Utsjoen kunta esittää mukaanpääsyään alueelliseen opintolainahyvityskokeiluun

19.9.2022

Utsjoen kunta esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle, että se pääsisi mukaan suunnitelluun alueelliseen opintolainahyvityksen kokeiluun.

Kunta kirjoittaa lausunnossaan ministeriölle, että se saisi kokeilusta sen onnistuessa tukea osaamisen pysyvyyteen alueella. Kunta uskoo, että opintolainahyvitys houkuttelisi Utsjoelle nuoria paluumuuttajia turvaamaan kunnan lakisääteisiä tehtäviä ja kasvattamaan kunnan elinvoimaa. Lisäksi kokeilun kannalta olisi tärkeää, että mukana olisi edes yksi saamelaisalueen kaksikielinen kunta. Utsjoki on Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen kunta.

Utsjoki Norjan rajakuntana on esittänyt erilaisia aluepoliittisia toimia rajakuntiin jo yli 50 vuoden ajan niin kutsutun Norjan mallin pohjalta. Kunta huomauttaa lausunnossaan, että liian moni koulutettu osaaja työllistyy Utsjoelta Norjan puolelle, kun Suomessa ei ole tarjota juuri minkäänlaisia kannustimia Norjaan verrattuna. Kilpailu työvoimasta sekä muun Lapin että Pohjois-Norjan kanssa tekeekin Utsjoen tilanteesta erityisen poikkeavan pilottiin valittuihin muihin kuntiin nähden.

Utsjoen kunnan elinvoimaa haastavat tällä hetkellä myös muun muassa Tenon lohestuskiellon ja koronaepidemian rajasulkujen aiheuttama voimakas rakennemuutos, vakava työvoimapula kaikilla aloilla sekä puute saamenkielisistä koulutetuista osaajista.

Utsjoen kunnan lausunnon opetus- ja kulttuuriministeriölle voi lukea kokonaisuudessaan tästä.


Muita uutisia