Utsjoen kunnan koronatiedote 12.10.2020: Vahva kasvomaskisuositus kunnan kaikissa julkisissa tiloissa

Utsjoen kunta suosittelee kasvomaskien käyttöä sekä kuntalaisilleen, yrityksilleen että kaikille kunnassa vieraileville.

 

Kiihtyvän koronavirustilanteen vuoksi Utsjoen kunta muistuttaa painokkaasti niin kuntalaisiaan, yrityksiään kuin matkailijoitaankin noudattamaan kasvomaskisuositusta kunnan kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.

Lapin sairaanhoitopiirin 8.10. antaman suosituksen mukaan kasvomaskia suositellaan tällä hetkellä käytettäväksi joukkoliikenteessä, kaupoissa, kauppakeskuksissa sekä muissa julkisissa sisätiloissa pidettävissä kokoontumisissa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Myös matkailu- ja ravintola-alojen kasvomaskisuositus sekä asiakkaille että työntekijöille on edelleen voimassa. Asiakaspalvelussa ja asiakaskontaktissa toimivien työntekijöiden tulee käyttää kasvosuojainta, mikäli käytössä ei ole suojapleksejä. Näiden lisäksi voimassa on edelleen myös kesäkuussa 2020 annettu yleinen kasvomaskisuositus.

Utsjoen kunta suosittelee vahvasti kasvomaskien käyttöä edellä mainituissa tilanteissa sekä  kuntalaisilleen, yrityksilleen että kaikille kunnassa vieraileville. Tämä tarkoittaa maskin käyttöä myös esimerkiksi kunnanvirastolla asioidessa sekä kulttuuritoimen palveluissa, kuten kirjastossa ja elokuvissa, käydessä. Kunta jakaa ilmaisia kasvomaskeja vähävaraisille, maskien noutopaikat ja -ajat löytyvät täältä. Kunnan työntekijät käyttävät maskia kaikissa asiakaspalvelutilanteissa.

Utsjoen kunta muistuttaa kasvomaskisuosituksen lisäksi ihmisiä hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa tulla, jos on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita. Koronaviruksen oireita voivat olla muun muassa yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Riskiryhmään kuuluvia suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja.

Utsjoen kunta muistuttaa näin syyslomien aikaan myös, että jos henkilö saapuu Utsjoen kuntaan ulkomailta (muualta kuin Utsjoen rajakunnista), löytyvät ohjeet omaehtoiseen karanteeniin THL:n sivulta. Koronaan liittyvät karanteeni- ja eristysajan ohjeet muuttuivat maanantaina 12.10. Esimerkiksi omaehtoinen karanteeni lyheni 14 päivästä 10 päivään.

Lisäksi Utsjoen kunta suosittelee kaikkia kunnassa liikkuvia lataamaan Koronavilkku-sovelluksen.

Ajantasaiset tiedot koronavirustilanteen vaikutuksista Utsjoen kunnan palveluihin löytyvät täältä. Lappia koskevat ohjeistukset koronaturvallisuuden takaamiseksi on koottu muun muassa koronaturvallinenlappi.fi-sivustolle.

Jos epäilet itselläsi tai lähipiirissäsi koronavirusinfektiota, ota viipymättä yhteys Utsjoen terveyskeskukseen päästäksesi koronavirustestaukseen (arkisin klo 8–16 puh. 040 1810285, viikonloppuisin, iltaisin ja arkipyhien aikana puh. 040 1810281).

Lisätiedot:

Heidi Eriksen
Vastaava lääkäri
Puh. 040 1810284

Vuokko Tieva-Niittyvuopio
Kunnanjohtaja
Puh. 0400 933 754


Muita uutisia