Kolmas koronarokoteannos lyhyellä annosvälillä koronarokotteet saaneille

22.9.2021

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen antamista niille henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen 3–4 viikon annosvälillä.

Rokotussarjan kolmansien annosten anto voidaan aloittaa välittömästi. Lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi (6) kuukautta.

Suomesta ja muualta kerätyn seurantatiedon perusteella lyhyellä aikavälillä annettujen annoksien teho hiipuu erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta, vaikka vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta. mRNA-rokotteen saaneilla on raportoitu hyvin harvinaisena haittavaikutuksena myokardiitteja ja perikardiitteja. Tämä riski on painottunut nuoriin miehiin. Vielä ei tiedetä, liittyykö kolmansiin rokoteannoksiin kohonnut riski myo- ja perikardiiteille.

Koska nuorilla vakavan koronataudin riski kahden rokoteannoksen jälkeen on pieni, THL on katsonut varovaisuusperiaatteen mukaan perustelluksi rajata muut kuin voimakkaasti immuunipuutteiset alle 30-vuotiaat miehet kolmansia rokoteannoksia koskevan suosituksensa ulkopuolelle toistaiseksi.

Asian arviointi THL:ssa jatkuu, kun uutta tietoa kolmansien rokoteannosten turvallisuudesta saadaan seuraavien viikkojen aikana. Lisää tietoa asiasta päivittyy THL:n verkkosivuille.

Tule ilman ajanvarausta saamaan ensimmäinen, toinen tai kolmas koronarokoteannos!

Utsjoen terveyskeskuksessa järjestetään pop-up koronarokotustilaisuus, jolloin voi saada joko ensimmäisen tai jonkin tehosteannoksen ilman ajanvarausta keskiviikkona 29.9.2021 klo 15.00–18.30. Tervetuloa!

Ajan koronarokotteelle voi varata myös muulle ajalle puhelimitse numerosta 040 758 2073 (Utsjoen terveydenhoitaja) tai 040 181 0285 (pkl sairaanhoitaja) sekä Karigasniemellä 040 758 2076 (Karigasniemen terveydenhoitaja).


Muita uutisia