Karigasniemeen suunnitellaan uutta hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskusta – rakennustyöt tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä

19.1.2022

Karigasniemeen suunnitellaan uutta hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskusta – rakennustyöt tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä

Havainnekuva Karigasniemen uudesta hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskuksesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy

 

Utsjoen kunta ja MVH-Asunnot Oy kehittävät yhteistyössä SámiSoster ry:n ja Aspa Palvelut Oy:n kanssa uutta hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskusta Karigasniemeen.

Utsjoen kunnassa on jo pitkään ollut tarvetta lisätä ikäihmisten ja muiden tehostettua palveluasumista tarvitsevien asukkaiden palveluja. Utsjoen kirkonkylällä on yksi asumisyksikkö, mutta myös Karigasniemeen on selkeä tarve rakentaa palveluasumista.

Karigasniemen uuteen hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskukseen on tarkoitus rakentaa kaikkiaan 17 asuntoa, joissa tarjotaan eritasoisia asumispalveluja; pieniä vuokra-asuntoja vähemmän palveluja tarvitseville, mutta kuitenkin lähelle palveluja haluaville sekä asuntoja ympärivuorokautista tehostettua hoitoa tarvitseville ihmisille. Uusiin rakennuksiin sijoitetaan myös lääkärin ja muiden sosiaali- ja terveydenhoidon työntekijöiden tarvitsemat uudenaikaiset työskentelytilat sekä toimistohuone SámiSoster-yhdistykselle. Yhdistyksellä on lisäksi mahdollisuus käyttää keskuksen yhteistiloja ja keittiötä omaan ryhmätoimintaansa.

Keskuksen suunnittelun lähtökohtana on ollut saamelaiskulttuurin ja paikallisuuden vahva huomioiminen. Tämä tulee näkymään muun muassa rakennusten yleisilmeessä sekä pihapiirissä. Asukkaiden yhteistiloihin tulee esille utsjokelaisten taiteilijoiden taideteoksia.

 

Karigasniemeen suunnitellaan uutta hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskusta – rakennustyöt tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä 1

Havainnekuva Karigasniemen uudesta hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskuksesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy

 

Rakennukset ovat puurakenteisia ja niiden energiamuotona hyödynnetään maalämpöä. Rakennusten pääsuunnittelijana toimii Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy. Kiinteistöt omistaa MVH-yhtiöt, joka sitoutuu niiden pitkäjänteiseen vuokraamiseen.

Keskuksen palveluasumisen palveluja tulee tuottamaan valtakunnallinen Aspa-säätiön omistama Aspa Palvelut Oy. Aspa Palveluilla on pitkä kokemus ja yhteistyö Utsjoen kunnan kanssa Aspa-koti Goahtissa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt hankkeelle alustavan hankevarauksen ja lopullisen rahoituspäätöksen odotetaan vahvistuvan kevään aikana. Keskuksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa keväällä 2022 ja toiminnan käynnistyä alkukesästä 2023.

Hoiva- ja terveydenhuollon palvelujen keskus tuo uusien palvelujen lisäksi Utsjoelle myös lisää hoiva-alan työpaikkoja sekä vahvistaa kunnan elinvoimaa.


Muita uutisia