Tervetuloa Utsjoen kielikeskus Giellagárdin avajaisiin ja Laura Tapiolan konserttiin Utsjokisuun koululle tai Teamsiin ma 23.5!

18.5.2022

Automaattinen luonnos 6

 

Tervetuloa Utsjoen kunnan kielikeskus ”Giellagárdin” avajaisiin Utsjokisuun koululle tai Teamsiin (linkki) maanantaina 23.5. klo 17–19.30!

 

Ohjelma

17.00 Kahvitarjoilu
17.15 Giellagárdin avajaiset
Avajaissanat
Saamen kielen elvyttäminen Utsjoella (Laura Arola)
Kielikeskuksen toimintasuunnitelma (Kati Eriksen)
17.45 Utsjoen kieliympäristö (Ánte Aikio)
18.15 Saamen kielen elvyttäminen aikuisena (Sini Rasmus)
19.00 Máttuid árdna -konsertti
(Laura Tapiola, Andreas Gundersen, Anna Näkkäläjärvi-Länsman)

 

Utsjoen kunnan Deanuleagis sámástit -hankkeen (Interreg Davvi 2020–2022) yhtenä päätavoitteena on ollut perustaa Utsjoelle saamen kielikeskus. Kielikeskustoiminnalla on pitkät juuret Norjan puolen Saamenmaalla, mutta Suomessa ei saamen kielikeskuksia ole ennestään. Kielikeskus on saamen kielen elvyttämisen keskus, joka luo saamen kielelle kieliareenoita, kehittää kieliympäristöä ja tukee kielellisiä oikeuksia.

Utsjoen kunta päätti vuoden 2022 talousarvion käsittelyssä perustaa kielikeskuksen. Kielikeskuksen nimikilvan voitti ehdotus Giellagárdi. Nyt pääsemme juhlistamaan kielikeskuksen avajaisia! Tapahtumassa kuulemme Giellagárdin toimintasuunnitelmista, Utsjoen kielitilanteesta, saamen kielen elvyttämisestä aikuisena sekä Laura Tapiolan joikua Máttuid árdna -konsertissa. Tapahtuma on avoin kaikille.

 

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi juhlistamaan Suomen ensimmäisen saamen kielikeskuksen avajaisia!


Muita uutisia