Kunnanjohtajan tervehdys 20.8.2020

Vuokko Tieva-Niittyvuopio

Hyvät Utsjoen kuntalaiset,

kesä kääntyy kohti syksyä ja lomatkin alkavat pääsääntöisesti olla takana, toivottavasti kesä on tuonut lepoa ja virkistystä! Kesällä saimme elää jonkinlaista lepo- ja suvantovaihetta koronaepidemiankin suhteen. Monia virallisia rajoituksia purettiin ja lievennettiin. Oli mahdollista tavata ystäviä, kokoontua yhteen ja elämä alkoi tuntua uudelta normaalilta. Kesästä selvittiin koronan suhteen hyvin, tartuntoja ei tullut kunnassa esille eikä erityistoimiin ollut tarvetta.

Mutta emmehän me täällä Utsjoellakaan elä lintukodossa ja näin syksyn alkajaisiksi saimmekin kunnon muistutuksen siitä, että epidemia on ollut ja on edelleen keskuudessamme. Utsjoen vuodeosastolla on testauksissa todettu kaksi positiivista näytettä. Potilaat ja henkilökunta on testattu, tartuntaketjuja on jäljitetty ja tarpeelliset karanteeniohjeet on annettu. Viime keväänä sovitut toimintaohjeet on otettu käyttöön ja tällä hetkellä tilanne näyttää olevan hyvin hallinnassa.

Vuodeosaston ja muiden toimipisteiden asukkaiden omaisten huoli on varmasti suuri, mutta henkilökunta on saanut koulutuksen tämänkaltaisten tilanteiden varalle ja voimme luottaa siihen, että he tekevät parhaansa ja toimivat ammattitaidolla. Vierailukiellon aikanakin yhteyttä läheisiin voi pitää, käyttöön otetaan WhatsApp- ja Facetime-puhelut. Olkaa yhteydessä järjestelyistä henkilökuntaan.

Tässä tilanteessa meistä ihan jokaisen tulee henkilökohtaisesti noudattaa niitä yleisiä ohjeita, joita on ”toitotettu” joidenkin mielestä jo kyllästymiseen asti; käsihygienia, turvavälit, suojamaskin käyttö yleisillä paikoilla ja silloin, kun turvavälejä on vaikea pitää ja kotona pysyminen silloin, kun on hengitystieoireita. Riskiryhmiin kuuluvien ja heidän läheistensä pitää jälleen ryhdistäytyä ja tehostaa annettujen suositusten noudattamista. Ohjeita ja suosituksia noudattamalla jokainen meistä osaltaan vaikuttaa siihen, miten koronaepidemia pysyy hallinnassa.

Arjen alkaessa lapset siirtyvät lähiopetukseen ja päiväkotiin, ja monet kysymykset askarruttavat mieltä. Onko turvallista siirtyä etäopetuksesta lähiopetukseen, onko lasten turvallisuus taattu koulukuljetusten aikana, miten toimimme lapsen sairastuessa? Koulutyö alkaa varsin monien ohjeiden sääntelemänä. Keskustelkaa vanhemmat kotona lasten ja nuorten kanssa siitä, miksi on tärkeää noudattaa ohjeita ja määräyksiä, joita opettajat ja ohjaajat antavat koulupäivän aikana.

Lopuksi vielä totean, että tilanne on hallinnassa, tähän on varauduttu ja tästäkin selviämme. Yksityiskohtaisia, eri toimintoja ja palveluita koskevia tiedotteita päivitetään ja kehotankin kaikkia seuraamaan kunnan verkkosivuja. Kotiin jaettavat paperitiedotteet otetaan myös käyttöön!

Terveisin Utsjoella 20.8.2020,
kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio

Muita uutisia