Utsjoella ja Karigasniemellä on otettu käyttöön koronaviruksen pikatestit – katso lisäksi päivitetyt ohjeet työhön, päiväkotiin ja kouluun palaamisesta

19.11.2020

Utsjoen kunnassa on otettu käyttöön pikatesti COVID-19 koronavirusinfektion diagnosointiin. Pikatestin tulos valmistuu noin puolessa tunnissa. Pikatestejä tehdään vain oireisille potilaille.

Näytteitä otetaan ja tehdään sekä Utsjoen terveyskeskuksessa että Karigasniemen terveystalolla. Ohjeet testiin hakeutumiseen löytyvät alla.

Oireettomien rajanylittäjien testauksessa käytetään pcr-testiä.

Hakeudu testiin mahdollisimman nopeasti infektio-oireiden ilmaannuttua!

Suomen koronastrategian mukaan testiin pitäisi hakeutua heti oireiden ilmaantuessa, jotta mahdolliset koronavirusinfektiot saataisiin kiinni mahdollisimman varhain.

COVID-19 koronavirusinfektion oireita ovat muun muassa päänsärky, haju- ja makuaistin häiriöt, kuume, nuha, yskä tai hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, pahoinvointi ja oksentelu sekä ripuli.

Hakeudu koronavirustestiin matalan kynnyksen koronavirusnäytteenotto-ohjeen mukaisesti:

  • Arkisin Utsjoen terveyskeskus puh. 040 181 0285, Karigasniemen terveydenhoitaja puh. 040 758 2076
  • Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä Utsjoen terveyskeskuksen vuodeosasto puh. 040 181 0281

Infektio-oireittesi vaikeutuessa tulee sinun aina ensin ottaa yhteyttä päivystyspisteeseen puhelimitse:

  • Virka-aikana klo 8–16 Utsjoen terveyskeskus puh. 040 181 0285
  • Iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä Inarin kunnan terveyskeskuksen päivystys Ivalossa puh. 040 770 9187 tai Utsjoen terveyskeskuksen vuodeosasto puh. 040 181 0281

Hätätilanteissa soita 112.

Mikäli koronavirustesti on positiivinen, henkilö asetetaan eristykseen ja aloitetaan tartunnanjäljitys. Jatko-ohjeet saa terveydenhuollosta.

Ohjeet työhön palaamisesta

Mikäli COVID-19 koronavirustesti on negatiivinen ja:

  • olet työkuntoinen, mutta infektio-oireesi jatkuvat, ota yhteyttä työnantajaasi työjärjestelyiden tekemiseksi (etätyö mikäli mahdollista). Mikäli etätyö ei ole mahdollista, noudata korona-ajan ohjeita: käytä kasvomaskia, pidä turvaväliä ja huolehdi käsihygieniasta. Vältä turhia sosiaalisia kontakteja infektio-oireiden ajan infektioiden leviämisen estämiseksi. Välttämättömässä asioinnissa käytä kasvomaskia.
  • et ole infektio-oireittesi vuoksi työkuntoinen, ilmoita työkyvyttömyydestäsi työnantajallesi. Utsjoen kunnan työntekijä voi yleisesti ottaen olla omalla ilmoituksella esimiehelle viisi (5) vuorokautta poissa ilman todistusta terveydenhuollosta. Muiden työnantajien työntekijät noudattavat työnantajansa ohjeita. Pyydä tarvittaessa Utsjoen terveyskeskuksen sairaanhoitajalta/terveydenhoitajalta todistus sairauslomasta (Utsjoen pkl sairaanhoitaja puh. 040 181 0285, Karigasniemen terveydenhoitaja puh. 040 758 2076). Vältä turhia sosiaalisia kontakteja infektio-oireiden ajan infektioiden leviämisen estämiseksi. Välttämättömässä asioinnissa käytä kasvomaskia.

Mikäli infektio-oireesi jatkuvat, hakeudu uudelleen koronavirustestiin matalan kynnyksen koronavirusnäytteenotto-ohjeen mukaisesti.

Lapsen sairastuminen – ohjeet päiväkotiin ja kouluun palaamisesta

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että sairaana ei mennä kouluun tai päiväkotiin.

Jos kouluikäiselle lapselle tai hänen perheenjäsenelleen tulee koronavirustautiin viittaavia lieviäkin oireita, tulee oireilevalle tehdä koronavirustesti viipymättä. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustaudin oireista muuten kuin koronavirustestillä. Varsinkin lapsilla koronavirustaudin oireet ovat usein lievät ja lyhytkestoiset.

Lasten vanhemmat voivat ottaa yhteyttä Utsjoen pkl sairaanhoitajaan puh. 040 181 0285 tai Karigasniemen terveydenhoitajaan puh. 040 758 2076 koronavirustestiin pääsemiseksi. Kouluikäinen lapsi voi palata kouluun, jos koronavirustesti on negatiivinen ja oireet selkeästi lievittymässä.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja/tai kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.

Jos oireet väistyvät seurannassa kokonaan, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta. Alle kouluikäinen lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, jos koronavirustesti on negatiivinen ja oireet selkeästi lievittymässä.

Oireilevan henkilön tulee olla kotona vähintään testituloksen valmistumiseen asti. Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, päiväkodissa tai töissä, kun testitulosta odotetaan, ellei ole vahvaa epäilystä, että testitulosta odottavalla perheenjäsenellä on koronavirustartunta.

Jos koronavirustesti on positiivinen, pitää koko perheen pysyä kotona. Jatko-ohjeet saa terveydenhuollosta.


Muita uutisia