Lapin hyvinvointialuetta rakennetaan piirustusten mukaan – Lapin kuntajohtajat pitävät valmistelun aikaista aktiivista yhteistyötä tärkeänä

17.9.2021

Lapin hyvinvointialueen valmistelu on lähtenyt hyvällä vauhdilla käyntiin. Lapissa valmistelua koordinoi väliaikainen valmistelutoimielin (vate), jonka tukena on poliittinen seurantaryhmä. Myös Lapin kuntajohtajat ovat aktiivisessa vuoropuhelussa vaten kanssa.

– Lapin kuntajohtajille on tärkeää, että hyvinvointialuetta valmistellaan tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa, jotta lappilaisten sote-palvelut lähtevät kivuttomasti pyörimään hyvinvointialueen nimissä 1. tammikuuta 2023, sanoo Lapin kuntajohtajien puheenjohtaja Mika Simoska Tervolasta.

Lapin kuntajohtajat korostivat alkuviikon tapaamisessaan väliaikaisen valmistelutoimielimen kanssa, että hyvinvointialueen ja kuntien yhdyspinnat, kuten ruoka-, siivous- ja kiinteistöhuoltopalvelut, ovat asioita, joiden linjaukset on tärkeä tehdä mahdollisimman pian.

Lapin hyvinvointialueen valmistelu etenee suunnitelmien mukaan

– Lapissa valmistelu on lähtenyt ripeästi liikkeelle. Emme ole valtakunnallisesti eturivissä, mutta emme myöskään jälkijunassa, kuvailee hyvinvointialueen valmistelua luotsaavan vaten puheenjohtaja Jari Jokela.

Vate valmistelee hyvinvointialueen toiminnan käynnistämistä ja sen kausi päättyy, kun aluevaltuuston valitsema aluehallitus aloittaa toimintansa alkuvuodesta 2022. Väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsenet ovat viranhaltijoita, joilla on hyvä asiatuntemus toimialastaan. He käyttävät 50–100 prosenttia työajastaan hyvinvointialuevalmisteluun.

– Lisää valmistelijoita palkataan vähitellen. Rekrytoinnit tehdään pääosin uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden sisältä. Lapista löytyy vahvaa osaamista eri tehtäviin, uskoo vaten puheenjohtaja Jari Jokela.

Julkiseen hakuun paikkoja tulee vain muutamia. Ensimmäisenä listalla on hyvinvointialueen valmistelua tukemaan palkattava, isoihin saappaisiin hyppäävä viestintäpäällikkö, jonka haku on käynnistynyt jo syyskuussa.

Aluevaalit ovat lappilaisille historiallinen vaikuttamisen paikka

Seuraava iso asia hyvinvointialueen valmistelussa on alkuvuodesta 2022 järjestettävät aluevaalit.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen varapuheenjohtaja Riitta Luosujärvi muistuttaa, että jo muutaman kuukauden päästä on kaikilla lappilaisilla suuri vaikuttamisen paikka: historian ensimmäiset aluevaalit.

– Hyvinvointialueen poliittiset päättäjät ovat suurten päätösten äärellä jo keväällä 2022. Millainen on tuleva sote-palveluiden palveluverkosto? Millaisia palveluita tarjotaan etäyhteyksin? Miten muuttuvan maailman, ikääntyvän väestön ja toisaalta kasvavien matkailijamäärien tuomiin haasteisiin vastataan Suomen suurimmassa maakunnassa?, kysyy Luosujärvi ja haastaa kaikki lappilaiset aluevaaliuurnille.

Lisätietoa:

Jari Jokela
Lapin väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja
puh. 040 5323 998
jari.jokela@lshp.fi

Mika Simoska
Lapin kuntajohtajaverkoston puheenjohtaja
Tervolan kunnanjohtaja
puh. 040 506 2928
mika.simoska@tervola.fi


Muita uutisia