Mateusz viihtyy Utsjoella erinomaisesti: Kaunis ja turvallinen kylä on luonut hyvät puitteet niin yrittäjyydelle kuin perhe-elämällekin

Mateusz viihtyy Utsjoella erinomaisesti: kaunis ja turvallinen kylä on luonut hyvät puitteet niin yrittäjyydelle kuin perhe-elämällekin

Kuva: Sonja Sistonen / Utsjoen kunta

Rakennusalan yrittäjä Mateusz Moilanen muutti asumaan Utsjoelle vuonna 2016. Juuriltaan suomussalmelainen mies oli saanut ensikosketuksensa kuntaan kymmenisen vuotta aiemmin työreissullaan.

– Tulin tänne työkeikalle vuonna 2007 ja samalla reissulla kävin ensimmäistä kertaa lohenpyynnissä. Silloin mietin, että vau, tämä on niin kaunis ja mahtava paikka, että tänne minä kyllä tulen toistekin – ja niin siinä sitten kävikin!

Vuosien mittaan Utsjoki tuli tutuksi utsjokelaissyntyisen vaimon ansiosta.

– Vaimoni on täältä kotoisin ja kävimme Utsjoella aina kesäisin. Asuimme silloin Ivalossa. Utsjoki tuntui jokaisella käynnillä mukavammalta ja mukavammalta, mutta muuttoa tänne emme pohtineet, ennen kuin vaimoni isä sitä kerran sitten ehdotti.

– Vaimo asetti ehdoksi, että lähdetään, jos saan talomme Ivalossa myytyä. Kolmen kuukauden päästä olimme Utsjoella!

Utsjoen asiakkaat ovat sekä työllistäneet että kasvattaneet yritystä

Muuton myötä pariskunta joutui aluksi hyppäämään tyhjän päälle, sillä tietoa työpaikoista Utsjoella ei vielä ollut. Sisimmässä päätös kuitenkin tuntui oikealta ja usko siihen, että yhdessä pärjätään, antoi rohkeutta muutokseen. Rakennusalalla tuolloin kevytyrittäjänä työskennellyt Mateusz teki aluksi työkeikkaa Ivaloon, kunnes töitä alkoi olla Utsjoellakin enemmänkin.

– Olin tehnyt kevytyrittäjänä töitä nelisen vuotta ja Utsjoelle tultua alkoi kypsyä ajatus oman yrityksen perustamisesta. Perustin osakeyhtiön vuonna 2018.

Mateusz viihtyy Utsjoella erinomaisesti: kaunis ja turvallinen kylä on luonut hyvät puitteet niin yrittäjyydelle kuin perhe-elämällekin 1

Kuva: Sonja Sistonen / Utsjoen kunta

Maalaus & Rakennus Moilanen Oy on rakennusalan yritys, jonka toimialaan kuuluvat rakentaminen, remontointi ja maalaustyöt sekä kaikki näihin liittyvät työtehtävät laidasta laitaan. Vaikka kilpailua on, monipuolinen palveluvalikoima ja tinkimätön laatutaso ovat taanneet töille kysyntää.

– Itselläni tärkein lähtökohtana on, että työ on laadukasta. Hyvä työnjälki puhuu omasta puolestaan ja tätä teroitan myös omille työntekijöilleni, siitä en halua tinkiä. Kilpailuvalttinamme näen sen, että laatuumme voi luottaa, se on hidasta markkinointia ja poikii aina uutta.

Viimeiset neljä vuotta yrityksen ovat työllistäneet puhtaasti Utsjoen alueella sijaitsevat asiakkaat. Asiakkaina on niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin.

Yritys työllistää tänä päivänä Mateuksen lisäksi kolme työntekijää, jotka kaikki ovat utsjokelaisia. Se, että voi omassa yrityksessään työllistää myös muita, ja vieläpä paikkakuntalaisia, on työn monipuolisuuden lisäksi tärkeimpiä yrittäjää motivoivia seikkoja.

Mateusz viihtyy Utsjoella erinomaisesti: kaunis ja turvallinen kylä on luonut hyvät puitteet niin yrittäjyydelle kuin perhe-elämällekin 3

Kuva: Sonja Sistonen / Utsjoen kunta

– Eniten työssäni motivoi se, että näkee oman työnsä jäljen sekä se, että aina voi kehittää työtekniikoita ja pyrkiä parempaan lopputulokseen. Vaihtuvat työkohteet ja erilaiset työvaiheet pitävät myös mielenkiintoa yllä. Aika menee nopeasti, kun työpäivässä on sopivasti haastetta.

– Tuntuu hyvältä myös työllistää muita. Se on yksi tämän homman suola – voi tuoda omalla yritystoiminnallaan myös yhteiskunnallisen panoksen, Mateusz pohtii.

Vapaa-ajalla metsästysharrastus auttaa viemään ajatukset pois töistä

Yrittäjyydessä on myös omat haasteensa. Mateuksen päivät ovat pitkiä, helposti 10–12 tunnin mittaisia. Työpäivä tahtoo jatkua vielä kotiin tultua muun muassa paperitöiden muodossa.

– Työ on raskasta, koska teen yrityksessäni itse myös fyysistä työtä työmaiden johtamisen, työn organisoinnin, tavaratilausten ja paperitöiden lisäksi. Nyt kun itselläni on myös työntekijöitä, on työmäärä lisääntynyt siihenkin liittyen tuntuvasti. Yrittäjyys onkin ennen kaikkea elämäntapa: nukahdat ja heräät yrityksesi nimiin. Jos siihen ei ole valmis, on turha lähteä yrittäjäksi.

Vapaa-ajalla ajatukset on kuitenkin tärkeää saada hetkeksi pois työkuvioista. Siihen auttavat harrastukset mielenkiinnon kohteiden ympärillä.

– Silloin kun lohta sai kalastaa, oli se tärkeä henkireikä, jonka parissa pääsi hetkeksi eroon kaikesta. Nyt kun sitä ei ole ollut, olen esimerkiksi metsästänyt ja entisöinyt traktoria, Mateusz kertoo.

“Rauhallisuus, turvallisuus ja luonto tekevät Utsjoesta mahtavan paikan asua”

Utsjoki on Mateuksen mielestä aivan ainutlaatuinen paikka luontonsa puolesta. Asuinpaikkana Utsjoki sopii hänen mielestään hyvin myös erityisesti sellaiselle, joka arvostaa omaa rauhaa ja turvallista asuinympäristöä.

Mateusz viihtyy Utsjoella erinomaisesti: kaunis ja turvallinen kylä on luonut hyvät puitteet niin yrittäjyydelle kuin perhe-elämällekin 4

Kuva: Sonja Sistonen / Utsjoen kunta

– Henkilökohtaisesti itselleni on tärkeää rauha, turvallisuus ja se, että täällä on väljempää. Koska en ole mikään kaupunki-ihminen ja luonto täällä on aivan upea, niin tämä on kaikkineen minulle mahtava paikka asua. Viihdyn yksinkin ja täällä voi olla helposti tekemättä yhtään mitään, olla vain ja nauttia.

Pelkät luonnon suomat kauniit olosuhteet eivät kuitenkaan sellaisenaan riitä kunnan vetovoimatekijöiksi, Mateusz pohtii. Hän pitää elinkeinoelämän kehittämistä ja yrittäjyyden tukemista Utsjoen kannalta ensiarvoisen tärkeinä asioina.

– Verotulojen lisäksi tarvitaan yritystoimintaa, erityisesti pitovoiman näkökulmasta.

Utsjoen kaamokseen on vielä totuttelemista. Mateusz on huomannut, että sydäntalven kuukausina vireystason ylläpitämiseksi tulee tehdä enemmän töitä. Siitäkin huolimatta elämä Utsjoella on enemmän kuin mallillaan.

– Utsjoki on antanut minulle paljon. Se on antanut mahdollisuuden yrittää ja onnistua siinä. Sitä kautta olen oppinut todella paljon asioita niin työelämästä, ihmisistä kuin omasta itsestänikin.

– Oman elämäni tulen täällä viettämään ja täällä asumaan, enkä täältä lähde ellei ole pakko. Tänne olen omaa elämääni perheeni kanssa rakentanut ja niin on tarkoitus tehdä jatkossakin.

 

Utsjoen kunta tuottaa Utsjokelaisten elämää -juttusarjaa, jossa syvennytään ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin elämästä Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimmassa kunnassa. Sarjaa julkaistaan tammikuusta 2023 lähtien. Löydät kaikki julkaistuneet osat täältä!


Muita uutisia