Suunnitteletko matkaa Utsjoelle joulun tai uudenvuoden viettoon? Katso kunnan ohjeet turvallisiin juhlapyhiin!

Lapin sairaanhoitopiirissä eletään edelleen koronan perusvaihetta, mutta lähestyvän joulun ja uuden vuoden vieton odotetaan tuovan pohjoisimpaan Suomeen, myös Utsjoelle, kuntalaisia ja matkailijoita koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta.

Utsjoen kunta kehottaa lähiviikkoina kuntaan muualta saapuvia henkilöitä muistamaan koronalta suojautumisen perusohjeet: huolellisen käsi- ja yskimishygienian, turvavälit sekä kasvomaskin käytön. Matkalle ei tulisi lähteä sairaana. Omaa tartuntariskiä voi puolestaan pienentää välttämällä sosiaalisia tilanteita ennen matkaa. Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä, tästä esimerkkinä iltaravintolat, kauppakeskukset ja ryhmäharrastukset.

Utsjoen kunta suosittelee, THL:n lailla, että ihmiset viettäisivät juhlapyhiä mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa. Esimerkiksi sukulaisvierailuja kannattaa tehdä vain, jos se on välttämätöntä. THL on listannut muitakin hyviä vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon.

Jos vierailet hoivakodissa tai tuetun asumisen yksikössä asuvan riskiryhmään kuuluvan läheisen luona, on tärkeää noudattaa tarkkaan henkilökunnan ohjeita. Ohjeet vierailuihin Utsjoen terveyskeskukseen, vuodeosastolle, Dorvuun, Seitakartanoon sekä ASPA-koti Goahtiin löytyvät sivun lopusta.

Jos taas saavut Utsjoen kuntaan ulkomailta (muualta kuin Utsjoen rajakunnista), suosittelemme noudattamaan THL:n ohjeita omaehtoisesta karanteenista.

Utsjoen kunnan ohjeet seudulle suuntaaville juhlapyhien viettäjille:

 1. Lapin sairaanhoitopiirin ohjeen mukaisesti, harkitse ensin huolellisesti, onko matkasi välttämätön.
 2. Pyri välttämään mahdollisia tilanteita, joissa voit altistua koronainfektiolle, jo pari viikkoa ennen matkaa. Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä, esimerkkinä iltaravintolat, kauppakeskukset ja ryhmäharrastukset.

Jos harkinnan jälkeen päätät suunnata joulun tai uuden vuoden viettoon Utsjoelle, muista noudattaa täällä ollessasi seuraavia koronaturvallisuuskäytänteitä:

 1. Hakeudu testiin

  Jos sairastut lievästikin, mene koronatestiin ja pysyttele eristäytyneenä, kunnes saat testivastauksen. Ohjeet testiin hakeutumiseen Utsjoella löydät täältä.

 2. Pidä turvavälit

  Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa. Vältä joukkokokoontumisia.

 3. Käytä kasvomaskia

  Kasvomaskisuositus on voimassa kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa ei voida pitää turvaväliä (joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, kirjasto, yleisötapahtumat ja -tilaisuudet). Lisäksi riskiryhmään kuuluville ja heitä tapaaville suositellaan kasvomaskin käyttöä aina, kun ei voida pitää turvaväliä.

 4. Yski oikein

  Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

 5. Pidä huolta käsihygieniasta

  Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!

 6. Seuraa tilannetta

  Seuraa koronavirustiedotusta. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti. Utsjoen kunta tiedottaa tilanteesta sekä nettisivuillaan että Facebook-tilillään.

  Tutustu myös tarvittaessa:

  Utsjoen tilanne sekä kunnan omat ohjeistukset ja suositukset
  Lapin tilanne sekä alueen suositukset ja rajoitukset
  Koko Suomen tilanne sekä maanlaajuiset suositukset ja rajoitukset

+ Lisäksi, lataa puhelimeesi Koronavilkku. Jos Koronavilkku hälyttää mahdollisesta altistumisesta, toimi sen antamien ohjeiden mukaan.

Ohjeet vierailuihin Utsjoen terveyskeskuksessa, vuodeosastolla, Dorvussa, Seitakartanossa sekä ASPA-koti Goahtissa:

 • Jos suunnittelet vierailua, pyri välttämään jo pari viikkoa ennen vierailuajankohtaa tilanteita, joissa voit altistua koronavirusinfektiolle. Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä.
 • Tule vierailulle vain terveenä. Vierailijalla tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuvalla ei saa olla infektio-oireita. Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.
 • Potilaiden ja asukkaiden luona voi vierailla 1–2 vierasta kerrallaan.
 • Vierailijan on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta, riittävistä turvaväleistä sekä käytettävä koko vierailun ajan kirurgista suu-nenäsuojainta.
 • Vierailuilla vältetään kanssakäymistä muiden potilaiden ja asiakkaiden kanssa.
 • Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita tarvittaessa tarkemmin ohjeiden toteuttamisesta.

Jos korona mietityttää, voit olla yhteydessä Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvontaan numerossa 0295 535 535. Terveysneuvonta-asioissa otathan yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.

Välitetään koronaturvallisuudesta yhdessä!


Muita uutisia