Utsjoen kunta kartoittaa asumisen kysyntää ja tarjontaa

14.5.2024

Utsjoen kunta avaa kolme eri kyselyä asumisesta. Asumiseen liittyviä tarpeita kysytään sekä yrittäjiltä että asuntoa, taloa tai tonttia etsiviltä. Kolmas kysely on kohdennettu kiinteistönomistajille, joilta kysytään intoa tarjota asuntoja, taloja ja tontteja vuokraukseen ja myyntiin. Kyselyihin voi vastata toukokuun loppuun asti.

Asuntopula on todellinen

Utsjoelle tarvitaan uusia veronmaksajia, koska rakennemuutos on vienyt verotuloja. Elinvoiman kehittämiseksi tarvitaan uusia työpaikkoja ja työntekijöille asuntoja. Uusien asukkaiden asettumisen ja aluekehittämisen esteenä on ollut vuosia jatkunut asuntopula. Sama ongelma vaivaa lähes koko Lappia. Utsjoen kunta tarttuu nyt ensimmäisen kerran systemaattisesti asunto-ongelmaan ja selvittää, millaisia asuntoja tai tontteja tarvitaan, jotta jatkotoimia pystytään suuntaamaan oikein.

– Haluamme ensin selvittää, millainen tarve asumisen osalta oikeasti on, kertoo elinvoimajohtaja Tanja Lepistö kyselyjen taustoista. – Kunhan saamme selvitettyä tarpeita eri kohderyhmältä, alamme valmistella ja tehdä toimenpiteitä asumistilanteen kohentamiseksi.

Selvityksessä omistajien halu vuokrata tai myydä kiinteistöjään

Yksityisille kiinteistön- ja tontinomistajille on tehty erillinen kysely, jossa selvitetään, voisiko Utsjoella lisätä asuntoja, taloja ja tontteja yksityisen tarjonnan ja sen markkinoinnin kautta. – Toivomme, että utsjokelaiset miettisivät, voisiko vähällä käytöllä tai käyttämättä olevista kiinteistöstä olla vuokraukseen tai myyntiin, toivoo Tanja Lepistö. – Olemassa olevan tarjonnan kautta saisimme nopeasti lisää uusia kohteita asunnon tarvitsijoille.

– Asuntoja saattaa olla vapaana vuokramarkkinoilla, mutta ulkopuoliset eivät löydä tarjontaa tai tietoa siitä, mistä asuntoja kannattaa kysyä. Kohteiden näkyvyyteenkin on kiinnitettävä huomioita.

Asuntotarvekysely sekä asukkaille että yrityksille

Moni paikallinen yritys työllistää henkilöstöä, jolle tarvitaan asuntoja. Esimerkiksi työllistävät matkailuyritykset tarvitsevat sesonkikausiin töihin tuleville työntekijöilleen majapaikan, mutta myös ympärivuotisille asunnoille on yrityksissä tarvetta. – Osalla työllistävistä yrityksistä on asuntoja työntekijöilleen, mutta ymmärtääksemme lisätarvetta on, sanoo Tanja Lepistö. – Yrittäjien kannattaa nyt vastata kyselyyn, jotta saamme mahdollisimman kattavasti kaikki tarpeet tietoon.

Yleinen asumiskysely on tarkoitettu asunnontarvitsijoille ja heille, jotka haluavat vaihtaa kotia tai vaikkapa haaveilevat omakotitalosta, joten tähän kyselyyn voi vastata kuka tahansa asuntoa tai tonttia tarvitseva. Kyselyssä on huomioitu sekä paikalliset ihmiset että tänne muualta muuttoa harkitsevat.

Lisätiedot:

Elinvoimajohtaja Tanja Lepistö, 0400 151 294, tanja.lepisto@utsjoki.fi

Linkit:

Yleinen asumiskysely

Kysely kiinteistönomistajille

Kysely yrittäjille asuntotarpeesta


Muita uutisia