Suomen rajoilla on käytössä sisärajavalvonta 16.1.2022 saakka – poikkeuksia muun muassa rajayhteisöjen asukkaille

3.1.2022

Suomen rajoilla on käytössä sisärajavalvonta ajalla 28.12.2021–16.1.2022.

Sisärajavalvonta on palautettu kattavasti Suomen ja kaikkien Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Lisäksi maahantulon rajoituksia ja terveysturvallisuustoimia on kiristetty niin, että kaikilta Suomeen ulkomailta saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista sekä näiden lisäksi todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee 1.1.2022 alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä.

Edellä mainitusta poiketen muun muassa Suomen ja Norjan rajayhteisöjen asukkaat voivat saapua Suomeen, jos heillä on mukanaan joko todistus hyväksytystä covid-19-rokotussarjasta, EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista tai todistus enintään 7 vuorokautta ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta.

Negatiivista testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta

Negatiivista koronatestitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä.

Sisärajavalvonnan päätöksestä voi lukea lisää valtioneuvoston nettisivuilla.

Lisätietoja:

Tietoa Suomeen saapumisesta koronapandemian aikana löydät rajavartiolaitoksen nettisivuilta. Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä myös puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8–16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos@raja.fi.

Päivittyvät ohjeet Norjaan saapumisen osalta löydät Norjan hallituksen nettisivuilta.

Jos sinulla on kysyttävää hyväksytyistä rokotteista tai karanteeni- tai testivaatimuksista, ota yhteyttä Valtioneuvoston koronainfo -palvelupuhelimeen 0295 535 535 tai käy THL:n verkkosivuilla.

Löydät lisää tietoa alueellisesta koronavirustilanteesta koronaturvallinenlappi.fi-sivustolta sekä Utsjoen tilanteesta, koronatestauksista ja -rokotuksista kunnan koronasivustolta.


Muita uutisia