Utsjoen Lumo

Utsjoen Lumo – Ohcejohka šearrá -kulttuuriviikko järjestetään Utsjoella jälleen heinäkuun toisella viikolla 3.–9.7.2023! Nyt toista kertaa järjestettävä kulttuuriviikko on täynnä monenlaista toimintaa, nähtävää ja koettavaa, kaikissa Utsjoen kyläkeskuksissa!

Luvassa on kaikenlaisia tapahtumia ja etenkin saamelaismusiikkia ja -kulttuuria kaikenikäisille, tulitpa sitten läheltä tai kauempaa! Kulttuuriviikon päätapahtumana toimivien festivaalien ohjelma on jo selvillä, muuten Utsjoen kunnan yhdistykset, yritykset ja muut toimijat voivat ehdottaa viikolle omaa ohjelmaansa. Aikaa ideointiin on toukokuun loppuun, mutta toivoimme ohjelmaehdotuksia mahdollisimman pian.

Tutustu festivaalien alustavaan ohjelmaan alla (pidätämme oikeudet muutoksiin). Viikon tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Torstai 6.7.2023 Nuorgamin koulun liikuntasalissa

Utsjoen Lumo 1

Mu ráhkisNjuorggán -konsertti

Yungmiqu

Saameksi räppäävä ja Talent Suomi ohjelmassa 2021 hurmannut Mihkku Laitin, eli taiteilijanimeltään Yungmiqun konsertti Nuorgamin koulun liikuntasalissa. Mihkku Laitin elämään ja musiikkiuran kehittymiseen voi kurkistaa katsomalla Petteri Saarion Revontulten räppäri -dokumentin.

Perjantai 7.7.2023 Kylätalo Sáivun piha-alueella

Utsjoen Lumo 3

Mu ráhkisGáregasnjárga -festivaali

Birit ja Katja Haarla: Tanssityöpaja lapsille ja nuorille

Birit ja Katja Haarla asuivat lapsuutensa Utsjoen pienessä Dalvadaksen kylässä ja aloittivat tanssiharrastuksen käymällä Norjan Karasjoella balettitunneilla sekä harjoittelemalla kotona balettivideoita katsomalla. He ovat valmistuneet ammattitanssijoiksi Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksesta vuonna 2019. Työpajojen tarkoituksena on mahdollistaa tanssin harrastamisen kokeileminen sekä kannustaa lapsia ja nuoria uskomaan unelmiinsa. Järjestäjinä Sámi Siida ry sekä Pohjolan Osuuspankki. Myös Utsjoella järjestetään samanlainen tanssityöpaja, ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Yungmiqu konsertti

Saameksi räppäävä ja Talent Suomi ohjelmassa 2021 hurmannut Mihkku Laitin, eli taiteilijanimeltään Yungmiqun konsertti. Mihkku Laitin elämään ja musiikkiuran kehittymiseen voi kurkistaa katsomalla Petteri Saarion Revontulten räppäri -dokumentin.

Jalvvi Niillas joikukonsertti

Taiteilija Jalvvi Niillas (Niillas Holmberg) vie kuulijat jokiveneeseen kuulemaan oman sukunsa joikuja vanhasta Tenonlaaksosta. Nämä joiut välittävät rakkautta, vaikeuksia ja kirjavia elämäntarinoita. Vanhojen joikujen lisäksi Niillas on laittanut joikuja myös nykyajan ihmisille Tenon alueella, ja näytäkin joikuja kuullaan.

Teatteri Tie: Kettu ja korppi ja muita opettavaisia eläintarinoita Aisopoksen tapaan -teatteriesitys

Aisopoksen (620-564 eaa.) tuhansia vuosia vanhat, juonikkaat faabelitimantit ovat ikiaikaisin osa ihmiskunnan yhteistä kertomusperinnettä. Katsojilla ja etenkin lapsilla on mahdollisuus matkia eläimiä ja leikkiä näyttelijöiden kanssa teatterileikkejä nähtyjen episodien innoittamina.

Mu ráhkis ♥ Gáregasnjárga -festivaalin aikana on mahdollisuus tutustua Kylätalo Sáivussa paikallisen taiteilijan näyttelyyn ja kylätalon toimintaan. Kyläyhdistys pitää paikalla festivaalikahvilaa.

Lauantai 8.7.2023 Onnelan törmällä

Utsjoen Lumo 2Mu ráhkisOhcejohka -festivaali

Utsjoki Beach Volley turnaus

Utsjoen Kuohu urheiluseuran järjestämä rantalentopalloturnaus Onnelan törmän alueen rantalentopallokentällä.

Laura Tapiola: Máttuid árdna (Esivanhempien aarre) -joikukonsertti

Joiut ovat Lauran sukulaisten joikuja, joiden pariin hän päätyi vahingossa. Joiut ovat kuin ajan kätkemiä, esivanhempien jättämiä aarteita, jotka vahvistavat menneiden ja tulevien sukupolvien välistä yhteyttä. Joikuja säestävät koskettimilla Andreas Gundersen ja klarinetilla Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Ánnámáret: Nieguid duovdagat (Kuvitteelliset maisemat) -konsertti

Konsertti on musiikkia ja liikkuvaa kuvaa yhdistävä kokonaisuus, jossa Ánnámáretin, eli Nuorgamista käsin työskentelevän saamelaismuusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin joiut vievät yleisönsä kuvitteellisille tuntureille. Teos yhdistää rohkeasti uutta ja vanhaa säilyttäen samalla joikuperinteen ominaispiirteet. Ánnámáretin joiku, Ilkka Heinosen soittaman vanhan suomalaisen kansansoittimen jouhikon ja Turkka Inkilän japanilaisen shakuhachi-huilun äänet lomittuvat elektroniseen musiikkiin ja Marja Viitahuhdan videoiden maisemiin.

AMOC x Ailu Valle konsertti

AMOC ja Ailu Valle esiintyvät Trio Boogiemenin kanssa luoden intensiivisen lavashown, jossa hemmotellaan sekä rap- ja heavy-faneja. Konsertissa kuullaan kappaleita AMOC:in ja Ailun tulevalta yhteisalbumilta ja tietysti vanhoja klassikoita. Kitarassa Oula Guttorm, bassossa Juho Kiviniemi ja rummuissa Patrik Fält.

Teatteri Tie: Kettu ja korppi ja muita opettavaisia eläintarinoita Aisopoksen tapaan -teatteriesitys

Aisopoksen (620-564 eaa.) tuhansia vuosia vanhat, juonikkaat faabelitimantit ovat ikiaikaisin osa ihmiskunnan yhteistä kertomusperinnettä. Katsojilla ja etenkin lapsilla on mahdollisuus matkia eläimiä ja leikkiä näyttelijöiden kanssa teatterileikkejä nähtyjen episodien innoittamina.

DJ Sunna Maaret: Yöttömän yön tanssiklubi

Myöhään illalla muiden tapahtumien jälkeen on vuorossa Onnelan törmällä todellinen yöttömän yön tanssiklubi, kun saamelainen DJ Sunna Maaret soittaa tämän hetken parhaimmat kappaleet!

Mu ráhkis ♥ Ohcejohka -festivaalin aikana Utsjoen Kuohu pitää Onnelan törmällä festivaalikahvilaa.

 

Utsjoen Lumo

 

Teemaviikon järjestää Utsjoen kunta. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Taiteen edistämiskeskus, Sámi Siida ry, Saamelaiskäräjien musiikkikeskus, Utsjoen Kuohu ry, Karigasniemen kyläyhdistys, Pohjolan Osuuspankki sekä paikalliset yritykset ja yhdistykset tapahtumien järjestäjinä.

Kulttuuriviikon hashtagit ovat #utsjoenlumo #ohcejohkašearrá, käytä niitä vapaasti myös omissa kanavissasi!

Voit myös ilmoittaa oman ohjelmasi osaksi Utsjoen lumo -viikkoa! Mikäli sinulla on ohjelma mielessä, ilmoitathan siitä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 31.5.2023 mennessä osoitteeseen sonja.sistonen@utsjoki.fi.

Nähdään heinäkuussa!

 

Lisätietoja:

Kaisa Tapiola-Länsman
Vapaa-aikasihteeri
Utsjoen kunta
0400 319 852
kaisa.tapiola-lansman@utsjoki.fi

 

Sonja Sistonen
Matkailukoordinaattori
Utsjoen kunta
040 635 9277
sonja.sistonen@utsjoki.fi


Muita uutisia