”Parasta, mitä Utsjoella on!” - Pohjoisen vahvin kisa innostaa harjoitteluun

14.6.2024

”Parasta, mitä Utsjoella on!” - Pohjoisen vahvin kisa innostaa harjoitteluun

Karigasniemeläinen Jouni Järvelin voitti viime kesänä Pohjoisen vahvin tittelin alle 95-kiloisten sarjassa. Järvelin työskentelee yrittäjänä Giellajohka-matkailuyrityksessä Inarin ja Karigasniemen rajalla. – Pohjoisen vahvin kisa on mahtava tapahtuma, jossa jokainen saa kokeilla voimiaan ja nopeuttaan, kertoo Jouni Järvelin. – Kisaan voi osallistua aloittava tai jo pitemmälle ehtinyt voimailun harrastaja.

– Aloitin treenaamisen viitisen vuotta sitten Karigasniemellä Martin jumpassa, kuvailee Järvelin. – Kävin alkuun pari kertaa viikossa Martti Kyrön vetämässä harrastusryhmässä, mutta vähitellen treenimäärä lisääntyi 3-4 kertaan viikossa. Lisäksi työkaveriporukan kanssa treenataan yhdessä.

Kilpailu on tuonut harjoitteluun tavoitteellisuutta, koska pärjääminen kisassa motivoi. – Voitin viime kesän kisan, mikä palkitsi pitkän harjoittelujakson ponnisteluja. Kisassa on loistava tunnelma, kun yleisö kannustaa kaikkia osallistujia.

Kisan lajit ovat rankkoja ja vaativat kuntoa ja kestävyyttä. Ensin pyöritetään traktorinrengasta, sitten on vuorossa farmikävely, jossa kävellään painot käsissä. Kolmantena lajina on akselipunnerrus eli painonnostotankoa nostetaan painoineen 90 sekuntia mahdollisimman monta kertaa suorille käsille ylös. Neljännessä lajissa nostetaan säkkiä olalle, ja jälleen toistojen määrä tietyssä ajassa ratkaisee kisan. Viimeisenä lajina vedetään autoa 20 metriä.

Kisassa on sarjat sekä naisille että miehille: naisten sarjat ovat alle 65 kg ja avoin, miesten alle 95 kg ja avoin. Yksilökisan lisäksi kilpailla voi myös joukkueena. Nelihenkisen joukkueen jäsenet voivat kuulua eri sarjoihin. Kolme sarjansa parasta saavat rahapalkinnon, ja kaikki osallistujat saavat Pohjoisen vahvin -tuotepalkinnon.

”Parasta, mitä Utsjoella on!” - Pohjoisen vahvin kisa innostaa harjoitteluun 1

– Viime kesänä jokaisessa sarjassa piti tehdä töitä, jotta pääsi rahapalkinnoille, kertoo Jouni Järvelin. – Kaikkiaan osallistujia oli parisenkymmentä. Pohjoisen vahvin kisa on ainoa kilpailu, johon olen osallistunut. Voisin osallistua muihinkin kilpailuihin, jos niitä Lapin alueella järjestettäisiin. Kilpailu motivoi harjoitteluun, mutta on voimatreenistä ollut hyötyä arkielämässäkin. Paljon paremmin jaksaa fyysisiä työhommia ja vaikkapa nostella moottorikelkkaa umpihangesta ylös!

Pohjoisen Vahvin -kilpailu järjestetään lauantaina 29.6.2024 Utsjoen urheilukentällä. Kilpailu on tarkoitettu voimamiehille ja -naisille, lajin harrastajille ja ammattilaisille. Kilpailun tuomaroi pitkään lajia harrastanut Martti Kyrö. Kilpailun järjestävät Utsjoen kunta sekä Ohcejoga gievrrat ja Utsjoen Kuohu -yhdistykset.

Lue lisää: https://utsjoki.fi/pohjoisenvahvin/


Muita uutisia