Joulukuun tilannekatsaus ÄRM (Äkillinen rakennemuutos) -hankkeeseen

20.12.2021

On taas kuukausittaisen tilannekatsauksen aika! Tähän tilannepäivitykseen olemme keränneet sinulle ÄRM-käynnistyshankkeessa suunniteltavien hankkeiden tilanteet, jotta pystyt helposti seuraamaan hankkeen etenemistä. Jos marraskuun tilannekatsaus jäi sinulta huomaamatta, pääset sinne tästä. Ja hankkeesta löytyy tietoa tästä.

Osa jatkohankkeista on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta muutamat ovat edenneet rahoittajalle saakka, ja saaneet rahoituksen. Jatkohankkeet ovat eri vaiheissa, mutta työstämme kaikkia hankkeita niin että pääsemme aloittamaan kaikki kehitellyt jatkohankkeemme mahdollisimman pian. Jatkohankkeiden tämän hetkinen tilanne on seuraava;

Yrittäjyys, työllisyys ja osaaminen

 • Utsjoen digitaalinen elinvoima – uDigi
  • Hakemus käsittelyssä, Lapin Liitto React, yhteishanke ProAgria Lapin kanssa. 16.12 2021 saimme tiedon, että hankkeeseen myönnetään rahoitus. Hankkeen käynnistäminen aloitetaan tammikuussa.
 • “Utsjoen elinvoimaiset palvelut yksilöllisillä koulutus- ja rekrytointipoluilla” -hanke
  • Hanketta kirjoitetaan. Ensimmäinen keskustelutilaisuus pidettiin 30.11. teamsin välityksellä.

Saamelaisuus, vastuullisuus ja hyvinvointi

 • Saamelaisen kulttuuriperinteen vahvistaminen Tenojokilaaksossa
  • Rahoitus saatu Leaderilta. Hankkeen projektipäällikön rekrytointia on jatkettu ja hakuaika loppuu 3.1. Tästä pääset hakuilmoitukseen.
 • Kuntalaisten ja yrittäjien hyvinvointihanke
  • Hankeen suunnittelu on edennyt ja jatkamme työtä niin että pääsemme hakemaan rahoitusta mahdollisimman pian.

Infra ja saavutettavuus

 • Tenon pyöräilyreitin infra ja kehittäminen
  • Tällä hetkellä muista hankekokonaisuuksien suunnittelusta erillään tehdään edunvalvontatyötä ja haetaan yhdessä Lapin liiton kanssa valtiolta rahoitusta Tenontien (970) parantamiseksi pyöräilyn tarvitseman infran osalta ja kylien kevyenliikenteen väylien rakentamiseksi. Tämä työ on pääosin kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopion vastuulla.
  • Seututie 970 pyöräilyhankkeesta pidettiin ensimmäinen avoin keskustelutilaisuus 25.11.(linkistä pääset muistioon). Tilaisuuden jatkona on paikallisille yrittäjille on lähetetty kysely, jonka avulla kartoitamme paikallisten yrittäjien kiinnostusta hanketta kohtaa. Kysely sulkeutuu 22.12. Yrittäjien kanssa käydään myös yrityskohtaisia palavereja aiheeseen liittyen.
 • Utsjoen ja Karigasniemen elinvoimatalot/-tilat
  • Suunnittelu on edennyt ja hanke on valmisteluvaiheessa

Jos sinua mietityttää jokin jatkohankkeemme tai haluat mahdollisesti kuulla lisää, niin olethan yhteydessä meihin. Vastaamme mielellämme kysymyksiinne. Muistathan myös tarkkailla Utsjoen kunnan verkkosivuja sekä elinkeinotoimen Facebook-sivuja, sillä ilmoitamme niiden kautta erilaisista tilaisuuksista sekä tapahtumista. Toivomme hankkeiden suunnitteluun sekä toteutukseen mahdollisimman laajaa yhteistyötä paikallisten kanssa– Joten seuraathan päivityksiämme!

Ja hei, huomasitko että 16.12. Utsjoen kunta sai hyviä uutisia kuin hallitus päätti tukea kunnan rakennemuutos tilannetta ja antaa Lapin Liitolle 300 000 euroa Utsjoen kestävän elinkeinotoiminnan edistämiseen. Tästä pääset lukemaan asiasta lisää.

Mikäs tämä ÄRM-hanke olikaan?

Utsjoen kunnassa aloitettiin työ keväällä 2021, koska paikallinen äkillinen rakennemuutos oli toteutumassa (ÄRM) koronapandemian ja Tenon lohestuskiellon tuomien odottamattomien haasteiden vuoksi. Tähän liittyen kunta on saanut Lapin liitolta AKKE-rahoituksen ÄRM-käynnistyshankkeeseen, joka mahdollistaa Utsjoen äkillisen rakennemuutoksen toimenpiteiden nopean käynnistämisen edistämään alueen elinkeinoelämän elpymistä ja uudistumista. ÄRM-käynnistyshanke sisältää kolme teemakokonaisuutta (Yrittäjyys, työllisyys ja osaaminen / Saamelaisuus, vastuullisuus ja hyvinvointi / Infra ja saavutettavuus), jotka taas pitävät sisällään useita erilaisia hankkeita. Ota rohkeasti meihin yhteyttä, jos haluta kuulla lisää!

Lisätietoa;

Siiri Uino
Hankekoordinaattori
+358405442058
siiri.uino@utsjoki.fi


Muita uutisia