Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusien suositusten vaikutus Utsjoen kunnan koronarokotuksiin (4.2.2021)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut uuden suosituksen rokotusohjelmasta 3.2.2021. 

  • rokotusaikataulussa muutoksia
  • etusijalla yli 80-vuotiaat
  • tehosteannosten antoväli pidennetty
  • AstraZenecan rokotetta vain alle 70-vuotiaille

Utsjoen kunnassa koronarokotteen on saanut tähän mennessä 220 henkilöä.

Utsjoen kunnan rokotukset on aloitettu viikolla 2 (sote-alan työntekijät), viikolla 3 (vuodeosaston ja hoivayksikköjen asukkaat) ja viikolla 4 (yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat kuntalaiset). Rokotusten aloittaminen ja rokotusjärjestys Utsjoella on perustunut kulloinkin voimassa olevaan THL:n ohjeistukseen, Lapin sairaanhoitopiirin infektioyksikön tilannearvioon ja sairaala-apteekin arvioon rokotteen saatavuudesta.

Alkuperäisen arvion mukaan kunnassa olisivat kaikki riskiryhmäläiset sekä heidän lähipiirinsä rokotettu (1. annos) viikkoon 5 mennessä. THL:n ohjeistus on muuttunut useita kertoja rokotusten alettua, kuten myös tiedot rokotteen saatavuudesta. Tämän vuoksi myös Utsjoen rokotusohjelmaa on jouduttu muuttamaan. Osa alkuperäisen rokotussuunnitelman mukaisista kuntalaisista ehti saada rokotteen (erityisesti Nuorgamissa ja Karigasniemellä), mutta suunnitelman mukaiset rokotukset keskeytyivät. Rokotteita ei ole ollut saatavilla arvioiden mukaisesti, eikä alkuperäiseen tavoitteeseen päästä.

THL:n rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotteiden annosvälin pidentämistä ja AstraZenecan rokotetta vain alle 70-vuotiaille.

Utsjoen kunnassa rokotukset on aloitettu Pfizer/Biontechin ja Modernan rokotteilla. THL:n uuden ohjeistuksen mukaisesti jatkossa näitä rokotteita annetaan ainoastaan 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille sekä tehosteannoksina jo rokotusohjelman ensimmäisen rokotteen saaneille. Tehosteannoksen antoväliä on pidennetty 12 viikkoon. Muutokset astuvat voimaan viikolla 6. Viikolla 5 tehosteannokset annetaan vanhan ohjeen mukaisesti, mutta siitä eteenpäin kaikki tehosteannokset siirretään 12 viikon päähän ensimmäisen rokotteen antamisesta.

Aikataulu

Uudet ohjeitukset ja ongelmat rokotteen saatavuudessa ovat muuttaneet rokotusaikataulua koko maassa. Utsjoen kunnasta otetaan tässä vaiheessa yhteyttä ensimmäiseksi yli 80-vuotiaisiin, joita ei ole vielä rokotettu. Kaikkiin jo rokotteen saaneisiin, joiden tehosteannoksen antoväliä pidennetään, ollaan myös yhteydessä uuden ajan sopimista varten.

Kiitämme kärsivällisyydestä ja ilmoitamme uusista rokotusajoista heti, kun saamme tiedon, että rokotteita on saatavilla.


Muita uutisia