Koronarajoituksia ja -suosituksia kevennetään Utsjoen kunnassa: Yleinen maskisuositus, kävijärajoitukset sekä testausvaatimukset päättyvät

2.5.2022

Utsjoen kunnassa kevennetään koronarajoituksia ja -suosituksia.

THL on poistanut yleisen maskisuosituksen, jonka vuoksi suositus päättyy myös Utsjoen kunnassa. Maskin käyttöä suositellaan kuitenkin THL:n ohjeiden mukaisesti edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä:

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Maskin käyttöä suositellaan edelleen myös Utsjoen terveyskeskuksessa, päivystyksessä, vuodeosastolla sekä palveluasumisen yksiköissä asioiville. Neuvolassa maskin käyttöä ei enää nähdä välttämättömänä, sama koskee puhe-, toiminta- sekä fysioterapian asiakkaita ja henkilökuntaa. Jokainen voi kuitenkin edelleen käyttää maskia oman harkintansa mukaan esimerkiksi sisätiloissa silloin, kun lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Terveydenhuollon henkilökunnan testaukset loppuvat. Myös vuodeosaston vierailijoiden testivaatimus poistuu. Sekä vuodeosastolla että palveluasumisen yksiköissä vierailevia suositellaan kuitenkin edelleen tekemään kotitesti ennen vierailuja. Tutustu ennen vierailuasi vuodeosastolle, Dorvuun, Seitakartanoon ja Aspaan myös yleisiin vierailuohjeisiin.

Lapset voivat osallistua varhaiskasvatukseen ja kouluopetukseen, vaikka perheessä olisi koronatapaus, jos heillä itsellään ei ole infektio-oireita. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa ei ole yleistä maskisuositusta. Maskia voi kuitenkin edelleen käyttää niin halutessaan.

Lapin aluehallintoviraston päätös tilojen terveysturvallisesta käytöstä on päättynyt, jonka vuoksi myös Utsjoen kunnan liikunta- ja kulttuuritilojen, kuten kunto- ja liikuntasalien, uimahallin sekä elokuvateatteri Davvenástin kävijärajoitukset poistuvat.

Utsjoen kunnanviraston ovet ovat 2.5. lähtien auki jälleen normaalisti arkipäivisin klo 9–15.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on edelleen tärkeää huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Jos epäilet koronavirusinfektiota, olet altistunut tai tehnyt positiivisen kotitestin, noudata Utsjoen kunnan toimintaohjetta.

 

2.5.2022
Leena Niittyvuopio-Jämsä, vs. vastaava lääkäri, Utsjoen terveyskeskus


Muita uutisia