Saamen kielten etäopetuksen kevätlukukausi alkoi 10.1.2022 – ensi lukuvuodelle ilmoittautuminen avautuu helmikuussa

12.1.2022

Saamen kielten opettajaopiskelijat harjoittelivat ensimmäistä kertaa etäyhteyksin – ”Uskon, että tästä kokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa”

 

Utsjoen kunnan ja Saamelaiskäräjien yhteisen saamen kielten etäopetuksen pilottihankkeen kevätlukukausi käynnistyi jälleen maanantaina 10.1.2022.

Hankkeessa opiskelee tällä hetkellä 109 oppilasta kolmessa saamen kielessä. Kevätlukukauden aikana oppilaat jatkavat tutustumista muun muassa saamelaiseen vuodenkiertoon.

– Kevään aikana tutustutaan esimerkiksi saamelaiseen pääsiäisen viettoon ja siihen, millaista se oli ennen ja on nyt. Kulttuurivieraiden avulla oppilaat pääsevät tutustumaan omaan kulttuuriinsa eri alojen osaajien näkökulmasta, kertoo inarinsaamen opettaja Henna Aikio.

Yhteyksiä kouluihin hoitavan hankekoordinaattorin työhön on palannut Saamelaiskäräjillä työskentelevä Arla Magga. Anni-Sofia Niittyvuopio on siirtynyt neljäksi kuukaudeksi hankepäällikön tehtävään Hanna Helanderin virkavapaan ajaksi. Hankepäällikkö työskentelee Utsjoen kunnassa.

Hankkeen opettajina jatkavat koltansaamen sivutoiminen tuntiopettaja Sirkka Sanila, inarinsaamen päätoiminen tuntiopettaja Henna Aikio ja pohjoissaamen sivutoiminen tuntiopettaja Marianne Ketola. Päätoimisena pohjoissaamen opettajana aloittaa Máren-Elle Länsman. Sirkka Sanila opettaa Tukholmasta, Marianne Ketola Enontekiöltä sekä Henna Aikio ja Máren-Elle Länsman Oulusta käsin.

Hankkeelle nähdään suuri tarve, sillä sen oppilasmäärä on kaksinkertaistunut ensimmäisestä vuodesta. Hankkeessa toivotaankin, että mahdollisimman moni saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella koulua käyvä saamelaisoppilas saadaan mukaan opetukseen.

– Kannustamme huoltajia, opettajia ja opetuksen järjestäjiä tutustumaan matalalla kynnyksellä hankkeen opetukseen esimerkiksi verkkosivuillamme. Työntekijöihin voi myös aina ottaa yhteyttä, kerromme mielellämme lisää hankkeesta, toteaa hankepäällikkö Anni-Sofia Niittyvuopio.

Ilmoittautuminen saamen etäopetukseen lukuvuodelle 2022–2023 avautuu helmikuussa ja jatkuu maaliskuun loppuun saakka. Ilmoittautumisesta tiedotetaan erikseen ja hanke järjestää infotilaisuuksia saamen kielten etäopetuksesta kiinnostuneiden oppilaiden huoltajille ja opetuksen järjestäjille.

Uutisia hankkeesta:

Lisätietoja:

Anni-Sofia Niittyvuopio, hankepäällikkö
Utsjoen kunta
anni-sofia.niittyvuopio@edu.utsjoki.fi
040 7012 094

Arla Magga, hankekoordinaattori
Saamelaiskäräjät
arla.magga@samediggi.fi
040 6875 989


Muita uutisia