamaan ensisijaisesti keskeneräiset hoidot loppuun sekä akuutit vaivat kuten säryt ja lohkeamat.

Hammashoitolaan saat yhteyden puh 040 1810290.

 

 


Muita uutisia