Tervetuloa Saamelaiskulttuuri taiteena Utsjoen hoitolaitoksiin -hankkeen päätösjuhlaan Utsjoen avopalvelukeskukseen keskiviikkona 22.6.2022 klo 13.30–15.00

4.6.2022

 

Sámi Duodji -yhdistyksen Saamelaiskulttuuri taiteena Utsjoen hoitolaitoksiin -hanke on tulossa päätökseensä ja hankkeen päätösjuhla järjestetään Utsjoen avopalvelukeskuksessa keskiviikkona 22.6.2022 klo 13.30–15.00. Hanke on Suomen kulttuurirahaston rahoittama. Se toteutettiin yhteistyössä Utsjoen kunnan ja Saamelaiskäräjien kanssa. Hankkeen tarkoituksena on tuoda hyvinvointia Utsjoen saamelaisvanhuksille taiteen ja saamelaisen käsityön muodossa.

Valokuvien ja saamelaiskäsityön eli duodjin avulla tuodaan muistisairaiden ja ikäihmisten saataville saamelaista kulttuuria. Teokset sijoitetaan Utsjoen muistisairaiden palveluasumisyksikköön Dorvuun sekä vuodeosastolle. Taiteilija Marja Helander on ottanut taidevalokuvat ja käsityöt ovat tehneet paikalliset Antti-Piera Valle, Ilmari Tapiola, Rita Nurmenrinta, Eveliina Järvinen sekä Inarista Aune Musta ja Kristiina Ranttila.

Monelle muistisairaalle tai vanhukselle saamelainen käsityö luo ikkunan menneeseen elämään. Elämään milloin vielä jaksoi ja kykeni tehdä käsitöitä, käydä hillasuolla, poroerotuksissa ja lohenpyynnissä Tenolla tai muun ruokakalan pyynnissä tunturijärvissä. Elämää ennen hoitolaitokseen muuttamista. Valokuvat vahvistavat asukkaiden muistoja, kokemuksia eletystä elämästä. Käsitöiden kautta voi tuntea koskettamalla, pukemalla päälle tai katselemalla sitä aikaa, jolloin vielä laitoksen asukas jaksoi itse neuloa, ommella, vuolla ja työstää käsitöitä.

Tervetuloa
hankkeen päätösjuhlaan Utsjoen avopalvelukeskukseen ke 22.6.2022 klo 13.30! Tapahtumassa on kahvitarjoilu sekä musiikkia. Ohjelman jälkeen osastoilla järjestetään esittelykierros porrastetusti klo 14.00–15.00 välisenä aikana.

 

Noudatathan edelleen koronaturvallisuusohjeita, älä tule paikalle oireisena, käytä maskia ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

Hankkeessa ovat olleet mukana Sámi Duodji -yhdistyksestä puheenjohtaja Marjaana Aikio ja saamen käsityön konsulentti Aune Musta, Saamelaiskäräjiltä kulttuurisihteeri Riitta Orti-Berg, Utsjoen kunnalta hoitotyönjohtaja Päivi Kontio sekä vapaa-aikasihteeri Kaisa Tapiola-Länsman.

 

Lisätietoja:

Marjaana Aikio, +358 40 6882345 marjaana.aikio@samiduodji.com

Kaisa Tapiola-Länsman, +358 40 723 88 22 kaisa.tapiola-lansman@utsjoki.fi

Riitta Orti-Berg, +358 40 840 0383 riitta.orti-berg@samediggi.fi


Muita uutisia