Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kutsuu Sinut kertomaan ajatuksesi Euroopan tulevaisuudesta Utsjokisuun koululle tiistaina 2.11. klo 17.30 alkaen – Tilaisuutta voi seurata myös striimistä!

20.10.2021

Automaattinen luonnos 1

 

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Arktisen alueen asukkaiden elinkeinoon ja kulttuuriin?

Miten EU:n ulkoraja ja rajat ylittävä yhteistyö näyttäytyy ihmisten arjessa?

Tule keskustelemaan – ääntäsi kaivataan!

 

Hyvä utsjokelainen ja Ylä-Lapissa asuva,

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kutsuu Sinut kertomaan ajatuksesi Euroopan tulevaisuudesta, kun valtioneuvoston ”Eurooppa olemme me” -ministerikiertue saapuu Utsjoelle 2. marraskuuta klo 17:30 alkaen. Tervetuloa Euroopan pohjoisimpaan tulevaisuuskonferenssitapahtumaan!

”Kiertue tarjoaa mahdollisuuden alueen ihmisille kertoa rakentavasti, mitä he EU:lta odottavat. Eurooppa on ihmisiä varten,” tapahtumaan osallistuva ministeri Tuppurainen painottaa.

Tule mukaan – ennakkovaatimuksia keskusteluun osallistumiselle ei ole!

Tilaisuus järjestetään terveysturvallisuusohjeistuksia noudattaen Utsjokisuun koululla 2.11. klo 17:30 alkaen. Voit halutessasi kertoa osallistumisestasi tämän ilmoittautumislinkin kautta. Ennakkoilmoittautuminen ei ole pakollista, voit myös vain saapua paikalle!

Tilaisuus myös striimataan. Lähetystä voi seurata suorana ja tallenteena Lapin Kansa -lehden verkkosivuilla ja eurooppaolemmeme.fi -verkkosivuilla.

Tilaisuuden kulusta

EU:n pohjoisimman konferenssitilaisuuden tavoitteena on kuulla alueen ihmisten näkemyksiä liittyen EU:n tulevaisuuteen ja ajankohtaisiin asioihin. Keskustelussa keskitytään ennen kaikkea kahteen teemaan. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Arktisen alueen asukkaiden elinkeinoon ja kulttuuriin? Miten EU:n ulkoraja ja rajat ylittävä yhteistyö näyttäytyy alueen ihmisten jokapäiväisessä arjessa? Näistä kahdesta teemasta keskustellaan tilaisuudessa Arktiselta alueelta ja Ylä-Lapin alueen asukkaista koostuvan paneelin voimin.

Keskustelun lomassa paikalle saapuneen yleisön toivotaan ottavan osaa keskusteluun ja heitä kannustetaan esittämään kysymyksiä ja näkemyksiä keskustelun aiheisiin. Keskusteluun osallistumiselle ei ole ennakkovaatimuksia. Esiin nostamasi huomiot voivat liittyä Ylä-Lapin ja saamelaisalueen paikallisiin näkökulmiin tai yleisempiin ajatuksiin EU:n roolista maailmassa ja Suomesta osana unionia. Keskustelu tapahtumassa käydään rakentavassa ja toisia kunnioittavassa ilmapiirissä ja puheenvuoroja voi esittää niin suomeksi, saameksi kuin norjaksi.

Katso alta tarkempi ohjelma.

Miksi osallistua?

Keskustelu on oiva paikka vaikuttaa! Osallistumalla pääset kertomaan näkemyksesi lupauksella, että sinua halutaan kuulla. Suomalaisministerit ovat tulevana syksynä ja talvena ympäri maata kuuntelemassa suomalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta paikallisissa tilaisuuksissa. Lue lisää tapahtumasarjasta tämän linkin takaa.

Tapahtuma on osa EU:n laajuista Euroopan tulevaisuuskonferenssia, jonka tavoitteena on saada kansalaisten ääni paremmin kuuluviin Euroopan tulevaisuudesta käytävässä keskustelussa. Kansalaisten viestit välitetään osaksi EU-tason pohdintaa siitä, millaista Eurooppaa haluamme rakentaa. Syksyn ja talven aikana järjestettäviin tapahtumiin osallistuu useita ministereitä.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Utsjoen kunnan kanssa.

Tarkempi ohjelma alla.

Vaikuttaa voi myös verkossa

Avointen kansalaistilaisuuksien lisäksi keskustelua voi käydä Euroopan tulevaisuuskonferenssin verkkofoorumilla. Keskustelua kannustetaan käymään esimerkiksi arvoista, ilmastonmuutoksesta, taloudesta, terveydestä ja koulutuksesta. Valmiiksi valittujen aiheiden lisäksi foorumilla voi tehdä uusia keskustelunavauksia.

Kansalaiset voivat järjestää myös vapaasti omia tapahtumiaan, joista ilmoitetaan ja raportoidaan foorumilla. Myös Suomen kansalaiskiertueen tilaisuuksien terveiset kirjataan foorumille.

Sosiaalisessa mediassa keskustelua käydään tunnisteella #SinunTulevaisuutesi.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Topi Juga, p. 0295 160 459, valtioneuvoston kanslia

Alustava ohjelma 2.11.2021

 • Utsjokisuun koulu
 • Tilaisuuden juontaa Anne Kirste Aikio, Saamelaiskäräjien kieliturvasihteeri

 

Klo 17:30 Tervetuloa

 • Tarjolla kahvia ja pientä purtavaa

Klo 17:45 Tilaisuuden avaus

 • Tervetulotoivotus Vuokko Tieva-Niittyvuopio, Utsjoen kunnanjohtaja
 • Tervetulosanat & Euroopan tulevaisuuskonferenssi Tytti Tuppurainen, eurooppa- ja omistajanohjausministeri

Klo 18:00 Ensimmäinen keskustelu: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Arktisen alueen asukkaiden elinkeinoon ja kulttuuriin?

 • Keskustelussa aihetta käsitellään juontajan ja panelistien johdolla. Keskustelun lomassa paikalle saapuneen yleisön toivotaan ottavan osaa keskusteluun ja heitä kannustetaan esittämään kysymyksiä ja näkemyksiä keskustelun aiheisiin. Keskusteluun osallistumiselle ei ole ennakkovaatimuksia.
 • Panelistit:
  • Tytti Tuppurainen, eurooppa- ja omistajanohjausministeri
  • Aslak Holmberg, Saamelaisneuvoston varapuheenjohtaja ja Utsjoen kunnanhallituksen jäsen, Ellos Deatnu -aktivisti
  • Anni Koivisto, Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja ja poronhoitaja
  • Asko Länsman, Saamelaiskäräjien jäsen ja poronhoitaja
  • Jouko Kumpula, erikoistutkija, Luke

Klo 19:00 Musiikkiesitys

 • Anna Näkkäläjärvi-Länsman, muusikko

Klo 19:15 Toinen keskustelu: Miten EU:n ulkoraja ja rajat ylittävä yhteistyö näyttäytyy alueen ihmisten jokapäiväisessä arjessa?

 • Keskustelussa aihetta käsitellään juontajan ja panelistien johdolla. Keskustelun lomassa paikalle saapuneen yleisön toivotaan ottavan osaa keskusteluun ja heitä kannustetaan esittämään kysymyksiä ja näkemyksiä keskustelun aiheisiin. Keskusteluun osallistumiselle ei ole ennakkovaatimuksia.
 • Panelistit:
  • Tytti Tuppurainen, eurooppa- ja omistajanohjausministeri
  • Heidi Eriksen, Utsjoen kunnanlääkäri
  • Ismo Manninen, yrittäjä ja Utsjoen valtuuston jäsen (ps.)
  • Mika Aikio, Utsjoen kunnanvaltuuston II varapuheenjohtaja (sd.)
  • Elle Aikio, terveydenhoitaja

Klo 20:10 Tilaisuuden päättävä kahvihetki

 

Huom! Tilaisuudet järjestetään koronaturvallisesti. Osallistujia pyydetään varautumaan mahdollisiin turvatarkastuksiin.


Muita uutisia