Riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat sekä kaikki yli 16-vuotiaat kuntalaiset voivat nyt ilmoittautua koronavirusrokotukseen

21.6.2021

Utsjoen koronavirusrokotuksiin voivat nyt ilmoittautua:

Rokotuksiin voi ilmoittautua arkisin tiistaista perjantaihin klo 12.30–15.30 puhelimitse 040 181 0288. Rokotusajat menevät noin kahden viikon päähän ilmoittautumisesta. Utsjoella on käytössä mRNA-rokotteet (Pfizer-Biontech Comirnaty ja Moderna).

THL:n suositukset ja perusteet riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden rokottamiselle voit lukea täältä.

Kolme syytä, miksi koronarokote kannattaa ottaa:

 1. Voit välttää vakavan sairastumisen – koronarokotteen hyödyt ovat selvästi suuremmat kuin haitat

  Koronavirustauti on vaarallinen tauti, joka voi vakavimmillaan johtaa kuolemaan. Tauti voi olla hengenvaarallinen myös perusterveille ja nuorille. Koronavirustaudin jälkioireet (haju- ja makuaistin menetys sekä hermosto- ja keuhko-oireet) voivat jatkua kuukausia.

  Utsjoella rokotukset tehdään Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteilla. Näihin rokotteisiin ei ole todettu liittyvän lisääntynyttä tukosriskiä. MRNA-rokotteiden haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä, oireita voivat olla pistoskohdan kipu, kuumereaktio, vilunväristykset, päänsärky sekä lihaskipu. Sivuoireet alkavat parin vuorokauden sisällä rokotteen ottamisesta ja kestävät muutaman päivän. Oireita voi hoitaa särkylääkkeillä.

  Rokotteilla on tutkitusti suojaa myös uusia virusvariantteja vastaan, esimerkiksi mRNA-rokotteiden kaksi annosta antaa Intian virusvarianttia vastaan yli 80-prosenttisen suojan.

 2. Matkustaminen helpottuu

  EU:n koronarokotustodistus otetaan Suomessa käyttöön 22.6. EU:n tavoitteena on koronatodistuksilla helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista. Koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. EU:n koronarokotustodistus tulee saataville Omakanta-palveluun.

  Rokotukset helpottavat matkustamista myös Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välillä, sillä Suomi sallii 21.6. lähtien maahantulon EU- ja Schengen-maista muun muassa täyden rokotussarjan saaneille.

  Ottamalla rokotteen nyt, ehdit vielä saada suojaa kesän matkustusta varten. Lisää asiasta voit lukea THL:n verkkosivuilta.

 3. Rokotteen ottaminen on koko yhteisön etu

  Rokotustoiminnan tavoitteena on saavuttaa laumasuoja: rokotus suojaa rokotetun lisäksi myös hänen läheisiään ja kaikkia riskiryhmään kuuluvia yhteisön jäseniä.

  Utsjoella rajaliikenne on kunnan elinehto. Korkean rokotekattavuuden avulla pystymme jatkossa ehkäisemään viruksen leviämisen sekä edesauttamaan rajojen auki pysymistä. Tähän tarvitsemme kaikkia kuntalaisia.

  Myös turismi on tärkeä elinkeino kunnassamme. Korkean rokotuskattavuuden myötä olemme terveysturvallinen ja houkutteleva kohde kesän matkailijoille.

  Rokotteen ottamalla turvaat myös terveydenhuollon kantokyvyn: terveydenhuollon resursseja ei jouduta käyttämään koronavirusepidemian hallintaan, ja ne voidaan käyttää hyvän ja laadukkaan perusterveydenhuollon tarjoamiseen kuntalaisille.

Lisää koronavirusrokotuksista voi lukea THL:n verkkosivuilla. Lisätietoa saa myös terveydenhoitajalta puh. 040 758 2073 arkisin klo 8–9.


Muita uutisia